SiolNET. Sportal Nogomet
1,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Legendarni objekt v Braziliji

Maracana v Riu na robu propada

1,40

termometer

Maracana
Foto: Reuters

Legendarni nogometni štadion Maracana, ki je med drugim gostil finale nogometnega SP 2014, v katerem so Nemci z 1:0 ugnali Argentino in ki je gostil odprtje in zaprtje lanskih olimpijskih iger v Riu de Janeiru, žalostno propada, piše nemška tiskovna agencija dpa. Trenutno je objekt zaprt in nihče ne ve, kakšna bo njegova usoda.

Na štadionu v zadnjih mesecih kraljujejo mestne mačke, sicer pa je vhod zaprt za javnost in na ogled ne morejo niti tisti neinformirani turisti, ki zaidejo na štadion. Medtem ko je zunanjost zaznamovana z mačjimi iztrebki, je notranjost štadiona še v bistveno slabšem stanju. Travnata površina se je posušila, razbita so stekla na štadionu, na tribunah pa manjka na tisoče plastičnih sedežev.

Kakšno je stanje na štadionu Maracana?

Časnik O Globo, ki je dobil dovoljenje za obisk štadiona, je poročal, da naj bi na štadionu manjkalo kar 7000 sedežev.

Katastrofalno stanje objekta

Štadion, ki je v prvi vrsti nogometni objekt, so obiskali tudi nepridipravi in jo popihali s televizorji in celo dvema doprsnima kipoma. Eden je bil posvečen novinarju Mariu Filhu, po katerem se štadion uradno imenuje, a je v Riu v splošni rabi naziv Maracana. Plat zvona bije tudi mestna nogometna zveza, saj naj bi na štadionu, ki velja za mestno znamenitost, svoje domače tekme igrala Flamengo in Fluminese, a nihče ne ve, ali bo to sploh še mogoče. Objekt je trenutno tudi brez električne energije.

Na tribunah manjka vse več sedežev. Na tribunah manjka vse več sedežev. Foto: Reuters

Za katastrofalno stanje štadiona je v prvi vrsti kriv spor med prireditelji olimpijskih iger v Riu de Janeiru 2016 in družbo, ki upravlja štadion. V družbi trdijo, da prireditelji iger štadiona niso vrnili v stanje, kakršno je bilo pred marcem 2016, ko so prevzeli objekt za potrebe iger in na njem opravili nekatera gradbena dela.

Ob tem naj bi prireditelji za potrebe iger uporabili tudi bistveno več od dogovorjenih 81 ton pirotehničnih sredstev za svoje prireditve, kar naj bi povzročilo dodatno škodo, so poročali nekateri brazilski mediji in se pri tem sklicevali na interne dokumente prirediteljev.

Na robu finančnega zloma

Največ del je bilo na štadionu opravljenih zaradi postavitve odrov za svečanosti ob začetku in koncu olimpijskih in paraolimpijskih iger. Takrat so odstranili tudi številne sedeže, jih zmetali v eno od sob in jih tam tudi pustili. Zaradi finančne stiske jih nato niso vrnili na svoje mesto in mnogi med njimi so uničeni.

Upravljavci objekta nočejo pokriti stroškov za vnovično ureditev štadiona. Upravljavci objekta nočejo pokriti stroškov za vnovično ureditev štadiona. Foto: Reuters

Organizacijski komite v Riu se je znašel v finančni stiski, zato prireditelji niso plačali številnih računov. Upravljavci štadiona zdaj zavračajo zahtevo, da bi sami pokrili stroške za vnovično ureditev štadiona, saj je prirediteljem iger to narekovala sklenjena pogodba. Prireditelji iger na drugi strani poudarjajo, da že od 30. oktobra lani niso več zadolženi za stanje na štadionu.

V obnovo legendarnega objekta, ki propada, je bilo vloženih okrog 380 milijonov evrov. V obnovo legendarnega objekta, ki propada, je bilo vloženih okrog 380 milijonov evrov. Foto: Reuters

Glede na trenutni zaplet bi lahko pomagala samo oblast, ki bi s finančno injekcijo poskrbela, da se objektu vrne svoj namen. A tudi mestne in državne oblasti v zvezni državi Rio de Janeiro so trenutno na robu finančnega zloma. Zaradi varčevanja pri policiji in zdravstvu so ljudje proti oblasti celo demonstrirali.

Kdaj se bo na Maracani spet igral vrhunski nogomet? Kdaj se bo na Maracani spet igral vrhunski nogomet? Foto: Reuters

Sodišče v Rio de Janeiru je pred dnevi sicer odločilo, da mora za funkcionalnost štadiona spet zagotoviti upravljavec in mu zagrozilo z denarno kaznijo 58 tisoč evrov na dan. A vsaj za zdaj se na štadionu ni zgodilo nič in na njem, kot rečeno, kraljujejo mestne mačke. Pravni spor namreč še ni končan. Usoda štadiona, v katerega so pred SP 2014 za obnovo vložili okrog 380 milijonov evrov, ostaja nejasna.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 30
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin