Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
1. 7. 2013,
16.06

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor

Ponedeljek, 1. 7. 2013, 16.06

7 let, 12 mesecev

Maribor žaluje za ljubljeno ikono

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ob pomanjkanju konkretnejših informacij ter odzivov iz mariborskega tabora o odhodu Zlatka Zahoviča smo se odpravili na ulice in iskali sogovornike. Iz ust Mariborčanov je čutiti šok in razočaranje.

Mesto ob Dravi je v zgodnjih popoldanskih urah, ko smo se sprehajali po ulicah, ponujalo živahno zavetišče radovednim turistom, v kavarnah pa smo ujeli več debat o nenadnem odhodu ''ZZ Topa'', a jih ni želel nihče deliti z mediji. A razpredalo se je o 1001 teoriji zarote ter razlogih za tako sunkovito dejanje. Krivi naj bi bili navijači, pa nezmožnost dobre prodaje, odhod Milaniča, spor z direktorjem Banom, zdravje … Omenjalo se je marsikaj, resnica ostaja znana le glavnim junakom zgodbe. Naleteli smo na ogromno naključnih sprehajalcev, ki so zavrnili sodelovanje v anketi, največkrat so nas odklonili najmlajši, pri katerih smo v očeh ob omembi imena Zlatko Zahovič (danes naj bi se odpravil na morje) hitro zaznali, da jim ni vseeno ter jih je šokanten odhod športnega direktorja in ljubljenca navijačev presenetil. Vseeno se je na našo prošnjo v najbolj nogometnem mestu v Slovenijo odzvalo nekaj sogovornikov, ki so drug za drugim izpostavljali, da je z odhodom Zahoviča mariborski klub utrpel hud udarec. To so izpostavili tisti, zaradi katerih se nogomet tudi igra. Navijači ter ljubitelji okroglega usnja, ki že dolgo časa veljajo za zaščitni znak mesta pod Kalvarijo. ''Oslarija, škoda … Zlatko je bil odličen direktor in veliko naredil za Maribor. Malce čudno se mi zdi, da je odstopil ravno zdaj, le malce po tem, ko je odšel Milanič. Mogoče pa bo šel z njim v Gradec (smeh),'' nam je povedal Vladimir. Zahovič mu je prirasel k srcu. Najbolj je občudoval to, da je kot nogometna legenda odšel ravno v mariborski klub in se izkazal z delom. ''Nato pa so prišle razprtije. Očitno ne bo več tako dobrih rezultatov, pa je odstopil,'' je predočil svojo teorijo in se poigral s scenarijem, da bi ga lahko navijači v prihodnjih dneh le prepričali, da se premisli in ostane del vijoličastega tabora.

Dogajajo se čudne stvari, NK Maribor je nedokončan projekt

Podobno nam je povedal tudi Darko: ''To je eno slabo znamenje. V svojih rokah je imel praktično vse niti kluba in to ni dobro zanj. Ne vem sicer, kaj so imeli in kaj imajo, ampak še prejšnji teden je izjavil, da je Maribor pač njegov klub, kjer bo ostal malodane do smrti, potem pa naenkrat odstopna izjava. Plus odhod Milaniča na podoben način. Očitno se dogajajo neke čudne stvari,'' poudarja dolgoletni gost Ljudskega vrta. Meni, da Maribor brez Zahoviča ne bo več predstavljal tistega, kar je prej, trpeli bodo tudi rezultati. ''V ta klub je dal neko pozitivno energijo in bilo bi res škoda, če bi to pustil. Na koncu koncev je to njegovo mesto. NK Maribor je njegov projekt, za katerega je dejal, da bo iz malega naredil velik klub. A delo je še nedokončano, odhod pa zanj šteje kot poraz. Škoda. Upam, da se bo premislil,'' je izpovedal željo, ki je v ponedeljek hitro napolnila srca Mariborčanov. Pravijo, da upanje umira zadnje, na to struno bodo igrali do zadnjega. Darka pa je začudilo še nekaj: ''Zgodba je na šibkih temeljih. Kot igralec je znal stopiti pred medije in povedati svoje, isto kot športni direktor, zdaj pa nič? To je čudno.''

Za Milaniča mu je manj žal kot za Zahoviča

Besede sogovornikov so se kar ponavljale. ''To je hud udarec. Upam, da ne bo šel. Veliko je naredil za klub in se mi zdi brez zveze, da bi zdaj odstopil. Težko bomo dobili boljšega športnega direktorja. Zdaj sta odšla Milanič in Zahovič. Za Milaniča pa mi ni tako žal kot za 'Zahota'. On predstavlja veliko hujši udarec, saj je ikona kluba,'' je v središču štajerske prestolnice Sportalu pojasnjeval Dorjan, svoje občutke o šokantni zgodbi, ki dviguje ogromno prahu, pa je strnil tudi Vojko. ''Zaradi vsega, kar je izjavljal v preteklosti, je to malce čudno. To ni dobro, ker so priprave proti koncu, začele se bodo kvalifikacije. Najprej nas je zapustil Milanič, zdaj se to veže eno z drugim. Verjetno je tu kako ozadje, za katerega mi ne bomo nikoli vedeli, mogoče pa je to vseeno raca. Zahoviča lahko imamo za ekscentrika, ki ima čudne izpade, a ko pogledamo rezultate, se mu moramo prikloniti. On je naredil ustroj kluba. Ni se več kupovalo in prodajalo brez zveze, vse kar se je naredilo, je prineslo dobiček. Vsaka poteza je bila preračunana. Klub je imel dosti od tega, rešil se je rdečih številk. Zato je tudi Maribor veliko let pred drugimi klubi,'' je zaupal Mariborčan, ki živi v Bovcu. Potihoma upa, da je to le marketinška poteza v slogu Joseja Mourinha, ki ga je ''Zaho'' znal večkrat omenjati in navajati kot primer. Če pa ni, potem je to velik udarec. Vojko pa je s tem povedal tisto, kar so omenili vsi sogovorniki. Maribor žaluje.

Ne spreglejte