Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 6. 2018,
11.40

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Bruno de Carvalho Sporting Lizbona

Ponedeljek, 25. 6. 2018, 11.40

5 let, 10 mesecev

Sporting Lizbona

Slovo kontroverznega predsednika, ki je spravil portugalskega velikana v kaos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Maribor Sporting Nani | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Bruno de Carvalho ni več predsednik padlega portugalskega nogometnega velikana Sportinga iz Lizbone, ki se je znašel v resnih težavah. Članstvo 18-kratnih portugalskih prvakov je na sobotni skupščini izglasovalo nezaupnico 46-letnemu Carvalhu, za katerega je večina navijačev kluba prepričana, da je zaslužen za trenutne kaotične razmere.

Skupščine Sportinga, ki je zadnji naslov prvaka osvojil v sezoni 2001/02, se je udeležilo kar 9400 članov, navijačev oziroma navijaških delničarjev kluba. Od teh je dvotretjinska večina, 71 odstotkov od vseh navzočih, glasovala za razrešitev spornega predsednika, ki je slovel po številnih nenadzorovanih izbruhih jeze, med drugim je aprila zaradi po njegovem mnenju slabe predstave proti madridskemu Atleticu v evropski ligi kar preko Facebooka suspendiral 19 igralcev prve ekipe, a nato kasneje sporno objavo izbrisal.

Začasni predsednik klub je postal 73-letni Jose Sousa Cintra, poslovnež, ki je klub že vodil kot predsednik od 1989 do 1995. Sousa Cintra bo predsedoval klubu do novih volitev vodstva lizbonskega moštva, ki bodo 8. septembra.

Carvalho se je sprijaznil z usodo

Glavni krivec za krizo vodenja, v katerega je zašel nekoč veliki portugalski klub, je po mnenju navijačev prav Bruno de Carvalho, ki se je že sprijaznil z usodo in ne bo sprožil spora proti klubu in njegovim navijačem. V nedeljo je prek Facebooka sporočil: "Klub zapuščam za vedno in se ne nameravam vrniti."

Bruno de Carvalho ni več predsednik Sportinga. | Foto: Reuters Bruno de Carvalho ni več predsednik Sportinga. Foto: Reuters

Carvalho, nekdanji vodja Sportingovih ultrasev, je prvi mandat nastopil leta 2013, leta 2017 pa je dobil zaupanje za še en štiriletni mandat, ki pa ga je predčasno končal. Prav Carvalho naj bi bil tisti, ki je odgovoren za zastrupljene odnose ter razpad kolektiva. Upravni odbor kluba se je prejšnji teden odločil, da bo suspendiral Carvalha, vendar pa je ta zavrnil odstop s funkcije.

Siniša Mihajlović
Sportal Mihajlović prevzel Sporting

Carvalho je za predčasni konec turbulentnega drugega mandata imenoval novega trenerja, ko je Jorgeja Jesusa zamenjal srbski strokovnjak Siniša Mihajlović, ki je vodil tudi Srbijo in osem klubov v Italiji.

Grozljivi napad pustil posledice

Sodu so izbili dno dogodki sredi maja, ko je skupina 50 zamaskiranih huliganov vdrla v prostore klubske akademije ter pretepla več igralcev in članov osebja. Po poročanju portugalskih medijev naj bi napad huliganov naročil prav de Carvalho, češ da naj bi huliganom naročil, da naj strokovni štab in igralce "prepričajo k maksimalnemu angažmaju".

Sportal Hud incident v Lizboni: huligani pretepli igralce in trenerja Sportinga

Po grozljivem napadu, storilcev še niso odkrili, se je za nepreklicni odhod iz kluba in takojšnjo prekinitev pogodb odločilo kar devetih igralcev. Klub so zapustili Rodrigo Battaglia, Rafael Leao, Bas Dost, Rui Patricio, William Carvalho, Bruno Fernandes, Gelson Martins, Daniel Podence in Ruben Ribeiro.

Od omenjene deveterice si je vmes nov klub našel le vratar Patricio, ki je podpisal za Wolverhampton. Za zdaj še ni jasna prihodnost preostale osmerice ter ali bo novo vodstvo Sportinga uresničilo grožnjo in tožilo vse igralce, ki so prekinili pogodbe, saj je zaradi enostranskega razdrtja pogodb Sporting ostal brez nadomestila za igralce, katerih skupna vrednost na nogometni tržnici presega 200 milijonov evrov.

Ne spreglejte