Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
10. 11. 2016,
20.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

1

Natisni članek

Ralph Hasenhüttl Red Bull Salzburg Red Bull Bayer Leverkusen Kevin Kampl Ralf Rangnick Dietrich Mateschitz nemško prvenstvo RB Leipzig Bayern München

Četrtek, 10. 11. 2016, 20.00

6 let, 6 mesecev

Nemški fenomen RB Leipzig

Senzacija, ki jo v Nemčiji sovražijo vsi

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

1

RB Leipzig | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

V Nemčiji odmeva kontroverzna zgodba o bogatem prvoligaškem klubu RB Leipzig, ki se je v le sedmih letih iz najnižje lige povzpel na vrh bundeslige. Nima tradicije, tekmeci ga zaničujejo, ima pa kopico denarja, obetavno moštvo in dosega odlične rezultate.

V najmočnejših ligah ni veliko klubov, ki se lahko med novembrskim reprezentančnim premorom pohvalijo z neporaženostjo. Eden izmed redkih je RB Leipzig, svež obraz v nemški bundesligi. V krstni prvoligaški sezoni je zbral enako število točk kot vodilni Bayern, ki se lahko s prvim mestom pohvali le zaradi boljše razlike v zadetkih.

Rdeči biki v Nemčiji šele od leta 2009

Avstrijski poslovnež Dietrich Mateschitz (Red Bull) je velik ljubitelj nogometa. | Foto: Guliverimage/Getty Images Avstrijski poslovnež Dietrich Mateschitz (Red Bull) je velik ljubitelj nogometa. Foto: Guliverimage/Getty Images RB Leipzig je poživil dogajanje v bundesligi in okrepil krog favoritov, ki merijo na najvišja mesta. Klubsko vodstvo je zadovoljno, vključno z bogatim Avstrijcem Dietrichom Mateschitzom, ki je zaslovel z energijsko pijačo Red Bull, zajeten del zaslužka pa vlaga v šport (več temu namenijo le Nike, Adidas in Coca-Cola). Zgodba mladega kluba iz vzhodnega dela Nemčije spominja na pravljico, čeprav jo skuša nogometna javnost v deželi aktualnih svetovnih prvakov prikazati v slabši podobi. Zakaj je RB Leipzig čez noč postal z naskokom najbolj osovražen klub v Nemčiji?

Začetek zgodbe sega v leto 2009, ko je Mateschitz končno našel nemško mesto, ki bi bilo pripravljeno podpreti njegov projekt. Izbral si je Leipzig. Po Salzburgu in New Yorku je želel nogometnemu svetu podariti še en klub, ki bi nosil ime Red Bull in se vmešal v boj za najvišja mesta. Lahko si je oddahnil, saj je pred tem neuspešno snubil kar nekaj klubov.

Kar nekaj košaric za bogatega Avstrijca

Rdeči bik, maskota prvoligaša iz Leipziga, v tej sezoni nastopa na tekmah najvišje kakovostne ravni. | Foto: Guliverimage/Getty Images Rdeči bik, maskota prvoligaša iz Leipziga, v tej sezoni nastopa na tekmah najvišje kakovostne ravni. Foto: Guliverimage/Getty Images Sprva mu v Nemčiji ni bilo lahko. Pred desetimi leti je želel v Leipzigu vlagati v lokalni klub z bogato zgodovino Sachsen, ki se je utapljal v finančnih dolgovih in nastopal v nižjih ligah. Ni mu uspelo. Zvesti navijači so to razumeli kot grob napad na tradicijo, zato niso želeli umetnega kluba, ki bi ga usmerjal tuji kapital.

Ko je Mateschitz dobil prvo košarico, je iskal srečo na drugem delu Nemčije. Podobno usodo je doživel v predmestju Hamburga St. Pauliju, Münchnu (1860 München) in Düsseldorfu (Fortuna). Navijači so povzdignili glas, Mateschitzu pa ni preostalo drugega, kot da se vrne v Leipzig, polmilijonsko mesto, ki svojega predstavnika v bundesligi ni imelo vse od leta 1994.   

