Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
16. 2. 2014,
9.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Hamburger SV Bert van Marwijk

Nedelja, 16. 2. 2014, 9.55

8 let

Kriza in hudič imata v Hamburgu mlade: Nizozemec odpuščen

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Hamburger SV si je v soboto privoščil boleč poraz v bundesligaškem derbiju začelja z Eintrachtom iz Braunschweiga. Velikana trese ogromna kriza, poslovil se je nizozemski trener Bert van Marwijk.

Sloviti klub iz Hamburga je edini, ki je še vselej, odkar je bila ustanovljena priljubljena nemška bundesliga (1963), tekmoval v prvi ligi. Bayern, Borussia Dortmund, Schalke, Hertha, Nünrberg … Vsi so že imeli opravka z izpadom v drugo ligo, Hamburger SV pa se je temu še vedno izognil, hkrati pa osvajal tudi visoka mesta. V Hamburgu so navajeni na druženje z elito vse od leta 1919. Od takrat je imelo mesto na severu Nemčije vedno predstavnika v elitnem nogometnem tekmovanju, zato ne čudi, da je eden izmed vzdevkov nogometašev v rdečih hlačkah tudi dinozavri. Klub je bil ustanovljen daljnega leta 1887.

Pod vodstvom Nizozemca padli v črno luknjo

Bi lahko sezona 2013/14 postala zgodovinska? S tako hudo krizo se navijači nekdanjega evropskega prvaka (1983) in sedemkratnega nemškega prvaka niso spogledovali že zelo dolgo. Po novem razočaranju, bolečem porazu v Braunschweigu, ko jih je neposredni tekmec v boju za obstanek porazil s 4:2, je ceno plačal trener.

Nizozemec Bert van Marwijk je še leta 2010, ko je tulipane popeljal skoraj do svetovnega naslova v Južni Afriki, veljal za enega najbolj spoštovanih strokovnjakov. V Hamburgu se mu cilj, da spečega velikana prebudi in popelje višjim mestom naproti, ni posrečil. Še več, padel je v črno rezultatsko luknjo in se za nameček poslovil še iz pokala. Na zelo klavrn način, saj je na domači Imtech Areni proti Bayernu izgubil z 0:5.

Ima sedmo najdražjo ekipo in osem zaporednih porazov

Navijači so tako jezni, da nogometaše in upravo pogosto pričakajo ob izhodih s stadiona in glasno izražajo nestrinjanje z zadnjimi odločitvami, ki so klub pripeljale tudi v upravljalno krizo, saj je v nadzornem odboru kluba mogoče opaziti vedno več razprtij. Ne pomaga niti to, da so med igralci takšni asi kot npr. Nizozemca Rafael van der Vaart in John Ola ter nemški vratar Rene Adler.

Čeprav ima Hamburg sedmo najdražjo ekipo, v slačilnici po črnem nizu vladata obup in izrazito pomanjkanje samozavesti. "Morali smo ukrepati in narediti nekaj, kar obžalujemo. Hvala van Marwijku za izkazan trud," je odločitev o spremembi na trenerskem položaju pojasnil športni direktor Oliver Kreuzer, ki je težko sprejel odhod van Marwijka.

Hamburger SV je po sedmem zaporednem prvenstvenem porazu padel na predzadnje mesto. Če bi se prvenstvo končalo zdaj, bi izpadel v drugo ligo, skupaj s sobotnim rabljem Eintrachtom: "Zelo sem razočaran. V ekipi primanjkuje igralcev s pravim karakterjem. Te bi najbolj potrebovali. Moji igralci so v krizi, to pa je bila najtežja naloga v moji karieri," je po osmem zaporednem porazu in odhodu iz Hamburga dejal nekdanji nizozemski selektor. Na klopi HSV je prebil le 143 dni.

Ne spreglejte