Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
18. 10. 2015,
15.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec Miran Pavlin Mladen Rudonja

Nedelja, 18. 10. 2015, 15.23

8 let

Neverjetno, kako se je usoda poigrala s Slovenijo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tisti, ki so vsaj malce vraževerni, so prepričani, da se bo Sloveniji uspelo uvrstiti na evropsko prvenstvo 2016 v Franciji. Zakaj?

Slovenija bo pot na četrto veliko tekmovanje, evropsko prvenstvo 2016, iskala proti Ukrajini. Z njo se je že pomerila, bilo je leta 1999, in jo tudi izločila. Zdaj čaka Slovence, tudi tokrat jih bo s klopi vodil Srečko Katanec, druga runda obračunavanj z Ukrajinci. Ti so prepričani, da se bodo maščevali za bolečo izkušnjo izpred 16 leti, ko jim ni mogel pomagati niti takrat veliki zvezdnik evropskega nogometa Andrij Ševčenko. Slovenci se seveda ne bodo dali kar tako in bodo skušali narediti vse, da se po evropskem prvenstvu 2000 ter svetovnih prvenstvih 2002 in 2010 prebijejo še na četrto veliko tekmovanje.

Dve tekmi, dve obletnici zgodovinskih uspehov

Ko je žreb v Nyonu Sloveniji namenil Ukrajince, je marsikdo vzkliknil: "Spet Ukrajina, spet gremo na evropsko prvenstvo!" In bil seveda prepričan, da bo Sloveniji uspelo. Ko pa sta postala znana še termina obeh tekem dodatnih kvalifikacij, prva tekma bo v Kijevu in druga na slovenskih tleh, v Ljubljani ali Mariboru, je bilo takšnih zagotovo še več.

Datuma 14. in 17. november vsakemu resnejšemu spremljevalcu slovenskega nogometa pomenita veliko. Prvega seveda povezujejo z letom 2001. Na ta deževen novembrski večer pred 14 leti je Slovenija z golom Mladena Rudonje v Bukarešti pripravila velik podvig in se pod vodstvom zdajšnjega selektorja prek favorizirane Romunije prebila na svetovno prvenstvo v Južni Koreji in na Japonskem.

Natanko 16 let pozneje bo, upajmo, vse isto

Drugi, 17. november 1999, pa je tako ali tako morda celo najbolj pomemben dan v zgodovini slovenskega reprezentančnega nogometa. Dan, ko je Miran Pavlin v zasneženem Kijevu premagal Aleksandra Šovkovskega, šokiral Ukrajince in Sloveniji prinesel prvo veliko tekmovanje. Natanko 16 let pozneje se bodo Slovenci in Ukrajinci spet merili za veliko tekmovanje. Isti dan, ista nasprotnika, isto tekmovanje. Naključje? Goreči navijači Slovenije so zagotovo prepričani, da ne.

Ne spreglejte