Ko mu je uspelo prepričati vodstvo nižjeligaša SSV Markranstädt iz predmestja Leipziga, je 19. maja 2009 slovesno ustanovil RB Leipzig. Ker se v Nemčiji v uradnih imenih klubov ne smejo pojavljati pokrovitelji, kluba ni smel preimenovati v rdeče bike. V Salzburgu in New Yorku, pa tudi v Braziliji in Gani, so mu to omogočili, v Nemčiji pa je moral ubrati drugačno pot.

Klub je poimenoval RasenBallsport (kar bi lahko prevedli kot šport z žogo na travnati podlagi) Leipzig oziroma krajše RB Leipzig. Vse z namenom, da črki RB, ki se pojavljata med rezultati in na lestvicah, takoj spomnita na milijardni koncern Red Bull.

Kako bo RB Leipzig končal prvo sezono v nemškem prvenstvu?

  • Postal bo prvak.
    10,09 %
    34 glasov
  • Uvrstil se bo tik pod vrhom in si zagotovil nastop v ligi prvakov.
    71,81 %
    242 glasov
  • Končal bo na sredini lestvice.
    15,43 %
    52 glasov
  • Strmo bo padel in se boril za obstanek.
    2,67 %
    9 glasov
Oddanih 337 glasov

Ni Abramovič, raje vlaga v mlade igralce

Bundesliga ima po letu 2009 spet predstavnika iz vzhodnonemškega mesta. | Foto: Reuters Bundesliga ima po letu 2009 spet predstavnika iz vzhodnonemškega mesta. Foto: Reuters "Nisem Abramovič (Rus Roman Abramovič, bogati lastnik Chelseaja, op. p.). Nič ni lažjega kot prinesti vrečo denarja in nakupovati. To je neumno, mi pa nismo neumni. Odločamo se tehtno, z možgani," je povedal Avstrijec leta 2010 in s tem izpostavil skrb za razvoj lastnega klubskega podmladka.

V le sedmih letih je preskočil pet ovir in se uvrstil v elitni nemški klubski razred. V bundesligi prvič po letu 2009 spet tekmuje klub iz vzhodnonemškega mesta. Naslednji cilj Leipziga je naslov prvaka. Sodeč po predstavah v tej sezoni ni daleč niti ta trenutek. Bayern in Borussia Dortmund sta dobila resnega tekmeca, ki ima poleg odličnih rezultatov še eno prednost.

Moštvo sestavljajo večinoma mladi in zelo obetavni igralci, pred katerimi je svetla prihodnost. "Nočemo zapravljati gore denarja za že dokazane igralce, ampak vlagati v mlade in jim pomagati pri napredku. Tako delamo v formuli 1, tako želimo nadaljevati tudi v nogometu," je zaupal filozofijo, s katero želi obstati na vrhu nemškega prvenstva.

Po desetih krogih si delijo vodilni položaj z branilcem naslova Bayernom. | Foto: Reuters Po desetih krogih si delijo vodilni položaj z branilcem naslova Bayernom. Foto: Reuters

Ko so rdeči biki v Leipzigu začeli graditi imperij, so z bogatimi ponudbami pripeljali veliko mladih igralcev, ki zdaj žanjejo uspehe v bundesligi. Klub je razvil akademijo za mlade talente. Kako uspešna in učinkovita je, dokazuje primer Joshue Kimmicha (Bayern), ki je še pred dvema letoma nastopal v Leipzigu, nato pa se je preselil na Bavarsko, kjer je hitro postal stalni prvokategornik in nemški reprezentant.

