Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
6. 7. 2014,
20.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Lionel Messi Lionel Messi Gonzalo Higuain

Nedelja, 6. 7. 2014, 20.45

8 let

Nizozemca bi za provokacije kaznoval z rdečim kartonom

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nekdanjemu slovenskemu reprezentantu Marinku Galiću je žal, da je v četrtfinalu SP 2014 krajšo potegnila Kostarika. Njenega vratarja označuje za svetovni čudež, moti pa ga obnašanje nizozemskega.

Na četrtfinalnem dvoboju med Nizozemsko in Kostariko, ki je bil odločen šele po strelih z bele točke, je stiskal pesti za predstavnico Srednje Amerike. ''Bila je največja avtsajderka na prvenstvu. Znašla se je v daleč najmočnejši skupini, nato pa izpadla v četrtfinalu brez poraza na celotnem turnirju. Prejela je le dva zadetka, saj ima fenomenalnega vratarja. To prvenstvo je sploh v znamenju odličnih vratarjev, na delu spremljamo 5, 6 vrhunskih, Navas pa je svetovni čudež. Kako le brani ... Neverjetno,'' je Marinko Galić navdušen nad predstavami prvega vratarja Kostarike (pa tudi Levanteja) Keylorja Navasa, ki ga bo po prvenstvu v Braziliji zagotovo na mizi pričakalo ogromno mikavnih ponudb. Izjemno mu je poskočila tudi cena.

Kostaričani so se nekdanjemu slovenskemu reprezentantu z nastopi na letošnjem svetovnem prvenstvu vtisnili v srce. Spomnili so ga na Katančevo četo, ko se je prvič predstavila na velikem tekmovanju ter pred 14 leti v Belgiji in na Nizozemskem namučila ZR Jugoslavijo, Španijo in Norveško. ''Kostarika me je spomnila na nas. Srčno se je borila, pred tekmo se ni nobenega prestrašila. Tako kot mi na Euru 2000, ko smo igrali svojo igro ter bili veliko presenečenje,'' je Primorec, ki živi v Mariboru, potegnil vzporednico med letošnjimi izvedbami Los Ticos ter zlato slovensko nogometno generacijo.

Nekdanjemu prostemu branilcu slovenske reprezentance je žal, da nima Kostarika v napadu več kakovostnih izbrancev in je v tistem delu ekipe omejena. ''V napadu imajo velik primanjkljaj. Nimajo preveč rešitev, medtem ko v fazi obrambe igrajo odlično. Branilcem se vedno priključuje še nekaj soigralcev. Ne paničarijo in se dobro postavljajo. Ne zaletavajo se, ampak igrajo samozavestno. Vedno se najde nekdo, ki stoji zadaj in popravi morebiten spodrsljaj soigralca,'' je pohvalil Kostariko, najbolj prijetno presenečenje letošnjega prvenstva.

Tudi Slovenija bi pred SP 2014 podcenila Kostariko

Trdno je prepričan, da so favoriti podcenjevali Kostariko. Vsaj na začetku tekmovanja. ''Dobil sem občutek, da sta v tem prednjačili Italija in Anglija. Če bi pred SP z njo igrala Slovenija, bi jo tudi podcenila in se vprašala, ali se v Kostariki sploh igra nogomet,'' je malce pretiraval ter poskušal dopovedati, kako večina na Kostaričane še vedno gleda zviška, pa tega ne bi smela početi.

"Spisali so fenomenalno zgodbo, primerno za celovečerni film. Takih zgodb ni veliko v nogometu, saj večinoma zmagujejo veliki. Spomnim se le na dve podobni zgodbi. Ko so Danci prišli na Euro 1992 neposredno s plaž ter nadomestili Jugoslavijo ter osvojili naslov ter grški naslov iz leta 2004, ko so s tisto negledljivo, obrambno nastrojeno igro šli do konca. Zgodba Kostarike pa je drugačna od grške. Niso igrali tako kot Grki, ampak bili res simpatični,'' je poudaril Galić, ki ga je kostariški kapetan Bryan Ruiz zaradi podobnega sloga igra in odlične leve noge med ogledi srečanj spominjal na nekdanjega soigralca Mirana Pavlina.

Van Gaal je z menjavo vratarja zmedel Kostariko

Kaj pa Nizozemska, ki se je težje od pričakovanega uvrstila med štiri najboljšje na prvenstvu? ''Upravičila je sloves favoritinje, čeprav sem pričakoval, da si bo napredovanje zagotovila že v rednem delu. Imela je priložnosti, a preprosto ni šlo. Ni znala doseči zadetka, glavna krivca sta bila vratar Navas ali pa okvir vrat, ki se je stalno tresel,'' je po tem, ko je potegnil črto pod celotno srečanje ter preštel število resnih priložnosti, prišel do spoznanja, da so Nizozemci zasluženo v polfinalu.

