Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Petek,
27. 5. 2016,
10.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Teja Oblak Branko Oblak Atletico Madrid liga prvakov Jan Oblak Jan Oblak

Petek, 27. 5. 2016, 10.19

6 let, 6 mesecev

Znani o Janu Oblaku

Jan Oblak: od žoge v zibelki do svetovnega vratarja

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Pred finalom lige prvakov, v katerem bo vrata svojega Atletica branil Jan Oblak, smo naredili lepljenko zanimivih zgodb o mladem slovenskem zvezdniku. "Žoga mu je bila položena v zibelko," pravi njegova sestra Teja.

Kaj o Janu Oblaku pravijo tisti, ki ga (dobro) poznajo? | Foto: Vid Ponikvar Kaj o Janu Oblaku pravijo tisti, ki ga (dobro) poznajo? Foto: Vid Ponikvar

Če pustimo ob strani dve obrobni vlogi, bo Jan Oblak po Srečku Katancu in Zlatku Zahoviču tretji Slovenec, ki bo nastopil v finalu lige prvakov. Škofjeločan je v vrhu najbolj cenjenih vratarjev mlajše generacije. Do tja sta ga pripeljali marljivost in skromnost. Tak tudi ostaja.

Kakšen pa je bil Oblak v otroških letih? "Žoga mu je bila položena v zibelko. Zanimivo je, da je že od mladih nog govoril, da bo postal profesionalni nogometni vratar. Ta osredotočenost je navdušujoča, prinesla pa je tudi veliko trdega dela in odrekanj," je Martinu Pavčniku dejala Janova sestra Teja Oblak, košarkarska reprezentantka, s katero sta se skupaj podila po igrišču.

Tako s košarkarsko žogo kot nogometno. In pri igri, v kateri je pozneje zaslovel po svetu, ga je tri leta starejša sestra tudi premagovala. Nekoč.

Branko Oblak je Janu Oblaku prvi ponudil priložnost med člani. | Foto: Vid Ponikvar Branko Oblak je Janu Oblaku prvi ponudil priložnost med člani. Foto: Vid Ponikvar

Oblak o Oblaku

Naključje je hotelo, da se osebi, ki spadata med najboljše slovenske nogometaše ali pa to še bosta, pišeta enako. In prav Branko Oblak je bil tisti, ki je pred leti 16-letnega mladeniča potisnil med vratnici Olimpije. "Jan neprestano raste kot vratar, je zelo stabilna osebnost in bo lahko še kar nekaj časa branil na zelo visoki ravni," je po zmagi Atletica nad "svojim" Bayernom dejal vedno retorično brezkompromisni Brane. V pogovoru z Urošem Iskro je dodal ugotovitev o hipotetičnem Oblakovem nastopanju za Barcelono.

"Če bi recimo Oblak branil za Barcelono, bi nasrkal, to je jasna stvar. Barcelona igra le na gol, nasprotna moštva pa potem iz protinapadov prihajajo pred vratarja ena na ena."

Vse, kar potrebuje

"Pri Janu me navdušuje predvsem njegova mirnost. Poleg vsega, kar ima. Ima pa vse, kar vrhunski vratar potrebuje. Slovenci ste lahko ponosni nanj," pa je v pogovoru z Rokom Viškovičem dejal nekdanji srbski superzvezdnik Dejan Stanković.

Nekoč je bil as Interja, prekaljen v bitkah najvišje ravni, zdaj pa je poslovno in zasebno tesno povezan s Slovenijo.

"Imate dva svetovna vratarja"

Dejan Savičević je dobro izkusil slasti in pasti vrhunskega nogometa. Nekdanji zvezdnik Milana, ki se je dvakrat zavihtel na klubski vrh Evrope, je zdaj predsednik črnogorske nogometne zveze. Ob nedavnem obisku Brda se je legendarni Dejo dotaknil tudi slovenskih vratarskih mojstrov.

"Brani odlično. Je dozorel vratar, a ne smemo pozabiti niti na Handanovića. Ta ne bo več igral za reprezentanco, kajne? Slovenci imate dva svetovna vratarja, oba spadata v vrh," je Roku Plestenjaku povedal nekdanji črnogorski zvezdnik.

"Še deset let v ligi prvakov"

Mile Ačimovič dobro ve, o čem govori, ko beseda teče o vrhunskem nogometu, ligi prvakov in mladih upih. O Janu Oblaku nima nikakršnih dvomov.

"Kaj povedati o njem? Vse smo videli, vse smo slišali. Od srede do srede – tako govorim zato, ker mislim na najvišjo raven, ligo prvakov – potrjuje, iz kakšnega testa je. Mislim, da ga bomo v tem terminu gledali igrati še vsaj deset let, saj je preprosto tako kakovosten, da bo toliko časa igral na takšni ravni. Tega mladeniča se bomo še nagledali. Mislim, da je ob Manuelu Neuerju najboljši vratar na svetu ta hip," je pred tedni po polfinalu lige prvakov dejal Mile Ačimović.

"Vsakemu drugemu bi narasel pritisk"

Oblak se z veseljem vrne v domačo Škofjo Loko. | Foto: Oblak se z veseljem vrne v domačo Škofjo Loko. Čeprav sta škofjeloška someščana, se do pred nekaj leti nista poznala. A nato sta Jan Oblak in športni maser Žan Rant Roos stkala uspešno sodelovanje in zaupljiv odnos.

"Nekoč sem ga vprašal, kakšen je občutek, ko braniš na Santiagu Bernabeuu pred 80 tisoč ljudmi in paraš živce najboljšemu igralcu na svetu. Odvrnil mi je, da v redu, nič posebnega. Vsakemu drugemu bi verjetno narasel pritisk, on pa ne dela ne tragedije iz poraza ne evforije iz uspeha. Ta čut ima fenomenalen. Trenerji pa naj govorijo o kakovosti, ki je seveda nesporna," je v intervjuju z Lojzetom Grčmanom o Oblaku dejal nekdanji nogometaš, ki zdaj odpravlja bolečine športnikom.

Ob boku Messija, Ronalda, Casillasa

Jan Oblak je s svojo odličnostjo in preprostostjo velik vzor otrokom. Ti si poleg svetovnih superzvezdnikov vse bolj želijo tudi njegov dres.

"Pri mladih otrocih se opazi, da bi radi nosili Oblakov dres. Ne nosijo več le dresov Messija, Ronalda ali pa Casillasa, če govorimo o vratarjih. Dobro, v tej sezoni je v modi Realov vratar Navas (smeh, op. p.). Zdaj je drugače, saj imajo otroci za idole tudi Slovence. Prednjačita Oblak in Handanović. Uspehi Atletica so pripomogli k povečanemu vpisu. Zdaj je izrazito več kandidatov za položaj vratarja, kot jih je bilo v prejšnjih letih. Danes ni sramota reči, da je tvoj idol Oblak. Fantje so našli slovenske vzornike," pravi nekdanji Oblakov mentor v Olimpiji Robert Volk.
 

Ne spreglejte