Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
17. 9. 2013,
18.28

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Dalibor Volaš NK Maribor NK Maribor Rubin Kazan

Torek, 17. 9. 2013, 18.28

3 leta, 5 mesecev

Nekdanji soigralec svetuje: Vzemite jim žogo in zmagali boste

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Še dva dneva ločita mariborske nogometaše od prve tekme skupinskega dela lige Europa, ko bo v Ljudskem vrtu gostoval Rubin Kazan. O Rusih smo se pogovarjali z Daliborjem Volašom.

Pred letom dni je Maribor, takrat še pod vodstvom Darka Milaniča, v prvi tekmi skupinskega dela lige Europa gostil Panathinaikos in navdušil. Zmagal je s 3:0 in poskrbel za enega izmed najbolj sijajnih spominov v klubski zgodovini. Se lahko zgodba ponovi v četrtek, ko bo v Ljudskem vrtu gostoval Rubin Kazan, realno gledano najbolj kakovostna ekipa skupine D, v katero sta poleg Maribora razvrščena še angleški drugoligaš Wigan in belgijski Zulte-Waregem? Nekdanji napadalec Maribora, ki je še lani igral v Rusiji in dobro pozna razmere v tamkajšnjem nogometu, pravi, da lahko. ''Maribor se nima česa bati. Če bo igral pogumno, brez pritiska in sproščeno, lahko ob podpori odličnih navijačev premaga Rubin Kazan,'' je optimističen napadalec, ki je v dresu Maribora zabil natanko 50 golov, a v isti sapi opozarja, da je ruski prvoligaš odličen klub. ''Vsi vemo, kako zelo močna je ruska liga, Rubin Kazan pa prav gotovo sodi med najboljše tri, štiri ruske klube. To je klub, ki za nogometaše odšteje tudi po deset milijonov evrov odškodnine, zato je o tem, za kako zelo dobro moštvo gre, brezpredmetno govoriti. Ne nazadnje je v minuli sezoni igral v četrtfinalu lige Europa, v katerem ga je izločil poznejši prvak Chelsea, Londončane pa je pred domačimi navijači celo premagal. Jasno je, da gre za odlično ekipo, ki bo kot taka tudi favorit četrtkove tekme,'' je hvalospeve ekipi, ki je ob vodilnem moskovskem CSKA trenutno edina neporažena v ruski premier ligi, namenil Koprčan.

Skalp Chelseaja, 100 milijonov evrov in isti trener

Rubin Kazan je dodobra spoznal v minuli sezoni, ko je bil član Mordovie iz Saranska. Proti tokratnemu nasprotniku Maribora je v minuli sezoni ruskega prvenstva obakrat izgubil. Z 1:2 v gosteh in z 1:3 pred domačimi navijači. ''Obakrat sem bil na klopi in nisem dobil priložnosti za igro, obakrat smo tudi izgubili, a predvsem na drugi tekmi smo bili blizu vsaj točki. Žal se ni izšlo, odločila je individualna kakovost posameznikov Rubina,'' se spominja Volaš, ki je v nadaljevanju opozoril na tiste, s strani katerih bo v četrtek zvečer prežala največja nevarnost. ''V prvi vrsti je to kolumbijski napadalec Jose Salomon Rondon, ki je res odličen in lahko zadane v vsakem trenutku tekme. Tudi zvezna vrsta Rubina je izjemna. Roman Eremenko, Izraelec Bibras Nathko in Turek Gökdenis Karadeniz, ki je tudi kapetan ekipe, delajo razliko,'' je povedal o najbolj nevarnih členih ekipe, ki je na trgu vredna natanko 100 milijonov evrov. ''Velik plus za ekipo je tudi dejstvo, da ima že več kot deset let enega in istega trenerja, Kurbana Berdjeva. Zato je Rubin konstanten in ne niha. Ena, dve spremembi na leto se zgodita, to pa je tudi vse,'' je še dodal in v nadaljevanju razkril, na kakšen način se mora Maribor lotiti ruskega prvoligaša. ''To je ekipa, ki trpi, če ji vzameš posest žoge. Če jim bo Maribor vzel žogo, lahko preseneti. Nič, predvsem pogumno in odločno morajo kreniti Mariborčani, pa bo,'' je kratko in jedrnato orisal načrt za zmago.

Turkmenistanec, ki traja že dvanajst let

Z Mariborčani je ohranil stike, z nekdanjimi soigralci se redno sliši. Najbolj pogosto z branilcem Aleksandrom Rajčevićem. ''Skoraj vsak dan. Tudi danes sem se. Je sproščen in pripravljen na izziv. Za njim je že ogromno tako pomembnih tekem. Zanj, pa tudi za preostale nogometaše Maribora, se ne bojim. Izkušenj jim ne manjka,'' je še pripomnil 26-letni napadalec madžarskega Debrecena, ki si bo četrtkovo tekmo zagotovo ogledal in pesti za nekdanje soigralce stiskal pred televizijskimi zasloni.

''Na Madžarskem imamo slovenske programe. Ni dvoma o tem, da bom v četrtek zvečer prikovan na kavč,'' je napovedal nogometaš, ki ima že kar nekaj izkušenj z igranjem v tujini. Bil je v Moldaviji, v Rusiji in zdaj na Madžarskem. Kot tak dobro spremlja, kakšen ugled Maribor uživa v tujini. ''Maribor je evropska stalnica. V Rusiji so ga poznali nekateri, na Madžarskem ga vsi in se čudijo, kako to, da je tako zelo uspešen. Povem jim, da zato, ker v Mariboru delajo pravi ljudje na pravih mestih. Delajo vrhunsko, kar se pozna tudi pri rezultatih kluba. Maribor je blagovna znamka, ki narašča iz leta v leto,'' je za konec pohvalil svoj nekdanji klub, ki ima lepo priložnost, da evropsko ime še dodatno utrdi že v četrtek. Z zmago nad Rubinom Kazanom bi jo. Prav gotovo.

Ne spreglejte