Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 3. 2013,
13.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Maracana Rio de Janeiro

Sreda, 27. 3. 2013, 13.58

8 let

Nič kaj prijetno: Brazilcem nagajajo štadioni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Priprave Brazilcev na nogometno SP 2014 in olimpijske igre 2016 so naletele na novo oviro, potem ko so oblasti za nedoločen čas zaprle štadion v Rio de Janeiru zaradi težav s streho.

Štadion Joao Havelange, domovanje nogometnega kluba Botafogo, na katerem naj bi v času OI 2016 potekala atletska tekmovanja, bo zaprt, dokler ne bodo rešili težav s streho, je dejal Paes. "Štadion bo ostal zaprt za nedoločen čas. Če to pomeni leto dni, bo pač zaprt leto dni," je odločen župan Ria Eduardo Paes.

Župan brazilskega velemesta je po posvetu s strokovnjaki izvedel, da težave predstavljajo veliko nevarnost za gledalce. "Z varnostjo se ne gre kar tako igrati," je dejal za časnik O Globo. Štadion bo zaprt in ga ne bodo uporabili za bližnji pokal konfederacij, generalko za mundial, ki bo junija letos. Tudi Botafogo si mora poiskati novo začasno domovanje.

Novica o zaprtju štadiona je prišla ravno v času, ko Brazilci s precejšnjo zamudo obnavljajo najbolj znameniti štadion v Riu, Maracano, ki je gostil finale mundiala 1950.

V začetku meseca je generalni sekretar Fife Jerome Valcke po obisku prizorišč dejal, da nimajo plana B, če bi se kaj zgodilo ali če bi dela zamujala na Maracani ali katerem drugem od petih štadionov za pokal konfederacij. Maracana bo po temeljiti obnovi sprejela 76.804 mest, pred 61 leti, ko je gostila svetovno prvenstvo v nogometu (Urugvaj je razžalostil domače občinstvo in osvojil naslov), pa se jih je zbralo skoraj 200.000. Z najmanjšo kapaciteto se ponaša štadion Das Dunas, ki bo omogočil ogled tekem nekaj več kot 42.000 gledalcem.

V priloženi grafiki (glej desno) si lahko ogledate še nekatere težave, ki pestijo prireditelje svetovnega prvenstva v nogometu 2014 oziroma letnih olimpijskih iger 2016 v drugih brazilskih mestih.

Ne spreglejte