Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Sreda,
13. 2. 2013,
11.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Real Madrid Manchester United

Sreda, 13. 2. 2013, 11.28

8 let

Mourinho zaklet za Fergusona, Španija pa za Man Utd?

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dvoboj med velikanoma evropskega nogometa Real Madridom in Manchester Unitedom bo zagotovo požel največ zanimanja v osmini finala lige prvakov. Drevi se na štadionu Bernabeu obeta prava poslastica.

Tako v taboru Galaktikov kot Rdečih vragov obžalujejo dejstvo, da so se njihove poti prekrižale tako kmalu, ta dvoboj bi bil bolj primeren za finale, a žreb je določil, kot je, poti nazaj ni več. Že zdaj je jasno, da se bo 5. marca od najelitnejšega klubskega tekmovanja na svetu poslovil eden od velikanov, zato pa bosta oba akterja zagotovo poskrbela za nogometni poeziji, ki ju ne gre zamuditi. "Sredina tekma se ne bo končala z 0:0, to vam lahko zagotovim. Na štadionu Bernabeu bodo lahko gledalci videli kar nekaj zadetkov," je prepričan trener gostov sir Alex Ferguson, ki v Madrid ni pripeljal veterana Paula Scholesa, po enomesečni pavzi pa se v ekipo vrača angleški reprezentant Ashley Young. Drugih nevšečnosti v svoji ekipi Škot nima. Že dalj časa je jasno, da Jose Mourinho, trener Reala, ne bo mogel računati na prvega vratarja Ikerja Casillasa, zato bo med vratnicama stala januarska okrepitev Diego Lopez. Nekaj težav naj bi imel tudi junak zadnjega El Clasica, branilec Raphaël Varane, ki ne bo začel v prvi postavi. V obrambni liniji bosta Sergio Ramos in Pepe. Veliko vprašanje je, kako se bo tekme lotil "Fergie". Če bo igral formacijo kot na večini letošnjih tekmah, bo veljala zgornja postava, če pa bo zadevo malce zaprl, pa bi lahko v prvo postavo prišel tudi Phil Jones, ki bi igral med zadnjo in vezno linijo ter pomagal pri pokrivanju Ronalda. Če bi igral Jones, bi iz prve postave izpadla Valencia in Welbeck, v vezo pa bi prišel Japonec Šinji Kagava. Pri Realu filozofiranja ni.

Španska zemlja zakleta za Rdeče vrage

Trikratni zmagovalci lige prvakov se glede na njihove izkupičke v zadnjih sezonah v Španiji ne počutijo prav domače, še več, lahko bi rekli, da so gostovanja na Iberskem polotoku že kar malce začarana. Na zadnjih 20 gostovanjih v Španiji so zmagali le dvakrat, imajo pa tudi osem remijev in kar deset porazov. Če dodamo še podatek, da je "beli balet" na domačem terenu neporažen že 33 tekem, od tega jih je dobil kar 27, se četi Alexa Fergusona ne piše ni dobrega. A številke ne igrajo nogometa, to so zgolj podatki, ki naredijo vse skupaj bolj zanimivo. Forma, v kakršni v zadnjem času igrajo angleški podprvaki, goste navdaja z optimizmom.

"Fergie" vs. "Mou": Portugalec precej uspešnejši

Znano je, da sta Alex Ferguson in Jose Mourinho velika prijatelja, slednjega veliko ljudi vidi kot naslednika legendarnega Škota, a Mou je to možnost v šali odločno zanikal. "To se ne bo nikoli zgodilo. Z Alexom bova skupaj končala trenersko kariero, on pri 90, jaz pri 70 letih." Škot se še kako živo spominja medsebojnih obračunov, ko je bil Portugalec trener Chelseaja. Takrat je mlajši Mourinho kot po pravilu premagoval škotskega kolega. V desetih obračunih na klopi Londončanov je kar petkrat premagal United in le enkrat izgubil. Le ko je bil na klopi italijanskega Interja, je na medsebojnih tekmah potegnil kratko. Skupno sta se srečala na 14 tekmah in le dve je dobil Ferguson, kar šest jih je izgubil. Kljub pozitivni bilanci Mourinho pred Škotom ostaja ponižen: "Zoperstaviti se Fergusonovi četi je vedno znova privilegij. 'Fergie' je že zdaj legenda trenerskega posla, kar pa je še bolj pomembno, je, da je izjemna oseba. Že od nekdaj imava odličen odnos in na to sem ponosen. Najine poti so se prekrižale še v časih, ko sem vodil Porto, nadaljevalo se je v Angliji, nato Italiji in zdaj z Realom. Nekaj tekem sem dobil, nekaj izgubil," je zanj neznačilno skromen Mourinho, ki dodaja: "Tekmo hočem dobiti, a prav tako Ferguson. Poraženec pa zaradi najinega odnosa ne bo tako potrt in jezen, kot bi bil v primeru, če se ne bi mogla videti." Poln hvale na račun Portugalca je tudi Ferguson: "Spominjam se najinih soočenj iz premier league. Nikoli nisem vedel, kaj namerava. Upam, da mi uspe na igrišče poslati dobitno kombinacijo. Real doma ne izgublja, na Santiagu se obeta izjemen spektakel. Škoda je le, da ta obračun ni za končno lovoriko lige prvakov."

Ronaldo je veliko boljši, kot je bil v Unitedu

Na novinarski konferenci seveda ni šlo mimo izgubljenega sina sira Alexa Fergusona, portugalskega super zvezdnika Cristiana Ronalda. CR7 je Old Trafford zapustil leta 2009 za rekordno vsoto 80 milijonov funtov. Investicija se je Realu hitro obrestovala, Ronaldo je bil vreden vsakega penija. "Cristiano je zdaj veliko boljši igralec, kot je bil. Zdaj je odrasel fant in je v nogometnih najboljših letih. Ronaldo nas je zapustil zelo mlad, zdaj pa lahko vidimo, kako blesti v Madridu. Nikoli si nisem mislil, da bo dosegel toliko zadetkov za Madridčane. " Ronaldo je na 179 tekmah za Real dosegel neverjetnih 182 zadetkov, to je številka, vredna vsega spoštovanja, a za najuspešnejši klub v zgodovini lige prvakov ne igra samo Ronaldo. Tukaj so še ideolog Reala Mesut Özil, Angel di Maria, Xabi Alonso in v napadu Karim Benzema. A tudi United ima svoja orožja, in to kakšna. V prvi vrsti Robin van Persie, Wayne Rooney, ki je v vse boljši formi, Michael Carrick in obrambna stebra Rio Ferdinand in Nemanja Vidić. Torej, zvezdnikov ne bo manjkalo, upajmo, da tudi zadetkov ne.

Ne spreglejte