Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Nedelja,
29. 6. 2014,
12.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nizozemska Mehika

Nedelja, 29. 6. 2014, 12.31

8 let

Lahko razigrani mehiški val zalije in populi tulipane?

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Danes bomo na SP v Braziliji dobili še dva četrtfinalista. Nizozemci se bodo za uvrstitev med osem najboljših pomerili z Mehiko, Kostarika pa z Grčijo.

Aktualni svetovni podprvaki se bodo za uvrstitev pomerili z mehiško reprezentanco, ki se na tem prvenstvu zdi izredno močna. V skupini A so brez težav premagali Kamerun in Hrvaško, neporaženi pa so ostali tudi na tekmi proti favoriziranim domačinom. Čeprav Nizozemce že vsi vidijo v polfinalu, pa jim v Fortalezi proti "mehiškemu valu" ne bo lahko.

"Vsi nas vidijo v polfinalu, a pot do tam je še dolga in trnova. Smo samozavestni, vemo, da tja lahko pridemo, a moramo iti korak za korakom, naša naslednja ovira je Mehika, ki je odlična ekipa. Pričakujem trdo in nepopustljivo tekmo, zato bomo morali pokazati vse, kar znamo, da se uvrstimo med osem najboljših," pred tekmo razmišlja Wesley Sneijder.

V vrste tulipanov, ki so skupinski del končali s tremi zmagami, tudi tisto s 5 : 1 proti svetovnim prvakom Špancem, se po kazni vrača njihov prvi napadalec Robin van Persie, čeprav so te dni trenirali po posebnem programu, pa bodo pripravljeni tudi Arjen Robben, Nigel de Jong, Daley Blind in Stefan de Vrij. Izgubljen je le Leroy Fer, najverjetneje pa tudi Bruno Martins Indi, ki se je zgrudil na tekmi proti Avstraliji.

Četrtfinale čakajo že skoraj 20 let

Pri Mehičanih bo manjkal samo s kartonom kaznovani Juan Vasquez, na preostale selektor Miguel Herrera lahko računa. Nekateri namigujejo, da bi lahko od prve minute začel tudi Javier Hernandez, a je za to zelo malo možnosti. "Na tem prvenstvu smo že odigrali tri težke tekme. Tudi proti Brazilcem, ki so eni izmed favoritov, in se dobro odrezali. Odločeni smo, da se naša pot ne bo končala že na tej stopnički. Želimo si četrtfinale," pravi Anders Guardado. Če bi Mehičani izločili tulipane, bi ponovili uspeh iz let 1970 in 1986, ko so se prav tako uvrstili med osem najboljših na SP.

V Fortalezi bodo znova izjemno težki pogoji za igranje, saj bo tekma na sporedu že ob 13. uri po brazilskem času, ko je tam najhujša vročina, vse skupaj pa je podkrepljeno z izjemno vlažnostjo. Pogoji so vse prej kot primerni za način igre, kot jo igrajo Mehičani, ki veliko tečejo in s tesnim pokrivanjem ob živce spravljajo nasprotne ekipe. Bodo zato tokrat igrali drugače?

Tudi v drugem, večernem obračunu osmine finale današnjega dne se nam obeta zanimiv boj. Ne zaradi dvoboja dveh velikanov, saj to nista, ampak zato, ker se bosta za četrtfinale udarili ekipi, ki ju pred prvenstvom nihče ni jemal resno. Vsi so pričakovali, da bomo spremljali dvoboj Anglija – Slonokoščena obala ali Italija – Japonska, a zgodilo se je nekaj povsem nepričakovanega. Izjemna Kostarika je najprej razbila Urugvaj, sledil je skalp azzurrov, z remijem na zadnji tekmi skupinskega dela z že odpisanimi Angleži pa so si zagotovili tudi prvo mesto v skupini. Tudi Grkov v skupini s Kolumbijo, Slonokoščeno obalo in Japonsko nihče ni uvrščal na prvi dve mesti, a tudi tukaj se je zgodilo presenečenje in grški nogometaši so se povsem zasluženo uvrstili v izločilne boje.

Tudi Kostaričani so v osmini finala pričakovali drugega nasprotnika. "Mislili smo, da se bomo pomerili s Slonokoščeno obalo ali Kolumbijo, a nam bo na koncu nasproti stala ekipa, ki smo jo najmanj pričakovali. Morali smo zamenjati videomaterial in se začeti pripravljati na Grke, o katerih do zdaj nismo vedeli ničesar. Uspešno smo naredili domačo nalogo, pripravljeni smo," je zaplet opisal vezist "Ticosov" Yeltsin Tajeda.

Grki proti Kostariki tudi s kapetanom

Medtem ko so Kostaričani z uvrstitvijo med 16 najboljših na SP ponovili dosežek iz leta 1990, pa je to Grkom uspelo sploh prvič. "Proti Slonokoščeni obali smo pokazali, da se ne znamo samo odlično braniti, temveč znamo udariti tudi v napadu. Tudi ko so sloni izenačili, smo nadaljevali napadalno igro in na koncu se nam je to tudi obrestovalo. Lepo priložnost imamo, da nadaljujemo svojo pravljico, Kostarika je bila prva v skupini smrti, zato nas ne čaka lahka tekma," pa je pred tekmo povedal 59-letni grški selektor Fernando Santos.

Na tekmi proti Slonokoščeni obali sta se poškodovala prvi vratar Orestis Karnezis in branilec Panagiotis Kone. Medtem ko Karnezisa pričakujemo med vratnici, pa za branilca tekma osmine finala prihaja prehitro. V grško ekipo se po kazni vrača tudi kapetan Kostas Katsouranis.

Ne spreglejte