Umeten klub brez tradicije

Ljubiteljev nogometa v Leipzigu, ki zahajajo na tekme rdečih bikov, ne moti mlada preteklost kluba. | Foto: Reuters Ljubiteljev nogometa v Leipzigu, ki zahajajo na tekme rdečih bikov, ne moti mlada preteklost kluba. Foto: Reuters Klub se je po ustanovitvi hitro preselil na moderen štadion v Leipzigu, ki sprejme več kot 40 tisoč gledalcev. Leta 2006 je gostil tekme svetovnega prvenstva v nogometu, nato pa bolj ali manj sameval, saj v mestu niso igrali vrhunskega klubskega nogometa. Klubi iz Leipziga, tudi nekoč slovita Lokomotiva, so vegetirali v nižjih ligah. Meščani so na svoj račun prišli šele z ustanovitvijo kluba RB Leipzig, ki je ekspresno napredoval med najboljše in poskrbel, da lahko v tej sezoni spremljajo najboljše nemške klube.

Toda tekmeci v Nemčiji so ogorčeni. RB Leipzig v njihovih očeh velja za plastičen, sintetičen klub brez tradicije. Nočejo umetnega kluba, ki se je med najboljše zavihtel z očitno pomočjo svežega kapitala. Protesti navijačev, zlasti privržencev tekmecev, so prerasli v nekaj vsakdanjega.

Nogometaše Leipziga na gostovanjih spremljajo provokativni transparenti. | Foto: Guliverimage/Getty Images Nogometaše Leipziga na gostovanjih spremljajo provokativni transparenti. Foto: Guliverimage/Getty Images

Le nekaj dni po dogovoru z Markranstädtom so huligani s kislino polili njegovo igrišče, v trenažnem središču pa izobesili napis: "Prste proč od nogometa v Leipzigu in drugih nemških mestih." Vodstva to ni prestrašilo, se je pa RB Leipzig znašel v zagati v pripravljalnem obdobju, ko zaradi srda navijačev z njim skoraj nihče ni želel igrati prijateljskih tekem. Odpovedi so sledile druga za drugo.

Primerjali so ga celo s Hitlerjem

Navijači Dynama so na pokalni tekmi, na kateri so izločili RB Leipzig in mu prizadejali edini poraz v tej sezoni, na tla odvrgli bikovo glavo. Na dvoboju ni manjkalo transparentov proti klubski politiki Leipziga.  | Foto: Reuters Navijači Dynama so na pokalni tekmi, na kateri so izločili RB Leipzig in mu prizadejali edini poraz v tej sezoni, na tla odvrgli bikovo glavo. Na dvoboju ni manjkalo transparentov proti klubski politiki Leipziga. Foto: Reuters Kako osovražen je mladi kolektiv iz Leipziga, so pokazali tudi odzivi tekmečevih navijačev na prvenstvenih tekmah. Navijači berlinskega Uniona so oblekli črne jakne, ki so simbolizirale smrt navijaške kulture v Leipzigu, v napovedniku za srečanje, ki so ga prejeli gledalci, pa so na strani, kjer bi morala biti predstavitev kluba iz Leipziga, iz enciklopedije prepisali poglavje o vzreji bikov in govedi, vse skupaj pa popestrili s klubskim grbom tekmeca.

Privrženci Erzgebirge Aueja so avstrijskega lastnika primerjali z nacističnim gibanjem in poudarjali, kako se iz Avstrije v Nemčijo širi zlo. V mislih so imeli Adolfa Hitlerja, nemškega vodjo tretjega rajha, ki je bil rojen na avstrijskih tleh. Navijači Heidenheima so avtobus z nogometaši Leipziga polepili z bankovci za sto ameriških dolarjev, na katerih je bila v sredini karikatura lastnika Mateschitza, v Karlsruheju pa so želeli vdreti v hotel, kjer so bili nastanjeni igralci.

Hitri vzpon Leipziga je zmotil tudi navijače Kölna. | Foto: Guliverimage/Getty Images Hitri vzpon Leipziga je zmotil tudi navijače Kölna. Foto: Guliverimage/Getty Images

Ker so avtobus z igralci napadli tudi na gostovanju pri Hallescherju, se je vodstvo kluba odločilo, da od takrat naprej odpravo na gostovanjih spremljajo varnostniki. Sovraštvo je šlo tako daleč, da so navijači Dynama iz Dresdna na pokalni tekmi s tribun odvrgli prerezano bikovo glavo.

