Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 7. 2014,
19.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Neymar Luiz Felipe Scolari Brazilija

Sreda, 2. 7. 2014, 19.41

8 let

Psihologinja briše brazilske solze

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Brazilski nogometaši so se po dodatno tolažbo in spodbudo pred nadaljevanjem domačega svetovnega prvenstva zatekli k psihologinji.

Selektor brazilske nogometne reprezentance Luiz Felipe Scolari je psihologinji izbrane vrste naložil dodatno seanso z nogometaši, potem ko jih je zaradi pritiska ob nastopanju na domačem svetovnem prvenstvu po zmagi v osmini finala nad Čilom kar nekaj končalo v solzah.

Športna psihologinja Regina Brandão je tako v torek opravila "nujen" in nenačrtovan obisk v brazilskem pripravljalnem taboru v Teresopolisu pred petkovo četrtfinalno tekmo mundiala proti Kolumbiji, danes piše časnik Folha de São Paulo.

Razlog za obisk psihologinje je tekma osmine finala proti Čilu, v kateri so panični brazilski nogometaši skoraj že končali nastope na prvenstvu, na koncu pa so se le izvlekli po streljanju enajstmetrovk. Prvi zvezdnik reprezentance Neymar, vratar Julio Cesar, David Luiz in kapetan Thiago Silva so po koncu tekme vsi nenadzorovano jokali.

Selektor Scolari je zato poklical psihologinjo, da je v ponedeljek in torek opravila sestanka z vsemi nogometaši in s strokovnim štabom, še piše Folha, medtem ko individualnih pogovorov z nogometaši ni imela.

Dvajsetletno sodelovanje

Psihologinja, ki s Scolarijem sodeluje že več kot 20 let, za zdaj ni komentirala, za kaj je šlo na sestankih oziroma ali so bili ti nenačrtovani. "Z igralci sem ves čas v stiku. Klepetamo tudi prek aplikacije WhatsApp, prek telefona in elektronske pošte," je dejala psihologinja.

Močna čustva brazilskih nogometašev, ti solz niso skrivali, so po državi sprožila številne debate o tem, ali so Brazilci psihološko dovolj trdni in dovolj dobro pripravljeni, da lahko osvojijo naslov svetovnih prvakov na domačem terenu.

Legenda nogometa Zico meni, da pomanjkanje čustvenega samonadzora lahko škodi Braziliji na igrišču. "Med tekmo so nogometaši premalo osredotočeni na igro, če jokajo med himno, kar jim lahko škodi na igrišču. V ekipi imamo igralce, ki so tako čustveni, da pozabijo na tekmo. Sam menim, da potrebujejo več samonadzora," je dejal Zico.

Ogorčenje legende

Carlos Alberto, kapetan brazilske izbrane vrste leta 1970, je dejal, naj selecão solze raje prihrani za zmago na finalni tekmi 13. julija v Riu de Janeiru. "Ta ekipa joka na začetku tekme, ko posluša himno, joka pri poškodbah, joka med izvajanjem enajstmetrovk, joka ob zmagah ... Dajte no, fantje! Nehajte! Dovolj je!" je ogorčen Alberto.

"Vsi pravijo, da je jok posledica ogromnega pritiska nastopanja pred domačimi navijači. Sam menim, da bi morali biti igralci na to pripravljeni. Vedeli so, kaj jih čaka. Kje je psiholog, ko ga potrebuješ?" se je spraševal Alberto.

"To vse le pomeni, da ekipa ni stoodstotno pripravljena na mundial. Ko si pripravljen na zmago, se vse drugo zgodi samodejno. Kadar nisi pripravljen, jokaš, ko ti ne gre vse po načrtih. To je to, kar zdaj gledamo pri svojih fantih," je še menil Alberto.

Scolari pa je poudaril, da je brazilska reprezentanca še izjemno mlada, medtem ko je vratar Cesar, ki je star 34 let, dejal, da ima vso pravico kazati svoja čustva. "Nikoli nisem skrival, da sem zelo čustvena oseba. Tekma osmine finala je le dokazala, da moraš, če imaš sanje, te loviti do konca," je dejal Cesar po streljanju enajstmetrovk proti čilski vrsti.

Ne spreglejte