Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 5. 2018,
9.00

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,29

3

Natisni članek

Sporting Lizbona Bas Dost

Sreda, 16. 5. 2018, 9.00

5 let, 11 mesecev

So fizioterapevta celo zabodli?

Hud incident v Lizboni: huligani pretepli igralce in trenerja Sportinga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,29

3

Iz Lizbone prihajajo grozovite novice o incidentu, ki se je zgodil v klubskih prostorih tamkajšnjega nogometnega prvoligaša Sportinga. Okoli 50 zamaskiranih huliganov je vdrlo v klub, potem pa so se fizično lotili nogometašev in trenerja. Nekateri mediji pišejo celo o tem, da so neznanci zabodli klubskega fizioterapevta. Policija je aretirala 21 huliganov.

Pri Sportingu, ki je pred štirimi leti v ligi prvakov igral proti Mariboru, je po nedeljskem porazu pri Maritimu v zadnjem krogu portugalskega prvenstva z 1:2, po katerem so Lizbončani zdrsnili z drugega mesta in ostali brez lige prvakov, zavrelo.

Navijači so zelo nezadovoljni, očitno pa so nekateri ob neuspehu povsem izgubili razsodnost in prestopili meje dobrega okusa. Portugalski mediji danes pišejo o hudem incidentu, ki se je zgodil v klubskih prostorih kluba, ki se ponaša z 18 naslovi državnega prvaka.

Huligani, ki so vdrli v klub:

Danes so razjarjeni navijači vdrli v klubske prostore in fizično obračunali z nogometaši, trenerji in klubskim osebjem. Portugalski mediji pišejo celo o tem, da naj bi eden izmed napadalcev z nožem zabodel klubskega fizioterapevta, a pri Sportingu tega za zdaj niso potrdili.

Razdejanje v garderobi Sportinga po napadu zamaskiranih napadalcev:

Skupil jo je tudi Oblakov nogometni oče

Jorgeja Jesusa so udarili v glavo. | Foto: Reuters Jorgeja Jesusa so udarili v glavo. Foto: Reuters Skupil jo je tudi trener Jorge Jesus, nekdanji trener Benfice, ki je v Lizboni kot prvi ponudil priložnost Janu Oblaku in najboljšemu slovenskemu nogometašu omogočil pot do zvezd. Skupaj sta leta 2014 igrala v finalu lige Europa.

Napadalci so se spravili tudi na nogometaše, napadeni so bili tudi Miguel Acuna, Rui Patricio, William Carvalho in najboljši strelec moštva Bas Dost. Prav fotografije Nizozemca in njegove ranjene glave so se hitro pojavile na spletu in poskrbele za zgražanje svetovne nogometne javnosti.

"Nimam besed. Tega resnično nisem pričakoval. Vsi smo šokirani. Doživeli smo dramo, po kateri sem povsem prazen,'' je Dost dejal za nizozemski portal AD.

O incidentu so se zjasnili tudi v vodstvu kluba. "To ni Sporting, to ne sme biti Sporting. Sprejeli bomo vse ukrepe, da poiščemo odgovorne za ta napad, in zahtevali ostre kazni za vse tiste, ki so ravnali na tako sramoten način," so zapisali v izjavi za javnost.

Takole jo je skupil Bas Dost:

Ponoči se je pred štadionom Sportinga zbralo nekaj sto navijačev, ki so izrazili podporo napadenim nogometašem, zlasti Dostu. Slednji so bili takrat na policijski postaji. Navijači so sporočili, da 3,5 milijona navijačev Sportinga razmišlja drugače od 50 huliganov, ki so se znesli nad prvim moštvom in njihovo slačilnico.

Portugalski reprezentant Bruno Fernandes razmišlja o odhodu, družini pa je naročil, naj se preseli v Porto. Portugalski mediji namigujejo, da bi lahko klub po navijaškem vdoru zapustila Argentinca Marcos Acuna in Rodrigo Battaglia.

Med igralci, ki so bili pretepeni, je bil tudi Hrvat Josip Mišić, ki je pred prihodom k Sportingu nosil barve Rijeke in pod vodstvom Matjaža Keka v prejšnji sezoni osvojil dvojno hrvaško krono. Pri Sportingu igra tudi Makedonec Stefan Ristovski, prav tako nekdanji nogometaš Kekove Rijeke.

Že v zadnjih tednih je bilo pestro zelo pestro, zdaj pa ...

Ob tem pa je treba dodati, da je pri Sportingu v zadnjih tednih zelo pestro, dogajati pa se je začelo prav po izpadu v četrtfinalu lige Europa proti Oblakovemu Atletico Madridu.

Bruno de Carvalho je v zadnjih mesecih pogosto javno obračunaval s svojimi nogometaši in trenerjem. | Foto: Reuters Bruno de Carvalho je v zadnjih mesecih pogosto javno obračunaval s svojimi nogometaši in trenerjem. Foto: Reuters

Takrat je predsednik kluba Bruno de Carvalho javno pljuval po svojih nogometaših, 19 od njih pa se jih je javilo z izjavo za javnost in ga ostro kritiziralo. Po tem se je prvi mož Sportinga odločil, da vseh 19 podpisnikov izjave za javnost suspendira, in nekaj časa je bilo celo vprašljivo, ali bo Sporting lahko dokončal sezono.

Zdaj pa so šle stvari očitno občutno predaleč in prav zanimivo bo videti, kaj sledi. Sporting namreč že v nedeljo čaka finale portugalskega pokala, v katerem bi se moral za lovoriko udariti s klubom Desportivo Aves.

Predsednik Sportinga: Kriminal je del vsakdanjega življenja

Policija je hitro ukrepala in aretirala 21 oseb, ki jih sumi, da so sodelovale pri zahrbtnem obračunavanju z nogometaši. Isabel Oneto, namestnica generalne tajnice notranjega ministrstva, je zagotovila, da bo v nedeljskem finalu pokala poskrbljeno za popolno varnost.

Klub se je zahvalil navijačem, ki so v torek zvečer pred štadionom izrazili podporo igralcem:

Predsednik de Carvalho je poudaril, da torkov incident ne spada pod športno področje, ampak je primer za policijo. ''Bilo je zelo stresno, ko so nas klicali sorodniki, če je vse v redu z nami. Skrbelo je klubske delavce, klicala sta moja starša, žena, hčerke … Na srečo se je zdaj stanje umirilo. Jutri bo nov dan. Kriminal je žal del vsakdanjega življenja. Takšna kriminalna dejanja je potrebno kaznovati,'' je ogorčen 46-letni predsednik zelenih levov, rojen v Mozambiku. Je 42. predsednik v zgodovini lizbonskega velikana, a se spopada z eno najbolj žalostnih prigod, ki so jih na svoji koži izkusili nogometaši. Ko je v torek prispel na kraj dogodka, nogometaši z njim niso želeli govoriti.

Ne spreglejte