Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
5. 9. 2017,
9.37

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

kvalifikacije za SP 2018 Boštjan Cesar Srečko Katanec Litva Stožice Kevin Kampl Anglija

Torek, 5. 9. 2017, 9.37

6 mesecev

Boštjan Cesar

Kapetan si je oddahnil in se zahvalil navijačem

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Kapetan slovenske reprezentance Boštjan Cesar je po visoki zmagi nad Litvo (4:0) pojasnil, zakaj je izbrana vrsta pokazala tako drugačen obraz kot na gostovanju na Slovaškem (0:1). "Dan po porazu smo se pogovorili. Vsak je razmislil o samem sebi, nato smo na tekmi pokazali pravi karakter," je izžareval zadovoljstvo izkušeni Ljubljančan. O Kevinu Kamplu podobno kot selektor Srečko Katanec ni hotel govoriti.

Prejšnji petek ni bilo slovenskega reprezentanta, ki bi ga poraz na Slovaškem tako prizadel kot kapetana Boštjana Cesarja. Bil je razočaran in poklapan kot že dolgo ne. Opravičil se je navijačem, ki so pripotovali v Trnavo in ostali prikrajšani za uspeh slovenske reprezentance. Čutil se je poklicanega, da jim pojasni, da jih nogometaši niso namerno pustili na cedilu, ampak je bila Slovaška preprosto močnejša.

Kapetan Cesar po zmagi nad Litvo:

Ko so se nogometaši vrnili domov, so se naposlušali kritik in pridig o zapravljeni priložnosti, ki se ne bo več ponudila. Znašli so se v stresnem položaju, a jim je ustrezalo, da je v Stožice prihajal tekmec, ki na zelenici ni pokazal veliko kakovostnega. Litva, ki je pred tem doma visoko izgubila s Škotsko, v Ljubljani ni blestela, a je vseeno v določenih trenutkih namučila prevetreno Katančevo četo.

Ni jim bilo lahko

Slovenija je proti Litvi pozdravila najvišjo zmago v zadnjih dveh letih. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Slovenija je proti Litvi pozdravila najvišjo zmago v zadnjih dveh letih. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Slovenski selektor je osvežil enajsterico, saj je vedel, da bodo nekateri izmed izbrancev težko sledili ritmu dveh zahtevnih srečanj v treh dneh. Spremljal ga je dober občutek, saj so bile menjave kos izzivu. Slovenija je pozdravila prepričljivo zmago, s katero se je, tudi po zaslugi preobrata Anglije proti Slovaški (od 0:1 do 2:1), Slovakom približala na točko zaostanka.

Cesar je po štirih zadetkih v mreži Litve, najvišji zmagi v tem kvalifikacijskem ciklusu, priznal, kako nehvaležno se je bilo pripravljati na dvoboj 8. kroga. "Ni nam bilo lahko po tekmi na Slovaškem. Vedeli smo, da nismo odigrali dobre tekme. Težko se je bilo zbrati, a nismo zganjali panike," je 35-letni branilec, ki je že 98. nastopil za reprezentanco, izpostavil težavnost trenutka, v katerem se je v zadnjih dneh znašla slovenska reprezentanca.

Kritike so sestavni del nogometa

Kapetan slovenske reprezentance je zbral že 98 nastopov v državnem dresu. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Kapetan slovenske reprezentance je zbral že 98 nastopov v državnem dresu. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Že naslednji dan smo dali glave skupaj, se pogovorili in proti Litvi pokazali pravi karakter," je poudaril 35-letni branilec. Kot veliko razliko med srečanjema s Slovaško (0:1) in Litvo (4:0) je izpostavil uspešnost pridobitve t. i. drugih žog. "Proti Litvi smo jih dobili 90 odstotkov, proti Slovaški pa ne. Takrat so nas Slovaki s tem prisilili, da smo se povlekli nazaj," je delno odgovoril na vprašanje, zakaj so Katančevi izbranci v Trnavi proti Slovakom delovali tako nemočno.

Spregovoril je tudi o plazu kritik, ki se je v zadnjih dneh vsul na slovenske nogometaše in selektorja Srečka Katanca. "Sem prvi, ki sprejema kritike, če se slabo odigra. Moramo ostati predvsem mirni. Kar pa zadeva našega selektorja, predstavlja glavo naše ekipe. Mi smo na igrišču. Vedno želimo doseči dober rezultat, a se nam vedno ne posreči. Ko naredimo stvari dobro, smo vsi junaki, ko izgubimo, pa se znajdemo na tarči. A to je sestavni del nogometa, s tem res nimam težav," nam je zatrdil, da se ne obremenjuje s kritikami, ampak skuša ob njih postati še trdnejši.

Po takšni zmagi ni hotel govoriti o Kamplu

Slovenija ostaja v igri za SP 2018. Ko je lani navdušila v kratkem paketu domačih tekem proti Slovaški (1:0) in Angliji (0:0), je igrala brez Kevina Kampla, ki je takrat odpovedal sodelovanje v reprezentanci. Soigralci nad njegovim dejanjem niso bili navdušeni, ampak mu prek kapetana namenili kritiko.

Slovenski kapetan o Kevinu Kamplu:

Kakšno je zdaj njegovo mnenje o slovenskem rekorderju, ki je dvoboja s Slovaško in Litvo izpustil zaradi reševanja klubskega statusa? Bi prišel prav za gostovanje na Wembleyju, kjer je kot nogometaš že dosegal zadetke in zmagoval. V ligi prvakov je Bayerju iz Leverkusna priigral zmago nad Tottenhamom.

"O tem ne bi govoril. Po takšni zmagi ni primerno govoriti o njem. Lahko komentiram igralce, ki so tukaj z nami," se je kapetan odločil za selektorjevo taktiko, ki o Kamplu, čeprav je to napovedal po srečanju na Slovaškem, ni hotel dajati komentarjev. Tudi Cesar ni hotel govoriti o njem. Dejal je le, da je Kevin dober igralec, za kaj več pa bo treba počakati na kakšno drugo priložnost.

Bo Kevin Kampl še oblekel dres slovenske reprezentance?

  • Ne, reprezentanca mu bo zaprla vrata.
    24,91 %
    72 glasov
  • Da, slovenski rekorder je zaželen v izbrani vrsti.
    16,26 %
    47 glasov
  • Da, a šele takrat, ko bo selektor kdo drug kot Srečko Katanec.
    58,82 %
    170 glasov
Oddanih 289 glasov

Ne bodo se predali do konca

Meni, da Slovenija v teh kvalifikacijah še ni pokazala vsega. Prepričan je, da lahko do prihodnje tekme, ko se bo 5. oktobra v Londonu udarila z Anglijo, dvigne raven igre in napreduje. "Takrat ne bo mogoče igrati tako napadalno kot proti Litvi, se pa lahko dokažemo z borbenostjo," je namignil na recept, s katerim bi lahko končno padli trije levi.

Slovenska reprezentanca bo 5. oktobra gostovala v Londonu pri vodilni Angliji. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Slovenska reprezentanca bo 5. oktobra gostovala v Londonu pri vodilni Angliji. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenija jih še ni premagala. Zelo blizu je bila lani v Stožicah (0:0), a je nekdanje svetovne prvake (1966) reševal vratar Joe Hart. Če bi jih prihodnji mesec premagala na Wembleyju, bi ohranila možnosti za preboj na svetovno prvenstvo v Rusiji, a bi za srečen konec potrebovala tudi spodrsljaj Slovaške na gostovanju v Glasgowu. "Optimisti smo. Ne bomo se predali do konca. Gledali bomo nase in naredili vse, da bi to zadoščalo. Da tudi nas malce poljubi sreča," se je nasmehnil kapetan. Če je bil po porazu v Trnavi poklapan, je v Stožicah žarel od sreče.

Zahvala navijačem 

Zaveda se, da ni najboljši branilec v tem delu Evrope, svoje prispevajo tudi leta, a borbenosti in srčnosti mu ne gre oporekati. Ko obleče državni dres, čuti ogromno pripadnost in odgovornost, ko si na roko da še kapetanski trak, ga preveva močna energija.

V petek je bil zato zelo razočaran, ko je videl, da je v slovenski reprezentanci primanjkuje. Proti Litvi je prišla do izraza, zlasti v drugem polčasu, ko so se gostitelji znesli nad Litvo. Pozitivno energijo je prepoznalo tudi občinstvo in bučno bodrilo nogometaše. Kapetan Cesar se je zahvalil prav vsakemu, ki se je udeležil srečanja z Litvo. Bilo jih je 6.230.

Kdo naj bo naslednji selektor slovenske nogometne reprezentance?

  • ne potrebujemo novega, imamo Srečka Katanca
    15,46 %
    167 glasov
  • Matjaž Kek
    39,63 %
    428 glasov
  • Tomaž Kavčič
    2,69 %
    29 glasov
  • Simon Rožman
    13,89 %
    150 glasov
  • Darko Milanič
    1,76 %
    19 glasov
  • Luka Elsner
    1,85 %
    20 glasov
  • Ante Šimundža
    2,87 %
    31 glasov
  • tujec
    16,57 %
    179 glasov
  • nihče izmed naštetih
    5,28 %
    57 glasov
Oddanih 1080 glasov
Ne spreglejte