Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
11. 5. 2016,
20.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

1

Natisni članek

Marinko Galić Robert Volk Smukec Matej Mavrič Rožič Simon Rosič Dejan Dončić NK Olimpija NK Olimpija Atletico Madrid slovenska nogometna reprezentanca Jan Oblak Jan Oblak

Sreda, 11. 5. 2016, 20.30

6 let, 6 mesecev

Danes ni sramota reči, da je tvoj idol Jan Oblak

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

1

Pozimi Peter Prevc, v zadnjih tednih Jan Oblak. Slovenijo je po preboju Atletica v finale lige prvakov zajela nova športna evforija. Škofjeločan v obdobju oblakmanije ruši mejnike, najmlajši pa ga tako obožujejo, da je na treningih klubskih podmladkov vedno več vratarskih rokavic.

Navijači Atletica se mu klanjajo tako močno, da so mu posvetili pesem "Obi, Oblak, cada dia te quiero mas ..." ("Obi, Oblak, vsak dan te imamo bolj radi ...") Vsak teden jo pojejo glasneje, vrhunec pa bo doživela 28. maja, ko se bo slovenski vratar potegoval za evropsko krono.

Fenomen Jana Oblaka je tako omrežil Slovenijo, da ga je javno pohvalil celo predsednik vlade. "Res je dobro branil, kajne? V finalu bomo navijali zanj," je Miro Cerar dejal v petek na slavnostnem odprtju Nacionalnega nogometnega centra Brdo (NNC Brdo). Ravno tam, kjer se je vratar madridskega velikana že večkrat pripravljal s člansko izbrano vrsto.

Otroci v Mariboru zaradi Oblaka prosijo za rokavice

Marinko Galić vodi Športni center v Mariboru, kjer poteka tudi nogometna šola za najmlajše. | Foto: Marinko Galić vodi Športni center v Mariboru, kjer poteka tudi nogometna šola za najmlajše.

 

 

Njegova pot, ki jo je prehodil, da se je znašel med evropsko elito, odmeva tudi med najmlajšimi. "To je velika zgodba za Slovenijo, sploh če prihaja iz nogometnih krogov, prvega športa na svetu, kjer je vse toliko bolj odmevno. Tudi pri nas je nogomet št. 1 med športi, predvsem pa za tiste otroke, ki so se odločili za treniranje nogometa. Včasih je vladala težava, saj ni nihče želel stopiti med vratnici. Vsi bi raje igrali," se je nekdanji slovenski reprezentant Marinko Galić spominjal prizorov iz prejšnjega desetletja. Zdaj, ko so nastopili časi za nove nogometne junake, je bistveno drugače.

"V zadnjem času, ko blestita Samir Handanović in Jan Oblak, se otroci množično odločajo, da bi bili najraje vratarji, in prosijo za rokavice. Naredila sta revolucijo v Sloveniji. Po svetu se sprašujejo, kako je sploh mogoče, da ima Slovenija med desetimi najboljšimi vratarji na svetu kar dva predstavnika. Le redkokdo v tujini ve, kje smo, kaj šele, koliko nas je. Pri vratarjih smo res fenomeni," je vodja Športnega centra v Mariboru, kjer poteka tudi nogometna šola za najmlajše, navdušen nad številnimi kakovostnimi vratarji, ki vsakodnevno skrbijo za lepšo podobo slovenskega nogometa.

Vsi bi bili radi Samir in Jan

Jan Oblak je v Škofji Loki čestital mladim domžalskim upom. | Foto: Jan Oblak je v Škofji Loki čestital mladim domžalskim upom.

 

 

Oblakov reprezentančni kolega Nejc Vidmar, zdaj prvi vratar Olimpije, je vrsto let branil za Domžalčane. Klub iz mesta ob Kamniški Bistrici v zadnjih letih dosega odlične rezultate v mlajših kategorijah. Njihov podmladek je že navajen osvajanja lovorik. Vodja mladinske šole Dejan Dončić radostno pojasnjuje, da bo treba v vitrinah kmalu najti dodaten prostor za nove trofeje.