Ralph trenira, Ralf skrbi za igralce

Avstrijski trener Ralph Hasenhüttl odlično sodeluje z mladimi izbranci. | Foto: Reuters Avstrijski trener Ralph Hasenhüttl odlično sodeluje z mladimi izbranci. Foto: Reuters Nekaj časa je bike (2011/12) vodil tudi Avstrijec Peter Pacult, ki je v prejšnji sezoni nekaj tednov prebil na čelu pred kratkim ugaslega Zavrča. V bundesligi igralce vodi njegov 49-letni rojak Ralph Hasenhüttl. Ta prihaja iz Gradca, pred selitvijo na Saško pa je tri leta vodil Ingolstadt. V klub ga je pripeljal Ralf Rangnick, ki uživa v vlogi športnega direktorja.

V preteklosti je v bundesligi nastopal kot trener (Stuttgart, Hannover, Schalke in Hoffenheim), nato pa je leta 2012 začel sodelovati z Mateschitzem. Tako v Leipzigu kot tudi v Salzburgu, ki mu je pomagal postati "nedotakljiv" v Avstriji. Nanj so se lepili naslovi, v Avstrijo je pripeljal tudi slovenskega reprezentanta Kevina Kampla. Izostala je le uvrstitev v ligo prvakov, ki jo v tej sezoni napada z Leipzigom. Od lani zastopa le še nemški klub, ki po desetih krogih sploh še ne pozna poraza, hkrati pa pleni pozornost z napadalno in všečno igro.

Lestvica nemškega prvenstva:

1. Bayern München 10 tekem – 24 točk (razlika v zadetkih 24:6)
2. RB Leipzig 10 – 24 (20:7)
3. Hoffenheim 10 – 20
4. Hertha Berlin 10 – 20
5. Borussia Dortmund 10 – 18
6. Köln 10 – 18
7. Eintracht Frankfurt 10 – 18
8. Bayer Leverkusen 10 – 16
9. Freiburg 10 – 15
10. Mainz 10 – 14
11. Borussia Mönchengladbach 10 – 12
12. Schalke 10 – 11
13. Augsburg 10 – 11
14. Wolfsburg 10 - 9
15. Darmstadt 10 – 8
16. Werder Bremen 10 – 7
17. Ingolstadt 10 – 2
18. Hamburger SV 10 - 2

V igralskem kadru izstopajo Šved Emil Forsberg (25 let), Danec Yussuf Poulsen (22), Avstrijec Marcel Sabitzer (22), Gvinejec Naby Keita (21), Brazilec Bernardo (21), Škot Oliver Burke (19) in najboljši strelec Nemec Timo Werner (20).

Časa imajo še sedem let

Po koncu reprezentančnega premora se bo Rangnick ponovno srečal s Kamplom, saj bodo rdeči biki gostovali pri Bayerju v Leverkusnu, trenutek za veliki derbi z Bayernom pa bo napočil šele 21. decembra, na zadnjem srečanju v tem koledarskem letu, ki je postregel z velikim fenomenom.

Navijači RB Leipziga bodo 21. decembra dočakali spopad s prvim favoritom za osvojitev nemškega naslova, Bayernom. | Foto: Guliverimage/Getty Images Navijači RB Leipziga bodo 21. decembra dočakali spopad s prvim favoritom za osvojitev nemškega naslova, Bayernom. Foto: Guliverimage/Getty Images

Cilj Leipziga je znan. Mateschitz, sicer dober prijatelj častnega predsednika Bayerna Franza Beckenbauerja, je sporočil, da želi proslavljati naslov nemškega prvaka še pred 80. rojstnim dnevom. Tako imajo nogometaši rdečih bikov na voljo še sedem let, da z nemškega prestola izrinejo Bayern.

Ne spreglejte