Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
12. 5. 2013,
22.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor prvaki

Nedelja, 12. 5. 2013, 22.31

8 let

Maribor tolikokrat kot Olimpija, Domžale, Gorica in Koper skupaj

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kateri je najboljši slovenski nogometni klub? Odgovor se zaradi prepričljive statistike ponuja kar sam. Mariborčani so naslov osvojili že enajstič. Tolikokrat kot vsi drugi slovenski klubi skupaj!

Čeprav se je na slovenski prestol prvič zavihtel v sezoni 1996/97, pa je nato državne naslove osvajal tako pogosto, da je danes z naskokom najbolj trofejen klub. Maribor je v zadnjih 17 sezonah brez prvega mesta ostal le šestkrat, kar je več kot izjemen dosežek, ter dodaten dokaz o tem, da imamo opravka z obdobjem vijoličnega fenomena. Sprva je najslajše lovorike kot po tekočem traku osvajala Olimpija. Tista ''starejša'', ki je domovala za Bežigradom, je na krilih bogatih izkušenj iz skupne jugoslovanske lige kraljevala v 1. SNL. V tej je bilo iz sezone v sezone manj prvoligaških klubov (v krstni sezoni celo 21!), kar pa Ljubljančanov ni motilo pri osvajanju prvenstev. Po štirih zaporednih zvezdicah pa je napočil čas za spremembe.

Nakazala ga je Miklavičeva Gorica, nato pa je vajeti v svoje roke prevzel Maribor. V okolju, ki se lahko pohvali z nazivom najbolj nogometnega mesta v Sloveniji, je prek Prašnikarjeve dirigentske palice ujel zmagovalni ritem, s katerim je zlahka opravil z domačo konkurenco. Naslovi so v Ljudskem vrtu deževali tudi po odhodu nekdanjega selektorja, čarobna doba pa se je zaključila šele leta 2004, ko je slovenski klubski zemljevid namesto večnega derbija med Mariborom in Olimpijo (slednja je vedno težja krpala finančne luknje in se naposled predala ter zaključila s prvo ligo) doživljal vrhunec na srečanjih med Novogoričani in Domžalčani. Omenjena kluba sta podala ogromno bodočih reprezentantov, ki so Slovenijo popeljali do SP 2010, po Pinnijevi in Stojanovićevi ''zlati'' dobi pa je napočil znova čas za mariborske razvade.

Športni direktor Zlatko Zahovič je k sodelovanju povabil nekdanjega reprezentančnega prijatelja Darka Milaniča. Rodila se je vez, ki je v naslednjih petih sezonah osvojila kar štiri naslove državnega prvaka, tekmecem pa dala vedeti, da bo moralo preteči še kar nekaj časa, če bo želel kdo izmed njih ujeti mariborske standarde. ''Nova'' Olimpija, z njo so se vrnili večni slovenski derbiji, je v zadnjih sezonah še najbližje. Blizu, a tudi daleč, kar priča zaostanek na lestvici. Vijolice poosebljajo model uspešne nogometne institucije, tesna vez med mestom in navijači pa jo je še dodatno učvrstila. Obdobje ''druge'' mariborske nadvlade je v sezoni 2008/09 prekinil le Pavlinov Koper, ostale lovorike pa so romale v mesto ob Dravi. Maribor je kot prvi v Sloveniji dočakal jubilejno zvezdico, zdaj se lahko pohvali še z enajsto. In tolikšnim številom naslovom, kot so jih Olimpija, Gorica, Domžale in Koper zbrali skupaj. Čestitke!

Ne spreglejte