Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
1. 10. 2015,
20.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Anton Žlogar Tonči Žlogar oko strokovnjaka Bayern München Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Robert Lewandowski

Četrtek, 1. 10. 2015, 20.39

8 let

Nogomet je kot droga, Bayern pa svetlobna leta pred vsemi

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nekdanji slovenski reprezentant Anton Žlogar je med tednom pred zaslonom zaploskal mojstrovinam Roberta Lewandowskega in Cristiana Ronalda v ligi prvakov. Največji vtis nanj je pustil Bayern.

''Nogomet je kot droga. Ko se ga navadiš, ne moreš iz njegove kože,'' pojasnjuje Anton Žlogar. Nekdanji slovenski reprezentant je na dobri poti, da pridobi trenersko licenco Pro, s katero bi lahko kandidiral tudi za vodenje slovenskega prvoligaškega kluba. ''Tudi to je moja ambicija,'' je izpovedal željo nasmejani 37-letni Izolan, ki mu do licence manjka le še nekaj izpitov.

Če bo uresničil načrt, se bo lahko pohvalil z dvema diplomama, kar ni mačji kašelj. Vzporedno z nogometno igralsko kariero je dokončal študij prava in dokazal, da je mogoče istočasno premagovati ovire na dveh frontah. Trenerske izkušnje pridobiva onkraj meje. Vodi italijanski nižjeligaški klub Kras, ki prihaja iz Repena in leži v neposredni bližini Trsta. Med tednom rad spremlja nastope najboljših klubov v ligi prvakov. Kako je doživel dvoboje drugega kroga?

Real je v gosteh premagal Malmö (2:0), PSG je bil še malce učinkovitejši v Ukrajini in spravil na kolena Šahtar (3:0), junak večera pa je postal Cristiano Ronaldo, ki je postal najboljši strelec madridskega Reala vseh časov, v članski konkurenci je presegel mejnik 500 zadetkov. ''Ronaldo je vrhunski igralec, ki dosega in ruši vrhunske rekorde. Občudovanja vredno. Ronaldo ali Messi? Osebno mi je bolj simpatičen Argentinec. Oba sta odlična egzekutorja, a tudi različna tipa igralcev. Imata pa smolo, da rušita rekorde v enakem obdobju. Oba igrata odlično, za moj okus je Messi le bolj simpatičen,'' je primerjal največja asa današnjega nogometa.

Nekaj odličnih mednarodnih zvezdnikov, izstopata zlasti Zlatan Ibrahimović in Angel Di Maria, igra v Parizu. ''PSG ima odlično ekipo z izstopajočimi posamezniki in bo vsako leto višje v Evropi. Kaj lahko doseže v tej sezoni, bo odvisno od žreba. Sta pa Real in PSG v tej skupini razred zase, Šahtar ni več, kar je bil pred leti,'' meni Primorec.

Angleški velikan Manchester United je po sezoni premora vknjižil prvo zmago v ligi prvakov. Premagal je Wolfsburg z 2:1, CSKA je v predmestju Moskve s 3:2 odpravil PSV Eindhoven. Tako imajo vse štiri ekipe po dveh nastopih tri točke.

''Manchester United je zasluženo zmagal. Tekma z Wolfsburgom se je zanj začela neprijetno, a je nato počasi stvari vrnil na svoje mesto. Vrača se na stare tirnice. Če bo Van Gaal osvajal lovorike, bo upravičil drage nakupe, če pa mu ne bo uspelo, bo moral to nekdo plačati. Mislim, da bo Manchester v tej skupini prvi, preostali trije bodo kandidirali za drugo mesto,'' daje prednost rdečim vragom.

Nemški volkovi so ostali brez točke na Old Traffordu, čeprav so dosegli prvi zadetek, CSKA pa se je doma tresel za zmago, čeprav je vodil že s 3:0. ''CSKA je očitno zelo močan na manjšem štadionu Khimkija. Verjetno mu bolj ustreza kot olimpijski štadion Lužniki. Ima dobro ekipo, a je nevaren tudi PSV, ki bi se v sredo skoraj vrnil v igro, čeprav so Moskovčani že visoko vodili.''

Orli iz Lizbone so šokirali Atletico in ga v Madridu premagali z 2:1, Jan Oblak pa je tako potegnil kratko proti nekdanjemu delodajalcu, s katerim se ni razšel v najlepših odnosih. Astana je s pomočjo Branka Ilića v festivalu avtogolov remizirala z Galatasarayem (2:2) in osvojila zgodovinsko točko v ligi prvakov.

