Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
6. 6. 2015,
10.22

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Alvaro Morata Juventus Barcelona Real Madrid

Sobota, 6. 6. 2015, 10.22

7 let, 12 mesecev

Ljubljenemu Realu je strl srce, zdaj ga želi nasmejati

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Madridski Real si je v tej evropski sezoni zaman prizadeval, da bi kot prvi ubranil naslov v ligi prvakov. To bi lahko uspelo napadalcu Juventusa Alvaru Morati, ki želi osrečiti nekdanje soigralce.

V zgodovini lige prvakov so naslov evropskega prvaka dvakrat zapored osvojili le trije nogometaši in pri tem nastopili na vsaki finalni tekmi. Prvi je Francoz Marcel Desailly. Pred 21 leti se je na evropski prestol povzpel z Marseillem, nato pa prestopil k Milanu in ligo prvakov osvojil še z rdeče-črnimi.

Drugi junak, ki je dvakrat zapored z dvema različnima kluboma stopil na vrh, je bil Portugalec Paulo Sousa. Najprej je do prestižne lovorike leta 1996 pomagal Juventusu, ki je takrat osvojil svoj zadnji veliki evropski naslov, nato pa se je odločil za selitev v Dortmund in z Borussio v finalu odpravil prav nekdanje soigralce iz Torina.

Zadnji nogometaš, ki je dve leti zapored branil barve evropskega prvaka, je bil Kamerunec Samuel Eto'o. Pred sedmimi leti je osvojil Evropo z Barcelono, nato pa ga je pot ponesla v Milano, kjer se je pridružil Interju. Z njim je v polfinalu izločil ravno Katalonce, nato pa je bila Mourinhova četa boljša še od Bayerna. Se bo zvečer na seznamu pridružil še Španec?

Ve, kaj bi to pomenilo navijačem Reala

Napadalec Juventusa Alvaro Morata bi se lahko zvečer zapisal v zgodovino s podvigom, s katerim se lahko pohvalijo le trije nogometaši. Lani je madridskemu Realu pomagal do jubilejne desete evropske krone. V finalu v Lizboni je proti Atleticu v igro vstopil v 79. minuti in nato po podaljških odpravil rdeče-bele s 4:1. To je bila njegova zadnja tekma v dresu Reala, saj se je nato preselil v Italijo. Okrepil je napad Juventusa, ki je zanj plačal 20 milijonov evrov. Zablestel je v polfinalu lige prvakov, kjer je dvakrat zatresel mrežo nekdanjega kluba in pomagal stari dami, da senzacionalne izloči bele baletnike.

Morata je star komaj 22 let, a se mu zvečer obeta priložnost, da že drugič osvoji ligo prvakov. "Skušali bomo premagati Barcelono. Vem, kaj bi to pomenilo navijačem Reala. Če bi zatresel mrežo Kataloncev, ne bi bilo tako boleče, kot je bilo na tekmah z Realom. Seveda pa moram najprej doseči zadetek in šele nato misliti na proslavljanje," je na začetku tedna sproščeno razmišljal mladi zvezdnik Juventusa, ki je v tej evropski sezoni dosegel štiri zadetke. Navijači Reala bodo stiskali pesti za italijanskega prvaka, saj si ne želijo videti največjega tekmeca Barcelone na najvišji evropski stopnički. To bi bil hud udarec za samopodobo madridskega velikana, česar se zaveda tudi Morata.

Ko je dvakrat zatresel mrežo Reala, ni proslavljal zadetkov. To je storil iz spoštovanja do nekdanjega kluba, kjer je preživel šest let in ki ga je ohranil v prijetnem spominu. "Igranje proti Barceloni je vedno nekaj posebnega," poudarja veliki up španskega nogometa.

Na evropskih prvenstvih do 19 in 21 let se je izkazal s številnimi zadetki ter na obeh tekmovanjih osvojil zlati čevelj, namenjen prvemu strelcu. Zdaj je že redni španski članski reprezentant. Pred njim je svetla prihodnost. Če bi pomagal Juventusu do zmage nad Barcelono, bi se že pri 22 letih uvrstil med nogometne nesmrtnike.

Ne spreglejte