Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 5. 2014,
16.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mate Eterović

Četrtek, 29. 5. 2014, 16.04

8 let

Mate Eterović: Matjaž Kek je postavil nove kriterije v hrvaškem nogometu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Hrvaški napadalec Mate Eterović je šesto sezono med slovenskimi klubi prvič sklenil kot najboljši strelec lige. Za Rudar je zabil 19 golov in mu pomagal do tretjega mesta in uvrstitve v Evropo.

Mate Eterović je po igranju za Maribor, Aluminij, Muro in Nafto dokončno eksplodiral pri Rudarju. Po šestih letih na slovenskih zelenicah mu je Slovenija prirasla k srcu. Najboljši strelec lige prihaja z Brača, pri 29 letih pa se je dokončno dokazal. Zato zanj zanimanje že kažejo nekateri klubi, zadovoljen pa bo tudi, če ostane v Velenju. Spregovoril je o svoji do zdaj najuspešnejši sezoni in tudi o Matjažu Keku.

Postali ste najboljši strelec lige, bili izbrani v najboljšo enajsterico prvenstva, klubu pa pomagali do preboja v Evropo. Za vami je pri 29 letih bržkone najboljša sezona v karieri. Res je. To je bila najboljša sezona v karieri. Bilo je naporno vse do konca in vesel sem, da sem postal še prvi strelec lige. Res sem zadovoljen. Pri tem uspehu pa nisem sam. Zahvala gre soigralcem in trenerskemu štabu. Za nami je uspešna sezona.

Je bil pred sezono vaš cilj postati najboljši strelec? S tem se nisem obremenjeval. Poznam svoje kakovosti in preprosto sem iz tekme v tekmo hotel dokazati, da sam iz pravega testa. Ta lovorika mi pomeni veliko. Še zdaj verjetno ne vem, kaj mi je uspelo.

V Velenje ste odšli sredi prejšnje sezone in se očitno pri tem klubu zelo hitro znašli. Kaj je razlog za to? Takoj ko sem prišel v Velenje, sem se zavedal, da sem prišel v organiziran klub in posvetil sem se lahko le treningom in tekmam. Dobro se je izšlo veliko stvari, ekipa je urejena, veliko pa mi je pomenilo, da je trener od začetka verjel vame.

Tudi za klubom je posebna sezona, v kateri je imel še najboljšega branilca lige Ivana Knezovića, uveljavil se je Denis Klinar, ob tem pa sta si poziv Srečka Katanca v reprezentanco priskrbela Rajko Rotman in Ivan Firer … Izborili smo si Evropo, dali smo štiri reprezentante – ob tej priložnosti jim čestitam za vpoklic, saj so si to zaslužili. To je obenem priznanje za klub in Velenje. Vesel sem zaradi njih, saj vem, koliko jim to pomeni. Klub je zdaj na višji ravni in to je uspeh. Vedeli smo, da imamo odlično in izkušeno ekipo, Jernej Javornik in njegovi pomočniki pa so nas odlično vodili. Iz tekme v tekmo smo bili vse boljši in boljši, lahko pa bi bili celo še višje, ampak menim, da je to stanje realno. Vsi v klubu so veseli in zavedamo se, da smo naredili velike stvari.

Bo Rudar kvalifikacije za ligo Europa igral brez vas? Imam še dveletno pogodbo, vendar sem prejel že precej klicev in ponudb. Upam, da se bo tokrat prestop uresničil. Govori se o tem, vendar zaradi tega nisem bil nič manj skoncentriran na tekme. Zdaj je čas za počitek, kaj se bo dogajalo, pa bomo videli.

Kje bi si želeli nadaljevati kariero? Kje (smeh)? Pustimo se presenetiti. Vem, česa sem zmožen, ne vem pa, kam me bo to pripeljalo. Upam, da bom uspešen še naprej. Tudi če ostanem v Velenju, ne bom razočaran, tu mi je zelo lepo. Z mano sta žena in hčerka, ki gre v vrtec, in v Sloveniji se počutim kot doma.

V Sloveniji ste igrali že za pet klubov. Kako ocenjujete posamezne klube? Pri vsakem klubu sem dajal vse od sebe. Ta sezona pri Rudarju je bila najboljša zaradi osebnih priznanj in moštva. V Mariboru sem spoznal profesionalizem in takrat sem bil morda prezelen za tak klub. Nafta in Mura sta bili odlično obdobje moje kariere in ponosen sem na vse. Od tam imam veliko prijateljev in to je nekaj dragocenega.

Pri mladincih ste bili član tako Dinama kot Hajduka, vendar je splitski klub tisti, ki vam je najbližje. Kako gledate na dosežke Matjaža Keka pri Rijeki, ki je postal hrvaški podprvak? Res je, Hajduk je moj klub, Hajduk nosim v srcu. Pred prihodom v Muro sem bil res blizu prestopa, ampak se ni izšlo. Še je čas, da oblečem beli dres … Glede gospoda Matjaža Keka pa lahko povem, da ga na Hrvaškem vsi cenijo, v hrvaškem nogometu je postavil neke nove kriterije in pravila. On je prava osvežitev in dokazano tudi vrhunski strokovnjak.

Ne spreglejte