''Zmaga Benfice v Madridu je presenečenje. Pričakoval sem zmago Atletica. Janu Oblaku zaradi tega, ker je izgubil proti nekdanjemu klubu, seveda ni vseeno, a se bo Atletico pobral in zagotovo napredoval. Ni bojazni, da ne bi. Napredovala bo tudi Benfica, pri kateri smo spremljali na delu morda novo klubsko ikono, mladega 18-letnega strelca zmagovitega gola Goncala Guedesa. Ni kaj, mladi prihajajo,'' je pohvalil delo Benfice z mlajšimi selekcijami.

Ne verjame, da bi lahko Galatasaray mešal štrene vodilnemu dvojcu, Astano pa doživlja kot velikega avtsajderja. ''Vsaka osvojena točka ji bo pomenila ogromno. Na tekmi v Kazahstanu so padli kar trije avtogoli, a se tudi to dogaja vrhunskim nogometašem. Tudi oni so iz krvi in mesa. Vesel sem za Branka Ilića, da si je prislužil tako lepo nagrado. Vem, koliko vlaga v ta šport. Spomnim se ga še, ko je bil novinec pri Olimpiji. Vedno je bil delaven in priden, proti koncu kariere ga je to nagradilo z nastopom v ligi prvakov,'' se je spomnil na nekdanjega soigralca pri Olimpiji.

Stara dama je v Torinu v skupini, kjer igrajo štirje predstavniki iz najmočnejših lig v Evropi, odpravila Sevillo (2:0), Manchester City je v dramatičnem srečanju v Mönchengladbachu utišal navijače Borussie (2:1).

''Juventus vsaj v Evropi deluje prepričljivo. Zasluženo je premagal Sevillo, ta je bila neprepoznavna in si v 90 minutah ni priigrala niti ene priložnosti. Juventus ima dobro izhodišče, saj bo zdaj dvakrat igral z Borussio. V serie A trpijo njegovi rezultati, ker je zamenjal ekipo in izgubil tri pomembne igralce. A kmalu se bo vrnil na stara pota. Vprašanje je le, koliko bo zaostajal za vodilnimi, ko bo začel mleti tekmece,'' kot poznavalec razmer v italijanskem nogometu napoveduje boljše čase Juventusa tudi v domačem prvenstvu.

Po njegovem je kratko rezultatsko krizo prebrodil tudi Manchester City. ''Z zmago v Nemčiji je nadoknadil izgubljeno na prvi tekmi z Juventusom. Borussia Mönchengladbach se mi zdi najslabši tekmec v skupini.''

V torek je Barcelona po preobratu premagala Bayer Kevina Kampla z 2:1, BATE Borisov pa je presenetljivo spravil v slabo voljo Romo (3:2).

''Bayer bi si glede na prikazano zaslužil boljši rezultat. Napovedovala se je lahka zmaga Barcelone, a je Bayer pokazal zelo nevarno igro v protinapadih. Usodni sta bili le dve minuti. Barceloni je brez Messija manjkala pika na i. Z njim bi dosegla večjo mirnost v fazi napada, imela bi še enega nevarnega igralca, ki dela razliko in vleče nase dva igralca, tako pa tega ni imela. Barcelona trenutno ni v najboljši formi, kar smo videli že na tekmi s Celto (1:4), je pa za njo pač pomembno, da si čimprej zagotovi napredovanje. Zdaj bo dvakrat igrala z Batejem, tako da se ji bo to posrečilo. Tudi če ne bo Inieste,'' je napovedal šest točk Kataloncev proti beloruskemu prvaku.

Na tekmi v Barceloni je pozorno spremljal igro slovenskega reprezentanta Kampla, ki mu ni manjkalo veliko do zadetka na kultnem Camp Nouu. ''Igral je zelo dobro. Lepo je streljal, a žal zgrešil vrata Barcelone. Tako zanj kot tudi za reprezentanco je zelo dobro, da je v takšni formi.''

Roma je na tekmi v Borisovu razočarala Žlogarja. ''V tej sezoni preveč niha. Čeprav je manjkalo nekaj zvezdnikov, ima zelo širok kader igralcev in pričakovano je bilo, da bo ugnala BATE. Belorusi so v prvem polčasu dosegli tri izjemno lepe zadetke. Izkoriščali so tudi napake vratarja in bili nagrajeni za hrabro igro. Za drugo mesto bosta tako zelo pomembni naslednji tekmi med Bayerjem in Romo. Zlasti za Romo, ki mora iti še v Barcelono,'' posveča izjemno pomembnost naslednjemu srečanju v Leverkusnu.

