Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
28. 7. 2014,
12.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Luka Zahović NK Maribor NK Maribor Zlatko Zahović Prva liga Telekom Slovenije

Ponedeljek, 28. 7. 2014, 12.29

8 let

Nov presežek nogometne družine Zahović (video)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Maribor je v soboto poveličeval Zahovića, a tokrat ne Zlatka, pač pa njegovega sina Luko. Čeprav je dvoboj z Radomljami začel kot rezervist in v igro vstopil šele v 78. minuti, je hitro odločil tekmo.

Preizkušeni mariborski strelci, ki v 1. SNL redno polnijo mreže, niso znali premagati obrambe Radomelj. Poizkušali so Marcos Tavares, Nusmir Fajić in Jean-Philippe Mendy, a jim ni uspelo. Nato pa je v igro vstopil mladi junak s številko 11 in rešil vijolice. Sin najboljšega strelca slovenske reprezentance vseh časov je dočakal priložnost v 78. minuti. Bil je še zadnji adut Anteja Šimundže. Dogajanje na igrišču ga ni moglo zadovoljiti, saj so novinci v Prvi ligi Telekom Slovenije, ki so jim pred gostovanjem v Ljudskem vrtu napovedovali prepričljiv poraz, imeli v žepu točko. Bilo je 1:1, Mariborčani pa niso in niso mogli zadeti mreže. Ni šlo celo z bele točke, s katere je kapetan Tavares nastreljal prečko.

Najlepšo nagrado mu predstavlja zmaga

Še večje težave so se pojavile, ko se je nad štadionom utrgal oblak. Ko se je nevihta znašala nad nogometaši, igrišče pa postalo mokro ter spolzko, pa se je dvakrat zabliskalo tudi v mreži gostov. Obakrat po podobni kombinaciji, ko je podajo z leve strani prispeval Mitja Viler, zadetek pa dosegel nadarjeni 18-letnik z verjetno najbolj zvenečim priimkom v 1. SNL.

Junak srečanja je postal Luka Zahović, ki je hitro dosegel dva zadetka in odločil srečanje v korist favoritov. ''V igro sem prišel z namenom, da dosežemo zadetek ali dva. To se je zgodilo. Zmagali smo in osvojili tri točke. To je najbolj pomembno. Vedno je lepo zadeti, občutek je vedno isti. Vesel sem priložnosti, ki sem jo dobil. Nadgradil se jo z dvema goloma, najlepšo nagrado pa mi predstavlja naša zmaga. Izšlo se je po najlepših željah,'' je po dvoboju dejal dvakratni strelec za vijolice, ki je tako dočakal strelski prvenec v prvi ligi.

Luka se je v članskem vijoličnem dresu že vpisal med strelce, a v pokalnem tekmovanju. V prejšnji sezoni je bil zelo blizu strelskemu prvencu tudi v prvi ligi. Na domačem večnem derbiju proti Olimpiji, a so nato zadetek po njegovem strelu pripisali Dejanu Djermanoviću, od katerega se je žoga odbila v gol Ljubljančanov.

Mlajši Zahović je ostal brez prvega gola, dočakal pa ga je 26. julija 2014 ter dokazal, da si v konici napada mariborskega kluba zasluži več priložnosti. Trener Šimundža bo imel sladke težave, saj tam računa že na Tavaresa, Mendyja in Fajića, večja konkurenca pa je vedno dobrodošla pri uresničevanju zastavljenih ciljev.

Zahović je na sobotnem srečanju v 78. minuti zamenjal ravno visokega napadalca iz BiH ter bil nato dvakrat usoden za obrambno vrsto gostov. ''To sta bila tipična zadetka po akcijah, ki jih vadimo na treningih. Pri prvem sem obrambnemu igralcu, ki me je spremljal, nakazal, da grem proti drugi vratnici, a sem šel na prvo. Vedel sem, da me bo Mitja zadel. Pri drugem je nasprotni igralec zgrešil žogo, prišla je do mene in nisem več imel težke naloge,'' je Mariborčan, rojen na Portugalskem, opisal zadetka, ki ju jo dosegel proti koncu dvoboja, nato pa so Radomlje z drugim golom v zadnjih sekundah srečanja poskrbele le še za kozmetično olepšavo rezultata. Na koncu se je glasil 3:2 v prid branilcev naslova.

V sredo čaka Mariborčane nov cilj. V Ljudski vrt, ki bo zagotovo pokal po šivih, prihaja izraelski prvak Maccabi. ''Pomembno je, da smo začeli sezono z zmagami. Če odštejemo neodločeni rezultat v Mostarju, smo zmagali že trikrat. To je dobra napoved za nadaljevanje sezone,'' razmišlja najstnik, ki čaka na priložnost tudi v evropskih klubskih tekmovanjih. Njegov oče je pred leti blestel v Evropi, zlasti v ligi prvakov, ki jo Maribor izpostavlja kot najbolj mikaven cilj. Športni direktor mariborskega kluba noče veliko govoriti o sinu, je pa v preteklosti zaupal Sportalu, da ga breme, s katerim se zaradi slavnega priimka spopada Luka, pretirano ne skrbi: "Miren sem. Dosti lažje mi je, ker vem, kakšen značaj ima. Hodi svojo pot. Nič ga ne moti, ker je čez vse skupaj skozi prizmo moje nogometne poti že šel," je dejal o sinu, ki bo 15. novembra dopolnil 19 let. Prvi gol v prvi slovenski ligi je dočakal v 13. nastopu in ga zgolj po nekaj minutah nadgradil še z drugim. Ni kaj, jabolko ne pade daleč od drevesa.

Ne spreglejte