V Domžalah so ponosni tudi na delo z mladimi vratarji. Kandidatov je ogromno, prste pri tem pa ima tudi Oblak, ki se je pred kratkim na turnirju v Škofji Loki družil z domžalskimi upi. Ko je čestital najmlajšim, jim je zaigralo srce, saj so se srečali z velikim vzornikom.

Dončić doživlja oblakmanijo skozi prizmo prilagajanja mladih trenutnim trendom. "Ko je bilo na sporedu SP 2014, so hoteli biti vsi Manuel Neuer (prvi vratar nemške reprezentance in Bayerna, op. p.). Ko so smučarski poleti v Planici, bi radi vse skakali. Ko je Slovenija igrala na SP 2010, smo opazili večji vpis. Zdaj, ko navdušujeta Samir Handanović in Jan Oblak, so najmlajšim junaki še toliko bližji. Vsi bi bili radi Samir in Jan. Sploh Oblak, zlasti zaradi finala lige prvakov. Mladi ga preprosto obožujejo. Mladi vratarji iz njegovih uspehov črpajo motivacijo. Obe zgodbi, tako Sarmova kot Oblakova, sta poučni," je dodal mož, ki je odgovoren za delo v mladinski šoli Domžale.

Ko naredi vrata napako, je lahko že usodna

Dejan Dončić opaža, da želi vedno več otrok braniti in posnemati Oblaka. | Foto: Dejan Dončić opaža, da želi vedno več otrok braniti in posnemati Oblaka.

 

 

"Ko je uspelo Samirju in Janu, sta javnosti pojasnila, kako se je to zgodilo. Določeni vratarji se tega zavedajo, zato je pri njih že prisotna večja zagnanost. Vedo, da ne bodo pravi, če ne bodo veliko delali. Morajo biti vztrajni in potrpežljivi, seveda pa morajo imeti tudi talent."

Mladi, ki želijo posnemati Oblaka, morajo biti po mnenju Dončića psihološko zelo stabilni. "Vsaka ekipa ima le enega vratarja in deset igralcev, ki lahko v nasprotju z njim zamenjajo igralni položaj. Vratar ga ne more in nosi večjo odgovornost. Ko naredi napako, je lahko že usodna, zato je zelo pomembna psihološka priprava. Jan Oblak ni imel nikoli treme. Take lastnosti nima veliko športnikov na svetu. To ga je tudi pripeljalo do uspeha," je prepričan nekdanji član številnih slovenskih prvoligaških klubov, ki pozna Jana že od njegovega 12. leta. Že takrat je videl, da je eno ali dve stopnički pred sovrstniki.

Ne nosijo več le dresov Ronalda, Messija ali Casillasa

Robert Volk je pri Olimpiji sodeloval z rosno mladim Oblakom. | Foto: Robert Volk je pri Olimpiji sodeloval z rosno mladim Oblakom.

 

 

Ko je bil Oblak golobradi najstnik, je treniral z nekdanjimi zvezdniki slovenskega in jugoslovanskega nogometa (Cimirotić, Djurovski, Pavlin, Židan, Novak, Englaro … ). Ni manjkalo mojstrov, ki so otroku ljubljanske Olimpije, takrat je nosila ime NK Bežigrad, pomagali, da je hitreje dozorel.

Takrat je Jana učil Robert Volk. S tradicijo prenašanja izkušenj na mlajše ima opravka še danes, saj skrbi za razvoj pomladka pri koprskem klubu. "Pri mladih otrocih se opazi, da bi radi nosili Oblakov dres. Ne nosijo več le dresov Messija, Ronalda ali pa Casillasa, če govorimo o vratarjih. Dobro, v tej sezoni je v modi Realov vratar Navas (smeh). Zdaj je drugače, saj imajo otroci za idole tudi Slovence. Prednjačita Oblak in Handanović. Uspehi Atletica so pripomogli k povečanemu vpisu. Zdaj je izrazito več kandidatov za položaj vratarja, kot jih je bilo v prejšnjih letih. Danes ni sramota reči, da je tvoj idol Oblak. Fantje so našli slovenske vzornike," povezuje pojav neposredno s priljubljenostjo 23-letnega Škofjeločana.

Ko se je reprezentanca letos mudila v Kopru, kjer je odigrala prijateljsko tekmo z Makedonijo, se je Vovk po dolgih letih srečal z nekdanjim varovancem. Oblak mu je v zahvalo za vse, kar se je od izkušenega vratarja naučil za Bežigradom, podaril rokavice Atletica s podpisom. "To je bila zelo lepa gesta. Jana sem prosil, ali bi se fotografiral še z otroki. Bila je prava uspešnica in lepo doživetje."

Pri srcu ga zaboli, ko se spominja prigod iz časov, ko je bil Oblak še majhen otrok. "Ne bi rad koga užalil, a včasih je bilo posplošeno pravilo, da so tistega, ki je bil malce bolj obilen, poslali v gol. Danes mora vratar obvladati igranje nogometa. Mora biti že akrobat. Nekateri vratarje še vedno podcenjujejo, pa ne govorim tega le zato, ker sem bil sam vratar. Danes mora vratar znati igrati z nogo. Postal je dva v enem. Če nimaš dobrega vratarja, preprosto ne more biti dobre ekipe.''

Vratar ne more biti vsak

Škofjeločan se bo v finalu lige prvakov pomeril tudi s Cristianom Ronaldom. | Foto: Škofjeločan se bo v finalu lige prvakov pomeril tudi s Cristianom Ronaldom.

 

 

Priznal je, da se otroci v prejšnjih desetletjih v mlajših kategorijah niso radi odločali za vratarje. Vsi so hoteli igrati in zabijati gole, ne pa biti v golu. "Vratar je psihološko zelo obremenjen, saj je vsaka napaka bolj vidna, to pa je stresno. Vratar ne more biti vsak. To se malce podcenjuje, sploh takrat, ko starši pritiskajo na otroka. Nekateri so s tem res obsedeni," je opozoril nekdanji vratar, ki je prepričan, da bo poleti, ko bo čas za nove vpise, med mladimi zaradi Oblaka veliko novih vratarjev.

Prejšnji teden je postal novi vodja mladinske šole v Kopru Oliver Bogatinov. Nekdanji pomočnik Marijana Pušnika je pojasnil, da se specializacija igralnega položaja pri Kopru začne šele pri mladincih. "Do takrat imajo vsi možnost trenirati, ko se začnejo tekmovalni kriteriji, pa se tudi igralci naučijo tekmovalnosti. Mi želimo biti velika nogometna družina, hočemo, da se med seboj druži čim več fantov. To je zdravo jedro družbe za prihodnost, človeški kapital," je dopolnil trenerja vratarjev Volka.

Pri Olimpiji z večjim veseljem stopijo v gol

Atletico lahko čez poltretji teden postane evropski prvak, | Foto: Atletico lahko čez poltretji teden postane evropski prvak,

 

 

Oblak je v Sloveniji igral za dva kluba. Kariero je začel pri lokalnem NK Ločan v Škofji Loki, nato pa odšel v prestolnico. Se je zato, ker je Oblak v 1. SNL zastopal zeleno-bele barve, ljubezni do ljubljanskega kluba pa ne skriva niti danes, pri Olimpiji kaj povečalo zanimanje najmlajših za njegov igralni položaj?

