SiolNET. Sportal Nogomet
0,37

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Švicarsko tožilstvo odločilo

Preobrat v primeru Platinija: Upam, da bo Fifa imela pogum, sicer "žajfnice" še ne bo konec

0,37

termometer

Michel Platini
Foto: Reuters

Švicarsko tožilstvo je po poročanju francoskega časopisa Le Monde opustilo pregon nekdanjega predsednika evropske nogometne zveze (Uefa) Michela Platinija zaradi prejema spornega nakazila dveh milijonov švicarskih frankov od mednarodne nogometne zveze (Fifa) leta 2011.

Po poročanju osrednjega francoskega časnika se je tožilec Cedric Remund odločil, da ni dovolj dokazov za sodni pregon nekdanjega legendarnega nogometaša, ki je Uefo vodil od leta 2007 do 2015. Takrat mu je Fifa, ravno v času, ko je napovedal kandidaturo za predsednika svetovne nogometne zveze, zaradi ugotovitev glede spornega plačila naložila večletno prepoved udejstvovanja v nogometu.

Ustavljen sodni pregon

Po poročanju Le Monda, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP, pa se je švicarski tožilec zdaj odločil ustaviti sodni pregon. "Lahko potrdim, da vaša stranka ne bo obdolžena v navedenem postopku," je razvidno iz povzetka pisma, ki ga je Remund poslal Platinijevemu zagovorniku Vincentu Solariju in ga je prejel Le Monde.

V prvem odzivu na poročanje Le Monda je Platini izrazil pričakovanje, da bo Fifa zdaj umaknila njegov suspenz. "Upam, da bo Fifa imela pogum in poštenost ukiniti moj suspenz," je povedal v telefonskem pogovoru za AFP.

V nasprotnem primeru je napovedal uporabo pravnih sredstev za dosego ukinitve suspenza. "Ta žajfnica še zdaleč ni zaključena," je dodal.

Švicarsko tožilstvo je medtem v sporočilu za javnost navedlo, da kljub pomanjkanju dokazov za pregon Platinija tega še ni "popolnoma ustavilo". Platini bi se še vedno moral zagovarjati na sodišču, če bi tožilstvo našlo nove dokaze, so pojasnili na tožilstvu.

Sprva suspendiran za osem let

Zavrača očitke o storjenih prekrških. Zavrača očitke o storjenih prekrških. Foto: Reuters

Platinija je krovna mednarodna zveza Fifa leta 2015 suspendirala za osem let zaradi očitkov, da je bil povezan s škandalom podkupovanja oziroma da je kot predsednik Uefe nezakonito prejel nakazilo dva milijona švicarskih frankov za svetovalna dela od nekdanjega predsednika Fife Seppa Blatterja.

Kazen so Platiniju pozneje dvakrat znižali, najprej za dve leti, po uspešni pritožbi na športnem razsodišču Cas v Lozani pa še za dve. Nadaljnji poskusi spodbijanja kazni pa niso bili uspešni, švicarsko sodišče je njegov predlog zavrnilo in tako bi po prvotno izrečeni kazni v svet nogometa v kakšni uradni vlogi zdaj 62-letni Platini spet lahko vstopil prihodnje leto.

Vztraja, da ni naredil nič narobe

Konec januarja je Platini napovedal, da se bo na kazen prepovedi delovanja v nogometu pritožil še na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu.

Nekdanji zvezdnik Juventusa in francoske reprezentance vztraja, da ni storil nič narobe in da bo dokazal svoj prav in opral svoje ime. V pogovoru za tednik Marianne je Platini tako konec marca dejal, da ne priznava "brezveznih sodnikov Fife in Casa", saj to "niso pravi sodniki".

Takrat je tudi ocenil, da bo odločitev švicarskega tožilstva ključna. "Pričakujem velike odločitve, tiste prave, švicarskega tožilstva, ki je samo opravilo preiskavo v zvezi z domnevno 'nelegalnim' plačilom," je še dejal nekdanji selektor francoske nogometne reprezentance.

Michel Platini Sportal Platini prekinil medijski molk in potožil: Gre za zaroto proti meni Michel Platini Sportal Platini se bo pritožil na ESČP

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin