Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 9. 2017,
22.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

3

Natisni članek

Litva Srečko Katanec slovenska nogometna reprezentanca kvalifikacije za SP 2018

Torek, 5. 9. 2017, 22.38

6 let, 6 mesecev

KVALIFIKACIJE ZA SP 2018, 8. KROG

Srbija povsem blizu Rusije, Hrvaška v težavah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

3

Srbija, srbska nogometna reprezentanca | Foto Reuters

Foto: Reuters

S tekmami v skupinah D, G in H se je zaključil osmi krog evropskih kvalifikacij za svetovno nogometno prvenstvo. Hrvaška si je s porazom v Turčiji močno otežila pot do Rusije. Srbija je zmagala na Irskem in je povsem blizu uspeha. Podobno velja za Španijo, ki je tokrat zabila kar osem golov.

V skupini D je vodilna Srbija z golom izkušenega Aleksandra Kolarova zmagala na Irskem in se povsem približala uvrstitvi na svetovno prvenstvo. Wales je zmagal v Moldaviji in Irsko preskočil na drugem mestu.

V skupini I si je Hrvaška, ki jo vodi nekdanji trener Maribora Ante Čačić, s porazom v Turčiji močno otežila pot do želenega prvega mesta. Na njem jo je ujela Islandija, ki je spet navdušila in doma odpravila Ukrajino.

V skupini G je prvouvrščena Španija, ki je pred dnevi navdušila proti Italiji in jo premagala s 3:0, dodobra napolnila mrežo Liechtensteina in se še bolj približala končnemu cilju. Italija je z 1:0 premagala Izrael, za katerega je nogometaš Maribora Marwan Kabha odigral vseh 90 minut. Valon Ahmedi, še en član slovenskega prvaka, pri remiju Makedonije z Albanijo ni nastopil.

Slovenija je s 4:0 premagala Litvo v Stožicah. Dva gola je dosegel Josip Iličić. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Slovenija je s 4:0 premagala Litvo v Stožicah. Dva gola je dosegel Josip Iličić. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Slovenci do najbolj prepričljive zmage do zdaj

Slovenija si je v skupini F po petkovem porazu proti Slovaški močno otežila delo pri lovljenju drugega mesta, a po visoki zmagi v Stožicah nad Litvo (4:0) je spet v igri za nastop na svetovnem prvenstvu v Rusiji 2018.

Vlogo favoritov v skupini so upravičili Angleži, ki so na koncu z 2:1 premagali Slovake in s tem pomagali tudi Katančevi četi. Ta ima zdaj le še točko zaostanka za drugim mestom, a v zadnjih dveh krogih jo čakata dva izjemno težka obračuna - oktobra bo gostovala v Angliji, nekaj dni kasneje pa doma gostila še Škote, ki so tako kot Slovenci po zmagi nad Malto (2:0) še vedno v igri za nastop v Rusiji.



Nemci ponižali Norvežane

V skupini C so Nemci visoko, s 6:0, premagali Norvežane, mesto vsaj v dodatnih kvalifikacijah pa so si v tej skupini zagotovili tudi Severni Irci.

Veliko več nejasnosti je v skupini E. Vsi najboljši trije (Poljaki, Danci, Črnogorci) so osvojili novo zmago. Pred zadnjima dvema krogoma bo še vroče. Poljaki imajo 19 točk, Danci in Črnogorci pa tri manj (16).

Luksemburg šokiral francoske zvezdnike 

Francoskim zvezdnikom ni uspelo premagati amaterjev iz Luksemburga. | Foto: Reuters Francoskim zvezdnikom ni uspelo premagati amaterjev iz Luksemburga. Foto: Reuters Francozi, ki so pred tremi dnevi razbili Nizozemsko s 4:0, so si tokrat privoščili prvovrsten spodrsljaj v skupini A, saj doma niso mogli premagati Luksemburga. Kylian Mbappe, Paul Pogba, Antoine Griezmann in preostali zvezdniki evropskih podprvakov niso zadeli niti enkrat. Tekma se je končala brez zadetkov. Z zanesljivo zmago v Belorusiji je takoj za Francoze skočila Švedska, medtem ko so Nizozemci tokrat odpravili Bolgarijo in še ostajajo v igri za vsaj drugo mesto.

V skupini B je Portugalska s Cristianom Ronaldom s kar nekaj težavami zmagala v gosteh pri Madžarski, bilo je 1:0, in ostala v igri za prvo mesto. Na tem je še vedno stoodstotna Švica, ki ni imela težav v Latviji.

V skupini H se je Bosna in Hercegovina z zmago nad Gibraltarjem vrnila na drugo mesto. Prehitela je Grčijo, ki je izgubila pred domačimi navijači proti Belgiji. Ta si je že zagotovila nastop na svetovnem prvenstvu.

Neposredno se bodo na SP 2018 uvrstili le zmagovalci skupin, osem od devetih drugouvrščenih reprezentanc pa si bo nastop v Rusiji skušalo zagotoviti v dodatnih kvalifikacijah. Najslabša drugouvrščena reprezentanta bo ostala brez možnosti že po skupinskem delu.

Ponedeljek, 4. septembra

Skupina F:

Lestvica:
1. Anglija 8 tekem - 20 točk
2. Slovaška 8 - 15
3. Slovenija 8 - 14
4. Škotska 8 - 14
5. Litva 8 - 5
6. Malta 8 - 0

Skupina C:

Lestvica:
1. Nemčija 8 - 24
2. Severna Irska 8 - 19
3. Azerbajdžan 8 - 10
4. Češka 8 - 9
5. Norveška 8 - 7
6. San Marino 8 - 0 

Skupina E:

Lestvica:
1. Poljska 8 - 19
2. Danska 8 - 16 
3. Črna gora 8 - 16
4. Romunija 8 - 9
5. Armenija 8 - 6
6. Kazahstan 8 - 2

 

Kvalifikacije za SP 2018:

Nedelja, 3. septembra:

Skupina A:

Lestvica:
1. Francija 8 tekem – 17 točk
2. Švedska 8 – 16 
3. Nizozemska 8 – 13
4. Bolgarija 8 – 12
5. Belorusija 8 – 5
6. Luksemburg 8 - 5

Skupina B:

Lestvica:
1. Švica 8 – 24
2. Portugalska 8 – 21
3. Madžarska 8 – 10
4. Ferski otoki 8 – 8
5. Andora 8 - 4
6. Latvija 8 – 3

Skupina H:

Lestvica:
1. Belgija* 8 – 22
2. Bosna in Hercegovina 7 – 14
3. Grčija 8 – 13
4. Ciper 8 – 10
5. Estonija 8 – 8
6. Gibraltar 8 - 0

* - že na svetovnem prvenstvu

Torek, 5. septembra

Skupina D:

Lestvica:
1. Srbija 8 - 18
2. Wales 8 - 14
3. Irska 8 - 13
4. Avstrija 8 - 9
5. Gruzija 8 - 5
6. Moldavija 8 - 2

Skupina G:

Lestvica:
1. Španija 8 - 22
2. Italija 8 - 19
3. Albanija 8 - 13
4. Izrael 8 - 9
5. Makedonija 8 - 7
6. Liechtenstein 8 - 0 

Skupina I:

Lestvica:
1. Hrvaška 7 - 16
2. Islandija 8 - 16
3. Turčija 8 - 14
4. Ukrajina 8 - 14
5. Finska 8 - 7
6. Kosovo 8 - 1

Potek srečanja: Slovenija : Litva 4:0 (1:0)

Konec tekme! V Stožicah je Slovenija nadigrala povprečno Litvo in se veselila pomembne zmage. Slovenija ostaja v boju za nastop v Rusiji, a ne bo lahko. Slovence v zadnjih dveh krogih kvalifikacij čakata še obračuna z Angleži (v gosteh) in Škoti (doma).

90. minuta! GOOL! 4:0! Povsem nemočnim Litovcem je zadetek zabil še Birsa. Primorec je v samostojni akciji preigral polovico obrambe gostov in natančno meril v desni vratarjev kot.

82. minuta: GOOL! 3:0! Slovenija si je zagotovila novo zmago in nove tri točke. Tretji zadetek je po lepi dvojni podaji rezervista Valterja Birse dosegel Verbič. 

61. minuta: GOOL! 2:0! Znova je v polno zadel Iličić. Znova z enajstmetrovke, ki jo je tokrat pribojeval mladi Jan Repas, novi član francoskega Caena.

Začetek drugega polčasa!


Konec prvega polčasa: Ostalo je pri minimalnem vodstvu Slovenije. Edini zadetek je dosegel Iličić.  Slovenija je šestkrat udarila proti vratom gostov, Litva ni bila nevarna.

Kdo se uvrsti na SP? Neposredno se bodo na SP 2018 uvrstili le zmagovalci skupin, osem od devetih drugouvrščenih reprezentanc pa si bo nastop v Rusiji skušalo zagotoviti v dodatnih kvalifikacijah. Najslabša drugouvrščena reprezentanta bo ostala brez možnosti že po skupinskem delu.

25. minuta: GOOL! 1:0! Za Slovenijo je zadel Josip Iličić! Nogometaš Atalante je po lepi dvojni podaji z Verbičem lepo prodrl, a ga je s prekrškom zaustavil Klimavičius. Sodnik je pokazal na belo točko, ki jo je Jojo kar sam pretopil v zadetek.

10. minuta: V Stožicah je bila v prvih minutah nevarnejša Slovenija, a si res izrazite priložnosti ni priigrala. Slabe novice prihajajo z Wembleyja, saj so Slovaki že v tretji minuti šokirali Angleže. V polno je zadel nogometaš Celte Stanislav Lobotka.  

Začetek tekme!

 

20.30: Katanec je zamenjal tudi formacijo. Nad Litvo bodo Slovenci krenili s taktiko 4-2-3-1.

Slovenski selektor Srečko Katanec je v primerjavi s tekmo proti Slovaški zamenjal pol ekipe. V prvi postavi je kar pet sprememb. Poškodovanega Bojana Jokića je zamenjal Mitja Viler, na sredini igrišča je Reneja Krhina zamenjal Rajko Rotman, Valterja Birso Jan Repas, Amadeja Vetriha pa Benjamin Verbič. Sprememba je tudi v sami konici napada. Tima Matavža je zamenjal Andraž Šporar. Postava se zdi tekalno veliko bolj sposobna kot tista pred nekaj dnevi v Trnavi.

Prva postava Slovenija:

Ne spreglejte