Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
18. 3. 2015,
21.56

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Arsenal Jürgen Klinsmann

Sreda, 18. 3. 2015, 21.56

7 let, 12 mesecev

Nemci in Američani bijejo bitko za nadarjenega dečka

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po rodu je iz Etiopije, rojen je v Nemčiji, živel je v ZDA, igra v Angliji. Gedion Zelalem je nadarjeni, 18-letni nogometaš, zaradi katerega se prepirajo Američani in Nemci.

Gedion Zelalem ima zanimivo življenjsko pot. Njegovi starši so iz Etiopije, pozneje so se preselili v Nemčijo. V Berlinu, kjer so živeli, se je rodil fant, okoli katerega se zdaj krešejo mnenja. Z nogometom se je začel ukvarjati, ko je bil star pet let. Bil je član podmladkov manj znanega kluba BFC Germanie 1888 in pozneje berlinske Herthe, leta 2006 se je skupaj z očetom preselil v ZDA.

Tam, živel je v Washingtonu, je bil član MSC Uniteda, Bethesda SC in Olney Rangersa, medtem so ga opazili ljudje z nemške nogometne zveze – ti slovijo po zelo razvejani skavtski službi, ki redko izpusti kakšnega izmed nadarjenih fantov s pravico nastopa za njihovo reprezentanco – in ga povabili k igranju za Nemčijo. Povabilo je tudi sprejel in igral za reprezentance do 15., 16. in 17. leta starosti.

Leta 2013 so o njegovem talentu slišali tudi pri Arsenalu in ga povabili v svojo nogometno šolo. V lovu na sanje, seveda si je želel postati profesionalen nogometaš, se je preselil v London. Igral je za mlajše selekcije slovitega angleškega kluba in hitro opozoril nase. Tako je že januarja 2014 debitiral v članski ekipi Arsenala, takrat so oko nanj vrgli tudi Američani in se podali v bitko z Nemci. Razplet te bo očitno znan v naslednjih tednih.

Selektor ZDA ga vidi v članski reprezentanci

Osemnajstletni vezist je tako decembra lani že zavrnil klic nemškega selektorja reprezentance do 18 let in dal vedeti, da so ga Američani prepričali. Ni skrivnost, zakaj. V ZDA nanj računajo tudi že v članski reprezentanci, to je potrdil tudi njihov selektor Jürgen Klinsmann, ki je, zanimivo, Nemec. V nemški reprezentanci, ki je lani v Braziliji osvojila naslov svetovnega prvaka, je za igranje na najvišji ravni še prezelen.

Američani so ga prepričali, Nemci se ne dajo

Medtem so onstran Atlantskega oceana že poskrbeli, da je dobil ameriško državljanstvo, a s tem ovir, da bi zaigral zanje, ni konec. Pravila Mednarodne nogometne zveze namreč velevajo, da lahko nogometaš za reprezentanco nastopa le v primeru, če je po dopolnjeni polnoletnosti v državi, za katero želi nastopati, živel vsaj pet let. Pri nadarjenem temnopoltem nogometašu ni tako. Izjeme pri spoštovanju pravil so se v preteklosti že zgodile, a vprašanje je, ali bo tako tudi tokrat. Na odgovorne so namreč pritisnili tudi Nemci.

Američani upajo, da se bo zgodba razpletla v njihovo korist, a tudi Nemci imajo svoje načrte. V tej zgodbi bo zagotovo še zanimivo, njen razplet naj bi dočakali prihodnji mesec. Kdo bo torej dobil bitko za nogometaša, ki spada med najbolj nadarjene na svetu, številni so ga označili za novega Cesca Fabregasa, nogometaša londonskega Chelseaja, ki je pot med zvezde začel prav pri Arsenalu. Američani ali Nemci? Etiopijci, tudi oni računajo nanj, naj bi iz igre že izpadli.

Ne spreglejte