Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 11. 2023,
11.21

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

amaterska nogometna reprezentanca Slovenije Igor Nenezić

Četrtek, 23. 11. 2023, 11.21

5 mesecev, 1 teden

Na pripravah za EP prvič zbrana tudi amaterska nogometna reprezentanca Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Nogomet splošna, Športni park Lendava | Za prvi nastop bodo slovenske barve branili igralci iz drugo- in tretjeligaških klubov. | Foto Mario Horvat/Sportida

Za prvi nastop bodo slovenske barve branili igralci iz drugo- in tretjeligaških klubov.

Foto: Mario Horvat/Sportida

V nedeljo, 26. novembra, se bosta ob 15. uri na centralnem stadionu v Celovcu pomerili amaterski nogometni reprezentanci Avstrije in Slovenije. Gre za uvod v projekt, ki naj bi mu prihodnje leto sledil turnir z osmimi reprezentancami, leta 2025 pa naj bi na prvenstvu amaterskih reprezentanc nastopilo kar 32 ekip.

Primož Gliha
Sportal Gliha ni več selektor Kosova, prihaja legenda Jugoslavije?

Gre za obuditev ideje izpred štirih, petih desetletij, ko so imele številne države svoje amaterske reprezentance, katerih glavni namen je bila promocija nogometašev, ki so iskali profesionalnega delodajalca, tovrstna reprezentanca pa je bila odlična izhodiščna točka. Glavni organizator je Armin Somrak iz avstrijske Koroške, ki je projekt razširil na sodelovanje treh dežel in vanj ob Sloveniji vključil še sosednjo Furlanijo - Julijsko krajino.

V reprezentancah bodo nastopali izključno nogometaši brez profesionalnih pogodb, za prvi nastop bodo slovenske barve branili igralci iz drugo- in tretjeligaških klubov Lesce, Škofja Loka, Brinje, Primorje, Dekani, Izola, Krka, Brinje Grosuplje, Krško, Rudar Velenje, Dravinja, Fužinar, Korotan, Kety Bistrica in Rače, vpoklicana pa sta tudi Anej Kmetič ter Al Mahić, ki igrata v Celovcu in Pliberku na avstrijskem Koroškem. Kot trenerji ekipo vodijo Igor Nenezić, Aleš Dolinar in Bogdan Črnko, vodja je Adnan Alagić.

Nekdanji vratar Igor Nenezić (levo) je pred 13 leti pomagal Kopru do naslova državnega prvaka. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Nekdanji vratar Igor Nenezić (levo) je pred 13 leti pomagal Kopru do naslova državnega prvaka. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Nedeljska tekma v Celovcu je predvidoma le uvod v naslednji dve leti. Že junija prihodnje leto naj bi se projektu na pripravljalnem turnirju (Amateure Eurofed Cup 2024) pridružile reprezentance Italije, Hrvaške, Madžarske, Nemčije, Švice in Lihtenštajna. Leta 2025 je v vseh treh omenjenih deželah predvideno evropsko prvenstvo s kar 32 ekipami.

Veliko podporo ima projekt za zdaj na avstrijskem Koroškem, kjer športni delavci političnega vrha deželne vlade ocenjujejo, da gre za obujanje pomembne tradicije ter obenem za pomembno promocijo športa in tudi za nagrado ter priznanje za vse športne funkcionarje, ki se trudijo v svojih klubih v amaterskih ligah.

Euro 2024 splošna
Sportal Želite kupiti vstopnico za tekmo Slovenije na Euru?
Luka Modrić
Sportal Odkar je razpadla Jugoslavija, se kaj takega še ni pripetilo
Benjamin Šeško
Sportal Jan Oblak končno dobil svojega "Zlatka Zahovića"
Miral Samardžić
Sportal Maribor, Mura in Olimpija brez težav, Jesenice izločile Rudar
Ne spreglejte