Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
8. 3. 2017,
4.00

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Rui Vitoria Pierre-Emerick Aubameyang Thomas Tuchel Benfica Lizbona Borussia Dortmund UEFA liga prvakov

Sreda, 8. 3. 2017, 4.00

12 mesecev

Pred povratno tekmo osmine finala lige prvakov Borussia Dortmund – Benfica

Se bodo Lizbončani skuhali v vročem nemškem kotlu?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Borussia Dortmund, navijači | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Napadli bomo od prve minute," pred današnjo povratno tekmo osmine finala lige prvakov, v kateri bo njegova ekipa lovila minimalen zaostanek s prve tekme v Lizboni proti Benfici, sporoča trener Borussie Dortmund Thomas Tuchel. Svoje besede lahko podkrepi z močnimi argumenti. Nemci so v zadnjih treh tekmah zabili kar 12 golov.

Mednarodni dan zaljubljencev pred tremi tedni Borussii Dortmund, ki je pred tem doživela šok v nemškem prvenstvu in izgubila z 1:2 proti skromnemu Darmstadtu, ni prinesel nič dobrega. Z golom Grka Kostasa Mitrogluja so Nemci v Lizboni proti Benfici izgubili z 0:1.

Od takrat imajo navijači iz Dortmunda, ki veljajo za ene od najbolj glasnih v Evropi, veliko več razlogov za zadovoljstvo. Najprej je Borussia v prvenstvu odpravila Wolfsburg s 3:0, potem je s prav takim izidom zmagala še v gosteh pri Freiburgu. V generalki pred tekmo, v kateri bo upala na uvrstitev med najboljših osem v Evropi, je navdušila še bolj. V soboto je v derbiju nemškega prvenstva Bayer Leverkusen slovenskega reprezentanta Kevina Kampla premagala s 6:2.

Ko se bo začelo, bodo pritisnili na vso silo

"Ko se bo začelo, bomo pritisnili na vso silo in poskušali čim prej zadeti. S podporo številnih navijačev drugače niti ne bo moglo biti. Napadli bomo od prve minute," Benfico straši trener Borussie Dortmund Thomas Tuchel, ki bi bil zelo razočaran, če bi se od lige prvakov poslovil na prvi oviri v izločilnih delih elitnega evropskega klubskega tekmovanja.

Navijaški kotel v Dortmundu, ki čaka nogometaše Benfice:

Borussia je v skupinskem delu namreč navduševala. Osvojila je prvo mesto v skupini F, na šestih tekmah dosegla kar 21 golov in prehitela tudi evropskega prvaka, Real iz Madrida. "Pripravljeni smo. Verjamemo, da nam bo uspelo. Vzdušje v ekipi je sijajno, samozavesti nam ne manjka. Od ekipe, ki lahko zabije ogromno golov, pričakujem veliko," večer pred tekmo na Signal Iduna Parku, ki sprejme 83 tisoč navijačev in bo nabito poln, pravi trener, ki je na klopi Borussie leta 2015 nasledil Jürgena Kloppa.

Upajo predvsem na gol(e) letečega Gabonca

Mladi, 43-letni trener nemškega nogometnega velikana se bo tokrat moral znajti brez enega prvih zvezdnikov moštva, Marca Reusa, ki je poškodovan, kar bo za moštvo iz Dortmunda velik primanjkljaj. Nemci ne bodo mogli računati niti na Sebastiana Rodeja, Svena Benderja in seveda ne na Maria Götzeja, nekoč enega izmed največjih zvezdnikov nemškega nogometa, ki je bil zaradi zdravstvenih težav primoran prekiniti svojo športno pot.

Bo Pierre-Emerick Aubameyang rezultat iz Lizbone obrnil na glavo? | Foto: Reuters Bo Pierre-Emerick Aubameyang rezultat iz Lizbone obrnil na glavo? Foto: Reuters

Največ bodo seveda pričakovali od Pierre-Emericka Aubameyanga, ki je na tekmi v Lizboni sicer zapravil enajstmetrovko, a je v odlični formi. V zadnjih dveh tekmah je zabil štiri gole, vsaj enega od Gabonca navijači nemškega podprvaka pričakujejo tudi tokrat. V tej sezoni je v ligi prvakov dosegel že štiri, v nemškem prvenstvu pa kar 21.

Lizbončani se ne bojijo

Toda tudi Lizbončani imajo seveda svojo računico. So v dobri formi, nanizali so kar sedem zmag v vseh tekmovanjih in v Dortmund prihajajo kot vodilno moštvo portugalskega prvaka. V Nemčiji lovijo še tretji četrtfinale lige prvakov v zadnjih šestih sezonah.

Trener Benfice Rui Vitoria je sproščen. Lizbončani so zmagali na zadnjih sedmih tekmah, ki so jih odigrali. | Foto: Reuters Trener Benfice Rui Vitoria je sproščen. Lizbončani so zmagali na zadnjih sedmih tekmah, ki so jih odigrali. Foto: Reuters

"Vedno želimo zmagati, nič drugače ne bo niti tokrat. Vemo, da bo na drugi strani sijajen nasprotnik, zato ni dvoma o tem, da bomo imeli z njim veliko dela. Pazljivi bomo morali biti predvsem v obrambi, a seveda bomo poskušali biti čim bolj nevarni tudi v napadu," je na novinarski konferenci pred tekmo razmišljal trener Benfice Rui Vitoria.

"Vzdušje v Dortmundu bo fantastično, to vemo, a nam ne bo otežilo dela, saj smo takšnega navijanja vajeni. Podobno glasni so tudi naši navijači, ko igramo na štadionu La Luz v Lizboni," se huronskega navijanja privržencev, oblečenih v rumeno-modre kose oblačil, ne boji 46-letni portugalski trener, ki na klopi Benfice, ta je njegov prvi večji klub, sedi od leta 2015. Tudi njegova ekipa bo oslabljena, saj ne bo mogel računati na srbskega vezista Ljubomirja Fejso in brazilskega napadalca Felipeja Augusta, ki sta poškodovana.

Borussia Dortmund – Benfica /prva tekma 0:1/

Štadion Signal Iduna Park v Dortmundu, danes ob 20.45. Glavni sodnik: Martin Atkinson (Anglija)

Verjetni začetni postavi:

Borussia Dortmund: Bürki; Piszczek, Sokratis, Bartra; Durm, Dembele, Weigl, Guerreiro, Schmelzer; Aubameyang, Schürrle

Manjkajo: Reus, Rode, Bender (vsi zaradi poškodb), Götze (bolezen)

Benfica: Ederson; Nélson Semedo, Luisao, Lindelöf, Eliseu; Samaris, Pizzi, Salvio, Živković; Jonas, Mitroglou

Manjkata: Fejsa, Augusto (oba zaradi poškodb)

Ne spreglejte