Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
12. 11. 2015,
23.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Ukrajina Samir Handanović Josip Iličić

Četrtek, 12. 11. 2015, 23.10

8 let

Sarma razorožil najboljšega Ukrajinca, ne pa tudi Iličića (video)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V tej sezoni v serie A blestita dva Slovenca. Josip Iličič s Fiorentino zaseda vodilni položaj, tik za njim je Inter, pri katerem navdušuje Samir Handanović. V soboto ju čaka skupna naloga v Ukrajini.

V soboto čaka slovensko reprezentanco prvo dejanje proti Ukrajini v dodatnih kvalifikacijah za EP 2016. V Lvovu si bo skušala zagotoviti čim boljšo popotnico za povratno tekmo v Mariboru. "Evropsko prvenstvo je za nas dodana vrednost. Vsak si želi nastopiti na Euru in sanja o tem," je odprl dušo Josip Iličić, ki ga konec tedna čaka najpomembnejša tekma, odkar je oblekel državni dres.

Tekmo v Lvovu pričakuje v izjemni formi, ki jo je v zadnjih tednih v dresu Fiorentine kronal s številnimi zadetki in podajami. Vijolice so v prvenstvu na prvem mestu, kar je razvnelo domišljijo navijačev, ki na naslov italijanskega prvaka čakajo že skoraj polovico stoletja (od leta 1969).

"Prehitro je govoriti o tem, ali bi lahko postali prvaki. Smo pa v tem trenutku zagotovo ena najboljših ekip v Italiji," z umirjenim glasom pojasnjuje Jojo. Noče se ujeti v valove evforije, ampak se želi še naprej dokazovati iz kroga v krog in uživati na igrišču. V tej sezoni ni imel zdravstvenih težav. Tako se je lahko dobro pripravil na izzive, ki jih v klubu in reprezentanci ne manjka.

"Lažje je steči, preigrati tekmeca ali streljati na gol. Če si stoodstotno pripravljen, je vse lažje," se smeji 27-letnemu Kranjčanu, ki je pred četrtkovim treningom na Brdu pri Kranju stopil pred novinarje.

Iličić eden izmed redkih srečnežev

Povprašali smo ga tudi o Samirju Handanoviću, ki je s svojimi predstavami obnorel polovico Milana, obarvano v črno-modro. Interju gre odlično, Sarma pa je skoraj nepremagljiv. V 11 krogih je prejel le sedem zadetkov, med redkimi srečneži, ki so zatresli njegovo mrežo, pa je tudi reprezentančni soigralec Iličić. Premagal ga je na srečanju med Interjem in Fiorentino, ki se je končal krepko v korist vijolic (4:1), nekdanji as Maribora in Palerma pa ga je premagal z bele točke.

Ukrajinska nogometna javnost pred dodatnimi kvalifikacijami omenja Handanovića s strahospoštovanjem. Uvršča ga med najboljše vratarje na svetu, še vedno pa se spominja lanskoletnega evropskega dvoboja med Interjem in Dniprom, ko je Ljubljančan z bele točke ubranil strel Jevgenu Konopljanki, v tem trenutku najbolj vročemm ukrajinskem reprezentantu. To je tudi njegova specialiteta, s katero je zaslovel po svetu.

Ukrajinec, ki igra v tej sezoni v dresu Seville in je v izvrstni formi (prejšnjo nedeljo je pomagal k zmagi Seville nad madridskim Realom z dvema podajama, op. p), je na srečanju klige Europa v Milanu naletel na izvrstno posredovanje prvega vratarja slovenske reprezentance. Handanović je še enkrat več dokazal, da predstavlja strup za izvajalce enajstmetrovk.

Slovenija ima tri kakovostne vratarje

Njegovih kakovosti se zaveda tudi Iličić. "Če ima ekipa tako kakovostnega vratarja, je ekipi dosti lažje. Slovenija ima tri kakovostne vratarje (selektor Katanec računa še na Jana Oblaka in Nejca Vidmarja, op.p. ), kar je dodana vrednost reprezentanci," je zadovoljen nogometaš Fiorentine.

Je zadnji igralec na svetu, ki je Handanovića premagal z bele točke, pa tudi edini Slovenec, ki mu je to uspelo, odkar igra Samir na Apeninskem polotoku. Je bilo kaj drugače, ko je izvajal strel proti prijatelju, s katerim deli slovensko slačilnico in se druži na reprezentančnih treningih?

"Ne. Izvajal sem strel kakor proti vsakemu drugemu. Ko vzamem žogo v roko, se osredotočim na smer, v katero bom streljal. Na koncu sem bil zmagovalec. Morda bo naslednjič Sarma zadel stran in ubranil moj strel, a upam, da se to ne bo zgodilo."

Bi pa Jojo upal, da bi se to zgodilo v soboto ali pa torek, če bi priložnost za izvedbo strela z enajstih metrov prejeli Ukrajinci. Če bi odgovornost prevzel Konopljanka, bi se zagotovo spomnil na zapravljeni strel, ki je pred slabim letom (27. novembra 2014) na San Siru postal plen težko premagljivega Handanovića. V psihološki prednosti bi bil zagotovo izkušeni Ljubljančan.

Ne spreglejte