Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
4. 5. 2017,
4.00

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

Natisni članek

Gonzalo Higuain Real Madrid Juventus Monaco Massimiliano Allegri Giorgio Chiellini Kylian Mbappe Kylian Mbappe UEFA liga prvakov Dani Alves

Četrtek, 4. 5. 2017, 4.00

12 mesecev

Odmevi po zmagi Juventusa nad Monacom

Kdo se bo zdaj posmehoval Higuainu?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98
Gonzalo Higuain | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nogometaši Juventusa so z zmago pri Monacu v prvi polfinalni tekmi lige prvakov storili velik korak k napredovanju v finale. Oba zadetka za zmago z 2:0 je prispeval Gonzalo Higuain. Argentinec si je lahko pošteno oddahnil, saj so mnogi dvomili o njegovih strelskih sposobnostih na največjih evropskih tekmah. 

V torek si je ogromno prednost pred povratnim polfinalnim srečanjem lige prvakov zagotovil madridski Real, dan pozneje pa je šlo vse kot po maslu Juventusu. Diši po finalu med belimi baletniki in staro damo, ki bi sprožil mešane občutke zlasti pri Gonzalu Higuainu, nekdanjem napadalcu Reala, v sredo pa junaku Juventusa na tekmi v Monaku.

Odleglo mu je

Massimiliano Allegri je bil vesel, da se je 29-letni Argentinec znašel na seznamu strelcev.  | Foto: Reuters Massimiliano Allegri je bil vesel, da se je 29-letni Argentinec znašel na seznamu strelcev. Foto: Reuters Dvakratni strelec za Juventus je štadion Louis II. zapuščal s prešernim nasmehom. Če je v serie A stroj za zadetke, pa se v Evropi ni tako pogosto uvrščal na seznam strelcev. Še več, oprijel se ga je sloves napadalca, ki na največjih evropskih tekmah strelja s praznimi naboji.

Zadnji gol v izločilnem delu lige prvakov je dosegel pred štirimi leti. Na srečanje v Monako je pripotoval s skromno statistiko, ko je na 24 tekmah izločilnega dela dosegel le dva gola. Zato mu je po dveh golih, mrežo Monaca je zatresel v vsakem polčasu, odleglo.

''Nobeden ne more več trditi, da Higuain ne dosega zadetkov v ligi prvakov,'' je po sladki zmagi nad Monacom izpostavil trener Juventusa Massimiliano Allegri.

Cilj še ni opravljen

Veselje z Danijem Alvesom, dvakratnim podajalcem | Foto: Reuters Veselje z Danijem Alvesom, dvakratnim podajalcem Foto: Reuters Higuain je bil soglasno izbran za najboljšega nogometaša tekme. ''Trudil sem se in boril, da bi doživel takšne trenutke. V tej sezoni nisem dosegel veliko zadetkov v ligi prvakov (zdaj je pri številki pet, op. p.), a sem vedel, da se mi bo odprlo, če bom ostal miren, zbran in bom še naprej trdo delal. Presrečen sem za zadetka. To je velika zmaga, a cilj še ni opravljen,'' 29-letni napadalec Juventusa opozarja, da lahko vodilni francoski klub prihodnji torek vrne z enako mero in v Torinu pokvari načrte stari dami.

Argentinec, ki se ga je v nogometnem svetu oprijel vzdevek Pipita, je prispel k Juventusu za 90 milijonov evrov. Velja za enega največjih nakupov na svetu, a je stari dami s svojimi igrami že prinesel veliko dobrega. Zlasti po zadetkih v Monaku, ko je prvič po sušnih štirih letih končno občutil, kako je doseči zadetek v izločilnem delu lige prvakov.

Z Realom ni uspel. Lahko z Juventusom?

Argentinec, rojen pred 29 leti v francoskem mestu Brest, z Realom ni nikoli osvojil Evrope. Trikrat je osvojil špansko prvenstvo, v ligi prvakov pa se mu je vedno nekje zalomilo. Letos bi se lahko prvič povzpel na evropski prestol. V črno-belem dresu, v katerem je bil v Monaku dvakrat usoden za hrvaškega vratarja Danijela Subašića. Po enkrat v vsakem polčasu.

Pipita je hitro pridobil srca navijačev Juventusa. | Foto: Reuters Pipita je hitro pridobil srca navijačev Juventusa. Foto: Reuters

Obakrat mu je podal Dani Alves. Pri prvem golu ga je v atraktivnem brazilskem slogu zaposlil s peto. Trener Allegri je nekdanjega asa Barcelone pomaknil bližje vratom Monaca. Zaigral je na desni strani zvezne vrste, v obrambi vrsti pa mu je hrbet čuval Andrea Barzagli. Odločitev stratega Juventusa se je izkazala za zadetek v polno.

