Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 11. 2023,
6.50

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

Boca Juniors Fluminense pokal Libertadores

Nedelja, 5. 11. 2023, 6.50

5 mesecev, 3 tedne

pokal libertadores 2023

Nadaljuje se prevlada Brazilcev v pokalu libertadores

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
Fluminense | Fluminense je prvič v zgodovini osvojil pokal libertadores. | Foto Reuters

Fluminense je prvič v zgodovini osvojil pokal libertadores.

Foto: Reuters

Brazilski nogometni klub Fluminense je prvič v zgodovini osvojil pokal libertadores, južnoameriško različico evropskega pokala prvakov. V finalu je bil na sloviti Maracani v Riu de Janeiro po podaljšku boljši od argentinske Boce Juniors z 2:1 in je niz zmag brazilskih klubov podaljšal na pet.

navijači Boca Juniors Copacabana
Sportal Navijači Boce zasedli Copacabano #video

Brazilski predstavnik je v 36. minuti povedel po lepi akciji na desni strani in golu Germana Cana. Ta je prvi strelec tekmovanja v tej sezoni s 13 goli. Za argentinsko zasedbo je v 73. minuti izenačil Luis Advincula.

V deveti minuti podaljška je John Kennedy, ki je igro začel na klopi za rezerve in v 80. minuti prišel na igrišče, odločil dvoboj. Po njem pa se je pretirano veseli, dobil drugi rumeni karton in je moral predčasno zapustiti zelenico. A so bile moči na igrišču kmalu izenačene, saj je v 112. minuti rdeč karton dobil še Kolumbijec Frank Fabra zaradi ostrega prekrška nad obrambnim igralcem Fluminenseja Ninom.

Fluminense | Foto: Reuters Foto: Reuters

Naslov je proslavil tudi trener Fluminenseja Fernando Diniz, ki je julija letos z enoletno pogodbo postal začasni selektor brazilske izbrane vrste. Klubi iz te države so osvojili vse naslove, odkar je vodstvo tekmovanja leta 2019 spremenilo sistem, po katerem je v finalu na sporedu le ena tekma na nevtralnem terenu.

Leta 2019 in 2022 je slavil Flamengo, leta 2020 in 2021 pa se je lovorike veselil Palmeiras. Zdaj je na vrsto prišel tudi Fluminense, najstarejši nogometni klub v Riu de Janeiru je postal 11. brazilski klub z naslovom v pokalu libertadores.

Fluminense, ki je v polfinalu po skupnem izidu 4:3 premagal brazilski Internacional, je drugič igral v finalu. Leta 2008 je izgubil proti ekvadorskemu Quitu, takrat še po seštevku dveh tekem.

Razočaranje nogometašev Boce. | Foto: Reuters Razočaranje nogometašev Boce. Foto: Reuters

Boca je že 12. igrala v finalu pokala libertadores, ima pa polovični izkupiček. Na naslov čaka vse od leta 2007, pred tem pa je slavila v letih 1977, 1978, 2000, 2001, 2003 in 2007.

To sezono v izločilnih bojih ni dosegla niti ene zmage, zabeležila je šest neodločenih izidov, vselej pa je posledično napredovala po izvajanju enajstmetrovk. Na ta način je v polfinalu ugnala tudi brazilski Palmeiras, v finalu pa ostala praznih rok po še sedmem remiju po rednem delu.

Ne spreglejte