"V Olimpiji tega ni čutiti izraziteje. Ko igrajo najmlajši, morda fantje zaradi Oblaka z večjim veseljem stopijo v gol. Tudi tisti, ki prej niso bili vratarji. Takrat se poistovetijo z njim. Fant si pač reče, da je Jan Oblak, tako kot se je nekoč med smučanjem govorilo, da si Jure Košir. Kakšnega večjega neposrednega učinka, ki bi bil takoj opazen, pa zaradi Jana ni. Čez noč ne gre. Navsezadnje je tudi Jan dober vratar že veliko časa. V našem klubu je odmeval že takrat, ko je iz Olimpije prestopil v Benfico, zato zgodba o Oblaku ni nekaj novega," je pojasnil Klemen Avbelj, vodja mladinske šole pri Olimpiji.

Potarnal je, da imajo v mlajših vrstah Olimpije pri nekaterih selekcijah nekaj manjših težav, ker ni dovolj kandidatov za igralni položaj vratarja. "Načeloma pa imamo pri Olimpiji vedno dobre vratarje, tako da s tem vendarle ni težav," je dodal, da zaradi tega ne trpi kakovost ekipe.

 

 

Želijo vzgojiti naklonjenost vsem slovenskim asom

Simon Rosič in Matej Mavrič Rožič sta na Primorskem zagnala nogometni projekt Smukec, v katerem ne manjka mladih Oblakovih občudovalcev. | Foto: Simon Rosič in Matej Mavrič Rožič sta na Primorskem zagnala nogometni projekt Smukec, v katerem ne manjka mladih Oblakovih občudovalcev.

 

 

Kako pa fenomen Oblaka odmeva v mestu vrtnic? V nogometni šoli Smukec, ki jo držita pokonci nekdanji reprezentant Matej Mavrič Rožič in njegov prijatelj, trener futsala Simon Rosič, ima Oblak veliko občudovalcev.

"Pri najmlajših tega ni težko opaziti. Zaradi Oblaka sem na treningih zaznal več vratarskih rokavic. Resnično. Pred treningom ali po njem, ko streljajo na gol, pogosto tisti, ki je v vratih, zavpije, da je Jan Oblak. Najmlajši ga dojemajo kot vzornika," je pojasnil Rosič, nekdanji nogometaš Gorice in Primorja, ki v sklopu nogometnega projekta Smukec trenira skupino 35 predšolskih otrok.

Kot trener želi otroke načrtno animirati in jim privzgojiti naklonjenost tako lokalnemu kot tudi reprezentančnemu nogometu. "Naklonjenost vsem slovenskim asom, kjer je v tem trenutku na piedestalu Oblak. Postal je zvezda svetovnega formata, sploh zdaj, ko ima tako pomembno vlogo v ligi prvakov," pojasnjuje trener v nogometni šoli, ki se je začela pred tremi leti kot nogometni kamp.

Šola je okrepila pripadnost otrok novogoriškemu klubu, ki je v zadnjih letih šepala. "Z otroki delamo v tej smeri, da na svetu ne obstajata le Ronaldo in Messi, ampak živijo v neposredni bližini tudi slovenski igralci, ki so že zaigrali na svetovnem prvenstvu."

 

Na treningih nogometnega projekta Smukec je veselo. Najmlajši komaj čakajo na finale lige prvakov, ko bodo navijali za Slovenca. | Foto: Na treningih nogometnega projekta Smukec je veselo. Najmlajši komaj čakajo na finale lige prvakov, ko bodo navijali za Slovenca.

Oblak še ni zaigral na velikem tekmovanju. Naslednja priložnost se mu obeta leta 2018, ko bo Rusija gostila svetovno prvenstvo. Lahko pa še ta mesec poskrbi za nekaj, kar ni uspelo še nobenemu Slovencu. Da zaigra v finalu lige prvakov, je prisoten na igrišču od prve do zadnje minute in pomaga ekipi do velikega naslova. Kakšno gnečo bi med mladimi povzročil šele, če bi postal evropski prvak …

Ne spreglejte