Nizozemski selektor Louis van Gaal se bo od Brazilije poslovil po sedmih odigranih tekmah, tulipani pa bodo osvojili enega od končnih štirih mest. V zadnjih minutah podaljška je navdušil z menjavo vratarja. Med vratnici je stopil Tim Krul ter se poigral z usodo srednjeameriških tekmecev.

''Van Gaal je menjal vratarja in verjetno s tem zmedel nasprotno moštvo. Morda so v taboru Kostarike že podelili napotke, kako izvajati kazenski strel, če bo na črti stal Jasper Cillessen. Je pa Krul ves čas provociral. Ne vem, zakaj se to sploh dovoljuje. Za vsako od teh provokacij bi mu moral sodnik pokazati rumeni karton. Ker je to ponavljal, bi dobil še enega, s tem pa rdečega, ter bi že letel domov,'' ga je motilo obnašanje visokega Nizozemca, ki se je poigraval z živci kostariških izvajalcev. Po tekmi je novinarjem razkril, da je tekmecem skušal dopovedati, da točno ve, kam bodo udarili. Zadel je v vseh petih poizkusih.

Kolumbijec Cuardado je bil cirkusant

Prihodnjo nedeljo bo na sporedu veliki finale. Galić upa, da bo obarvan evropsko. Navija, da bi se za naslov spoprijeli Nemčija in Nizozemska. ''Upam, da bo tako,'' je dejal nekdanji slovenski libero in se z mislimi preselil v tabor Brazilije. Čeprav je preskočila kolumbijsko oviro, ga s predstavo ni prepričala.

''V uvodnih 30 minutah so v obrambi delali tako otroške napake, da jih je bilo že grdo gledati. Tekmecu so poklanjali žoge, se preveč zanašali na Neymarja, ki pa ni bil prepričljiv, za nameček pa še staknil poškodbo vretena. Zmagali so le zaradi izvrstne podpore občinstva ter dejstva, da je zatajila Kolumbija. Na pravi ravni je bil le James Rodriguez, medtem ko je Juan Cuardado igral 'zasebno' srečanje. Igral je, kot da bi šlo za prijateljsko tekmo. Skušal je zabavati občinstvo. Bil je cirkusant in izgubljal žoge, tako da me je presenetilo, da ga je selektor sploh pustil v igri do 83. minute. Moram pa priznati, da me Brazilci za zdaj niso navdušili niti na eni tekmi,'' je povedal Marinko, ki tako neprepričljive Brazilije v življenju sploh še ni spremljal.

Di Maria je argentinski motor, Belgija ga je razočarala

Prepričala pa ga ni tudi Argentina. ''Dobro, končno se je na tekmi odprlo Higuainu. Zadel je tudi prečko, v sami igri pa ga ni bilo opaziti. Zgledalo je, kot da bi igrala Argentina z igralcem manj. Nekaj je poskušal le Messi, mi je pa žal, da se je poškodoval Di Maria. Ne glede na to, da je Messi boljši, pa je Di Maria motor ekipe na tem prvenstvu,'' napoveduje, da bodo dvakratni svetovni prvaki iz Južne Amerike močno pogrešali zveznega igralca madridskega Reala.

Argentina je izločila Belgijo, ki ni Galića pustila ravnodušnega. ''Glede na to, kar imajo, me je na tem SP 2014 popolnoma razočarala. Od teh igralcev sem pričakoval veliko več. V določenih trenutkih srečanja proti ZDA so pokazali, da so dobri igralci, drugače pa razočarali. Na tem prvenstvu nasploh pogrešam vrhunske igralce. Teh ni več toliko v izobilju kot včasih. Včasih je imela vsaka reprezentanca nekaj zvezdnikov, zdaj pa je ponudba siromašna. Na tem SP so morda bili štirje. To so Ronaldo, Messi, Suarez in Neymar. Včasih pa so jih le Brazilci imeli v svoji ekipi vsaj pet,'' je zaupal, kaj ga še moti na letošnjem svetovnem prvenstvu.

Glede polfinalnih srečanj so njegovi favoriti Nemci. ''Imajo kopico dobrih igralcev, so najbolj kompaktna ekipa. Oni so edini polfinalisti, ki imajo še rezervo ter lahko pokažejo več,'' je izpostavil reprezentanco, za katero verjame, da gre lahko do konca. Če bi postala svetovna prvakinja, bi se prvič v zgodovini svetovnih prvenstev pripetilo, da je evropska udeleženka šla do konca v Južni Ameriki.

Ne spreglejte