Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 12. 2020,
11.34

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

1

Natisni članek

zlata žoga France Football

Torek, 15. 12. 2020, 11.34

3 leta, 4 mesece

Najboljša enajsterica vseh časov po izboru France Football

Pele, Maradona, Messi in oba Ronalda skupaj? Tudi to je mogoče ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

1

zlata žoga | Letos France Football ne bo podelil zlate žoge. | Foto Reuters

Letos France Football ne bo podelil zlate žoge.

Foto: Reuters

Zaradi vseh zapletov, ki jih je nogometnemu svetu prizadejala pandemija covid-19, so se pri francoski nogometni reviji France Football odločili, da letos ne bodo podelili zlate žoge. Dobili so drugačno idejo in 140 novinarjev z vsega sveta pozvali, da skupaj izberejo najboljšo enajsterico vseh časov. V njej so se zbrali največji velemojstri nogometne igre, predstavniki tako novejšega kot starejšega nogometa, med katerimi je tudi pokojni argentinski nogometni genij Diego Armando Maradona.

Zlata žoga, eno največjih priznanj, kar si jih lahko zamisli nogometni svet, letos ne bo podeljena. Priznanje, ki je v zadnjem desetletju največkrat pristalo v rokah Lionela Messija in Cristiana Ronalda, leta 2018 pa je njuno vladavino prekinil Hrvat Luka Modrić, bodo naslednjič najboljšemu podelili leta 2021.

Pri francoski nogometni reviji France Football, pod okriljem katere poteka prestižen izbor najboljšega, pa vseeno niso stali križem rok. Novinarje so pozvali, naj prispevajo glasove za najboljšo enajsterico vseh časov. Sodelovalo je 140 novinarjev, v izbrani postavi pa so se znašli številni nogometni velikani.

Črni pajek v vratih

Franz Beckenbauer je prejel zlato žogo kar dvakrat. | Foto: Getty Images Franz Beckenbauer je prejel zlato žogo kar dvakrat. Foto: Getty Images Mesto med vratnicama je dobil Rus Lev Jašin, sovjetski "črni pajek", edini čuvaj mreže v zgodovini nogometa, ki je prejel zlato žogo (1963). Poveljnik obrambe v idealni enajsterici vseh časov je nemški "cesar" Franz Beckenbauer - Kaiser, edini branilec, ki je zlato žogo prejel dvakrat. V zadnji vrsti mu družbo delata Italijan Paolo Maldini, ki je ostal vso kariero zvest dresu Milana, in njegov nekdanji soigralec pri rdeče-črnih, Brazilec Cafu.

V zvezni vrsti sodelujejo Španec Xavi Hernandez, pionir "tiki-take",  ki je pred leti proslavila Barcelono in obnorela svet, Nemec Lothar Mätthaus, ki je bil najboljši na svetu pred tremi desetletji, Brazilec Pele, za mnoge najboljši nogometaš vseh časov, ki je selecao popeljal do treh naslovov svetovnega prvaka, in njegov "večni rival" pri tem izboru, žal že pokojni Diego Armando Maradona, ki s svojo znamenito številko 10 pooseblja nogometno božanstvo tako Neaplja kot tudi Argentine.

Pokojni Diego Armando Maradona spada med največje nogometne velikane vseh časov.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Pokojni Diego Armando Maradona spada med največje nogometne velikane vseh časov. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V napadu so največ glasov prejeli trije velemojstri, ki so skupaj osvojili kar 14 zlatih žog. To sta pričakovano Portugalec Cristiano Ronaldo in Argentinec Lionel Messi, ki še vedno blestita na zelenicah, čeprav sta že krepko zakorakala v četrto desetletje, pridružil pa se jima je še Brazilec Ronaldo, za mnoge tisti "pravi" Ronaldo (Ronaldo Luis Nazario de Lima), ki ni imel sreče z zdravjem, saj bi lahko nogometu podaril še bistveno več. V sanjski enajsterici bi tako bilo šest Evropejcev in pet Južnoameričanov.

Sanjski enajsterici bi s klopi poveljeval Škot Alex Ferguson, legendarni strateg Manchester Uniteda.

Najboljša enajsterica vseh časov:

Lev Jašin (Rusija), Paolo Maldini (Italija), Franz Beckenbauer (Nemčija), Cafu (Brazilija), Lothar Matthäus (Nemčija), Xavi Hernandez (Španija), Pele (Brazilija), Ronaldo (Brazilija), Diego Armando Maradona (Argentina), Lionel Messi (Argentina) in Cristiano Ronaldo (Portugalska). 

Od Buffona do Besta

Zaradi zahtevnega izbora in zajetnega števila nogometnih asov, ki so trkali na vrata najboljše enajsterice, sta zelo zanimivi tudi druga in tretja enajsterica. Drugo tako sestavljajo Gianluigi Buffon, Franco Baresi (oba Italija), Roberto Carlos,  Alberto Carlos (oba Brazilija), Alfredo di Stefano (Argentina/Španija), Frank Rijkaard (Nizozemska), Andrea Pirlo (Italija), Zinedine Zidane (Francija), Ronaldinho, Garrincha (oba Brazilija) in Johan Cruyff (Nizozemska).

V tretji enajsterici so Manuel Neuer (Nemčija), Sergio Ramos (Španija), Philipp Lahm, Paul Breitner (oba Nemčija), Andres Iniesta (Španija), Didi (Brazilija), Michel Platini, Thierry Henry (oba Francija), Johan Neeskens, Marco van Basten (oba Nizozemska) in George Best (Severna Irska).

Ne spreglejte