Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
6. 5. 2016,
20.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

3

Natisni članek

Aleksander Čeferin NNC Brdo UEFA FIFA Gianni Infantino slovenska nogometna reprezentanca

Petek, 6. 5. 2016, 20.50

6 let, 6 mesecev

Predsednik Fife pohvalil Slovenijo: Lahko je zgled drugim državam

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

3

NNC Brdo | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenija je v petek ponosno sprejela mnogo nogometnih eminenc. Največje zanimanje je požel novopečeni predsednik Fife Gianni Infantino. Švicar je navdušen nad novim domom NZS in slovenskih reprezentanc na Brdu pri Kranju.

Predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Aleksander Čeferin je pred odprtjem Nacionalnega nogometnega centra Brdo (NNC Brdo) sijal od sreče in zadovoljstva. Ponosno je predstavil gosta, ki sta nekaj minut poklonila predstavnikom sedme sile in na kratko strnila vtise ob obisku nove pridobitve slovenskega nogometa, ki je zaradi svoje lepote in funkcionalnosti po svetu naletela na številne pohvale.

"Od vas novinarjev pričakujem pozitivno energijo. V moji družbi sta osebi, ki sta največ pomagali pri postavitvi trening centra," je spregovoril predsednik slovenske krovne zveze in pokazal na visoka tuja gosta, predsednika Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Giannija Infantina in Theodora Theodoridisa, ki v času suspendiranega Michela Platinija opravlja vlogo vršilca generalnega sekretarja Evropske nogometne zveze (Uefa).

"Z Giannijem smo sodelovali še takrat, ko je bil generalni sekretar Uefe, s Theodorom pa takrat, ko je bil šef oddelka za nacionalne zveze in naš poseben zaupnik. Prav njemu smo zastavili nekatera najtežja vprašanja," je dejal Čeferin in predal besedo novopečenemu nasledniku Josepha Blatterja na predsedniškem položaju najvplivnejše športne organizacije na svetu, Fife.

Nadaljevanje krasne slovenske zgodbe

Uglajeni Švicar, ki je bil pred leti zaščitni znak žrebov največjih tekmovanj pod okriljem Uefe, je stopil pred mikrofon in dejal, da si šteje v veliko čast in zadovoljstvo, da je lahko prisoten na dogodku, tako pomembnem za slovenski nogomet.

NNC Brdo | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

"Geslom Uefe, kot so odgovornost, solidarnost in spoštovanje, bi dodal vodstvene sposobnosti, zato bi se zahvalil predsedniku NZS in vsem drugim delavcem v slovenskem nogometu za vse, kar so naredili. Dokazali so, kaj se lahko stori, če delaš profesionalno, odgovorno in s strastjo, ter kaj lahko dosežeš v športu. Slovenijo v zadnjih letih spremljajo odlični rezultati, tudi nogomet ni izjema. Pri zvezi je registriranih 35 tisoč otrok, kar je morda najomembnejša stvar. Kaže na vizijo in vodstvene sposobnosti NZS, zato bi se rad zahvalil njenemu predsedniku in Uefi za pomoč," je Infantino pohvalil slovenske gostitelje za opravljen projekt na Brdu pri Kranju.

"Tu se počutim zelo ugodno. Zgodba o tem centru se je začela pred leti, ko sem deloval še pri Uefi. Zdaj sem pri Fifi. To je lep začetek, hkrati pa tudi nadaljevanje krasne nogometne zgodbe," je prepričan prvi mož svetovne krovne zveze.

Če zveza dela v prid nogometa, doseže dober rezultat

Njegov grški sodelavec, vršilec dolžnosti predsednika pri Uefi, NNC Brdo doživlja kot enega izmed izjemnih zgledov v svetu nogometa, kaj se lahko naredi z razvojnimi programi v projektu Fife in Uefe. Zaželel je vse najboljše slovenskemu nogometu in dobro prijateljstvo z NZS začinil s čestitkami Aleksu (predsedniku Čeferinu) in Alešu (generalnemu sekretarju NZS Alešu Zavrlu).

NNC Brdo | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

"To je res dober zgled za druge zveze. Vsakič opazimo izboljšave. To je primer dobre prakse za druge zveze, tako za članice Uefe kot tudi Fife. Če zveza dela v prid nogometa, doseže dober rezultat. V Sloveniji bodo kmalu vidni," je na Gorenjsko optimizem preselil Infantini.

Morda na SP že kmalu 40 udeleženk

V zadnjih tednih se veliko govori o njegovem predlogu, da bi število udeleženk na svetovnih prvenstvih z 32 članic povišali na 40. Pri evropskem prvenstvu je že vidna "njegova roka", saj bo letos v Franciji nastopilo 24 in ne 16 reprezentanc, kot je bilo v navadi med letoma 1996 in 2012.

"To je dobra odločitev Uefe, dobra pa bi bila tudi za svetovno prvenstvo. Morda bo leta 2020 ali pa 2026 že 40 nastopajočih, to je vprašanje razprave," je pojasnil, da ni še nič sprejetega. Naklonjen je tudi ideji o sogostiteljstvu SP.

NNC Brdo | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

"To je tako velik investicijski in organizacijski zalogaj, da so s tem izključene možnostih drugih držav sveta za organizacijo. Če bi bilo prvenstvo v več državah, bi bili stroški nižji in vsi bi bili srečni," ne izključuje možnosti, da bi lahko ljubitelji nogometa SP 2026 (SP 2022 bo v Katarju) že spremljali v različnih državah, podobno kot bo Euro 2020 potekal v 13 državah.

Morda bo na SP 2026 nastopila tudi Slovenija, ki bo lahko do takrat že deset let uživala v prednostih NNC Brdo.

Ne spreglejte