Bayern je v Münchnu z oslabljeno postavo zlahka poteptal zagrebški Dinamo (5:0), Arsenal pa je svojim privržencem priredil novo razočaranje z nepričakovanim domačim spodrsljajem proti Olmypiakosu (2:3).

''Zmaga Bayerna je pričakovana, Lewandowski pa je v fantastični formi. To, kar je naredil v zadnjem tednu, je nekaj neverjetnega. V vsakem trenutku se znajde na pravem mestu. Bayern ima igro napeljano tako, da lahko skoraj vsak igralec v vsakem trenutku doseže zadetek. Ko bo gole prenehal zabijati Lewandwoski, bodo nadaljevali Müller, Götze, pa Robben ... To je stroj, ki melje in je svetlobna leta pred vsemi. Zdi se mi tudi, da so nekateri igralci Dinama podlegli pritisku in pomembnosti tekme,'' ga je očarala preprosta in učinkovita igra bavarskega velikana.

V Londonu so tri točke osvojili Grki, topničarji pa so izgubili še drugo zaporedno tekmo v Evropi. ''Arsenal je razočaral. Tega res nisem pričakoval. Vratar je imel slab dan, njegov klub pa si je otežil možnosti za napredovanje. Arsenal ima v tej sezoni ogromna nihanja. Ima ekipo, ki ji vedno nekaj zmanjka in ni konstantna. Vedno ulovi formo, ko je že prepozno. Bayern bo v tej skupini napredoval, Arsenal pa se lahko vseeno reši, saj je nepredvidljiv. Lahko premaga vsakega, tudi Bayern. Tako doma kot zunaj. V preteklosti je že znal negativen rezultat na povratni tekmi obrniti v svojo prid. Lahko pa tudi še enkrat izgubijo z Olympiakosom in Dinamom,'' je opozoril na težavo Arsenala, saj se v tej sezoni predstavlja z drugačnimi obrazi. Brez možnosti vsaj za tretje mesto ni tudi Dinamo. Po mnenju Tončija bi lahko hrvaški prvak pokvaril načrte Olympiakosu. ''Zagrebčani imajo tri točke, ki jih ni od njih pričakoval prav nihče. So samozavestni. To je nekaj, kar so hrvaški klubi vedno imeli. So tudi brezkompromisni in lahko presenetijo Grke,'' pričakuje razburljiv boj za drugo mesto v tej skupini.

Porto je izkoristil prednost domačega igrišča in premagal Chelsea, ki ga vodi Jose Mourinho (2:1), kijevski Dinamo pa je prišel do treh točk na vročem gostovanju v Tel Avivu (2:0).

''Porto in Chelsea bi morala v tej skupini napredovati. Nogomet je nepredvidljiv in zanimiv. Vsak dan, ko se igrajo tekme, se zgodi kako presenečenje, a bi morala biti Porto in Chelsea načeloma pred Dinamom in Maccabijem. Chelsea je v Portu nezasluženo izgubil. Imel je lepe priložnosti, a je v nekem obdobju, ko težko dosega zadetke, hkrati je hitro kaznovan za napake. Ta poraz zanj ni usoden. V Kijevu jim ne bo lahko, a ima Mourinho izkušeno ekipo, ki bo napredovala. Mourinho je nesporno vrhunski trener. Ko se bo odločalo in bodo točke nujne, jih bo znal osvojiti, čeprav je letos veliko manj prepričljiv kot lani,'' zaupa portugalskemu strategu, ki v tej sezoni ne more biti zadovoljen s predstavami bogatega londonskega kluba.

Nogometaši Zenita so v St. Peterburgu vzeli polno mero belgijskemu prvaku Gentu, ki v ligi prvakov nastopa prvič, Valencia pa je na Gerlandu premagala Lyon z 1:0 in se v skupini zavihtela na drugo mesto.

''Zenit deluje prepričljivo in je po dveh zmagah v odličnem položaju, Valencia si je v Lyonu nekoliko srečno povrnila točke, ki jih je izgubila proti Zenitu. Lyon tudi ni več tako prepričljiv, kot je bil v prejšnjih letih, ko se je redno v izločilni del lige prvakov. Če bo želel Lyon kaj storiti, se bo moral izkazati na prihodnjih tekmah, ko se bo dvakrat pomeril proti Zenitu. Gent je avtsajder in po mojem mnenju ne bo stopal v ospredje,'' je napovedal, da bo belgijski prvak končal skupinski del lige prvakov na zadnjem mestu.

Ne spreglejte