Gigi reševal Juventus

Ena izmed obramb Gianluigija Buffona, ko se je v priložnosti znašel Kylian Mbappe. | Foto: Reuters Ena izmed obramb Gianluigija Buffona, ko se je v priložnosti znašel Kylian Mbappe. Foto: Reuters Trener Juventusa po dragoceni zmagi ni pohvalil le dvakratnega strelca. Čestitke je namenil vsem izbrancem, zlasti kapetanu Gianluigiju Buffonu, ki je ponovno ostal nepremagan, lepe besede pa je našel tudi za premaganega tekmeca.

''Monaco je močna in tehnično nadarjena ekipa, a smo dobro vstopili v tekmo. Takrat smo si privoščili nekaj nepotrebnih napak, a se je Buffon pri 0:0 izkazal z odlično obrambo. Na tako pomembnih tekmah je Gigi vedno najboljši vratar na svetu. Pri našem vodstvu je imel Monaco še nekaj priložnosti, a nas je Gigi ponovno rešil,'' je trener izpostavil 39-letnega vratarja, ki ohranja vrhunsko formo.

Podobno kot Higuain ostaja pred povratnim dvobojem previden tudi trener Allegri. ''Naloga še ni opravljena, saj Monaco v Torinu ne bo imel ničesar izgubiti,'' je izpostavil nekdanji trener Milana.

Z Juventusom bi lahko v tej sezoni osvojil trojno krono. V italijanskem prvenstvu ima štiri kroge pred koncem velikih devet točk prednosti pred Romo, v začetku junija pa se bo v finalu pokala pomeril še z rimskim Laziom. ''To bi lahko bila zelo posebna sezona za nas,'' je prepričan.

Izpostavil Alvesa, Higuaina in Buffona

Najboljši nogometaš srečanja Higuain si je dal duška po tekmi. | Foto: Reuters Najboljši nogometaš srečanja Higuain si je dal duška po tekmi. Foto: Reuters Obramba Juventusa je ponovno delovala brezhibno. Obrambni steber Giorgio Chiellini je poudaril, da je zmaga v gosteh z 2:0 zelo dobrodošel rezultat. ''Čestitke Alvesu in Higuainu. Tekmecu smo dovolili, da si je priigral nekaj priložnosti, a se je Buffon odzval popolno,'' je izpostavil dvakratnega strelca, podajalca in vratarja, ki je skril ključe napadalcem Monaca.

''Zadovoljni smo, a smo zmožni igrati še bolje v obrambi, našim fantastičnim napadalcem pa zagotoviti več žog za več priložnosti,'' je pojasnil, da to še ni bil Juventus, ki bi pokazal vse, kar zna.

Juventus iz dveh priložnosti dvakrat v polno

Pri gostiteljih se je veliko pričakovalo od francoskega čudežnega najstnika Kyliana Mbappeja. Skupaj s Kolumbijcem Radamelom Falcaom je predstavljal velik zalogaj za obrambo Juventusa, na koncu pa objokoval poraz. Prvič, odkar je v ligi prvakov začel tekmo od prve minute, ni zadel v polno.

Andrea Barzagli v dvoboju z 18-letnim francoskim reprezentantom, ki je zablestel v tej sezoni. | Foto: Reuters Andrea Barzagli v dvoboju z 18-letnim francoskim reprezentantom, ki je zablestel v tej sezoni. Foto: Reuters

''Primanjkuje nam nekaj izkušenj. Pred vrati Juventusa nismo bili dovolj konkretni in učinkoviti. Priigrali smo si veliko priložnosti, a jih nismo izkoristili. Gostje so imeli le dve zreli priložnosti in iz njih dosegli dva zadetka. Ta tekma je za nas dobrodošla izkušnja, ki nam bo pomagala, da hitreje napredujemo,'' je dejal 18-letni napadalec, ki ga želi v svojih vrstah marsikateri evropski velikan.

Kapetan Monaca: Ne sme se nas odpisati

Prvi vratar hrvaške reprezentance in Monaca Danijel Subašić je bil premagan dvakrat. Doživel je največji domači poraz v ligi prvakov. | Foto: Reuters Prvi vratar hrvaške reprezentance in Monaca Danijel Subašić je bil premagan dvakrat. Doživel je največji domači poraz v ligi prvakov. Foto: Reuters Kapetan Fabinho je za razliko od mladega napadalca priznal, da je bil Juventus boljši. ''Zasluženo nas je premagal. Na povratni tekmi bomo dali vse od sebe. Zaradi našega napada se nas ne sme kar tako odpisati,'' je opozoril italijanskega prvaka, da še ni konec.

Domači poraz je bil velik šok za Monaco, ki se spogleduje z naslovom francoskega prvenstva. Prvič po novembru 2015 je ostal brez zadetka na domačem igrišču, hkrati pa je doživel najvišji poraz na Louis II., odkar nastopa v ligi prvakov.

Povratna tekma v Torinu bo v torek, 9. maja.
Ne spreglejte