Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 1. 2018,
12.35

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Natisni članek

Alexis Sanchez Manchester United Arsenal Arsene Wenger doping

Petek, 26. 1. 2018, 12.35

6 let, 2 meseca

Alexis Sanchez

Komaj je prišel, pa se je že zapletel v afero

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70
Sanchez

V zadnjih dneh na Old Traffordu ne manjka dobre volje. Alexis Sanchez je okrepil Manchester United in trenerju Joseju Mourinhu polepšal današnje praznovanje 55. rojstnega dneva. Portugalec, ki je pred dnevi podaljšal pogodbo z rdečimi vragi do leta 2020, lahko zvečer na tekmi ligaškega pokala prvič pošlje v ogenj Čilenca. Idila pa morda ne bo trajala dolgo, saj so Otok preplavile novice, ki južnoameriškemu zvezdniku in njegovemu nekdanjemu klubu Arsenal niso v čast.

V ponedeljek je bilo pestro. Čilenec Alexis Sanchez, eden osrednjih junakov zimskega nogometnega prestopnega roka, se je odpravil na pot. V želji, da uredi še zadnje malenkosti, ki so ga ločevale od sklenitve pogodbe s snubcem iz Manchestra, se ni udeležil treninga Arsenala. Na njegovo smolo so ravno tisti dan v London prispeli predstavniki Angleške nogometne zveze. Izbrali so nekaj igralcev, s katerimi so nameravali opraviti dopinški pregled.

Na seznamu se je pojavil tudi Sanchez, ki pa ga sploh ni bilo na treningu. Predstavniki zveze so bili začudeni. V Angliji velja pravilo, da morajo klubi vsakodnevno obveščati krovno zvezo, kje so njihovi igralci. Tokrat so pri Arsenalu zatajili. Sanchez je dan preživel drugje in urejal podrobnosti glede podaljšanja delovnega dovoljenja na Otoku.

Wenger: Sanchez ničesar ne skriva

Arsene Wenger je težko sprejel odhod čilskega zvezdnika. | Foto: Reuters Arsene Wenger je težko sprejel odhod čilskega zvezdnika. Foto: Reuters Protidopinška organizacija Združenega kraljestva (UK Anti-Doping) je sprožila preiskavo. Krovna zveza, Arsenal in Manchester United afere, domnevne kršitve pravil, še niso komentirali. Se je pa javil dolgoletni trener Arsenala Arsene Wenger in priznal, da Sanchez pred selitvijo v Manchester res ni opravil testa za prepovedane substance.

"Moral bi ga, a je imel ogromno opravka z reševanjem papirologije in pridobivanjem vseh dovoljenj. Ni mogel opraviti testa, ker je bil polno zaseden. Ponedeljek je bil zanj poseben dan, povsem neprimeren za testiranje," je dejal strateg topničarjev, ki je v zimskem prestopnem roku ostal brez Čilenca, v London pa pripeljal nekdanjega rdečega vraga Armenca Henrikha Mhitaryana.

Francoz je prepričan, da se Sanchez, ki je pozabil obvestiti vodstvo topničarjev, kam je namenjen, ni pred nikomer skrival in da ni imel nečednih namenov. "V preteklosti je bil že tolikokrat testiran pri Arsenalu, da tega resnično ne verjamem. To je bil zanj le poseben dan. Alexis ničesar ne skriva," sporoča Wenger, ki ostaja zvest ideji, da se je treba proti uporabi dopinga v nogometu boriti z vsemi sredstvi.

Sanchez bi lahko počival dve leti

Južnoameričan, eden redkih nogometašev, ki sta jih v karieri trenirala tako Josep Guardiola kot Jose Mourinho, je že priljubljen med navijači Uniteda. | Foto: Reuters Južnoameričan, eden redkih nogometašev, ki sta jih v karieri trenirala tako Josep Guardiola kot Jose Mourinho, je že priljubljen med navijači Uniteda. Foto: Reuters Arsenal bi lahko doletela disciplinska kazen, nemiren spanec pa bi lahko občutil tudi Sanchez. Ko je sklenil dogovor z Unitedom, je postal najbolje plačani nogometaš v angleškem prvenstvu. Na teden naj bi prejel okrog 400 tisoč evrov. To si klub, ki vodi na lestvici največjih zaslužkarjev v nogometnem svetu, lahko privošči.

Kakšna kazen pa bi lahko za omenjen prekršek doletela topničarje in Sancheza? Če bi se izkazalo, da je to v 12  mesecih že tretji tovrstni prekršek Čilenca, bi mu lahko za dve leti prepovedali nastope. Za zdaj se ne ve, ali je Sanchez v zadnjih 12 mesecih že storil omenjen prekršek. Kazni, ki jo prejme klub, so milejše. Lani je bil Manchester City kaznovan z odvzemom 40 tisoč evrov, ker je trikrat v enem letu angleški zvezi podal netočne informacije o tem, kje so njihovi igralci.

Sanchez je dres Arsenala nosil od leta 2014 pa do ponedeljka. | Foto: Reuters Sanchez je dres Arsenala nosil od leta 2014 pa do ponedeljka. Foto: Reuters

Na 55. rojstni dan Joseja Mourinha se tako na Otoku veliko govori o neopravljenem dopinškem testu Sancheza. Čilenec bi lahko danes debitiral za Manchester United, ki se bo v ligaškem pokalu pomeril z Yeovilom. Portugalec ne skriva sreče, da se mu je pridružil nekdanji zvezdnik Udineseja, Barcelone in Arsenala.

"Zdaj lahko izbiram med Mato, Rashfordom, Lukakujem, Martialom in zdaj še Alexis Sanchez. To je nekaj fantastičnega. Tako zame kot tudi za ekipo," je zadovoljen Portugalec, ki srčno upa, da ponedeljkov nesporazum s krovno zvezo ne bo imel večjih posledic za zimskega novinca.

Ne spreglejte