Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 11. 2022,
15.21

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11

Natisni članek

stadion Katar 2022

Četrtek, 24. 11. 2022, 15.21

1 leto, 4 mesece

Ko se število ne ujema: kaj o tem pravi Fifa?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11
stadion Katar 2022 | Pri Fifi se trudijo pojasniti tako velik razkorak med obiskom tekem na mundialu in dejansko kapaciteto stadionov.  | Foto Guliverimage

Pri Fifi se trudijo pojasniti tako velik razkorak med obiskom tekem na mundialu in dejansko kapaciteto stadionov.

Foto: Guliverimage

Ljubitelji nogometa, ki podrobno spremljajo dogajanje na svetovnem nogometnem prvenstvu v Katarju, so nedvomno opazili, da so številni sedeži na stadionih, ki so gostili tekme prvega kroga skupinskega dela, prosti, zato preseneča dejstvo, da organizatorji trdijo, da so stadioni bolj zasedeni, kot je njihova uradna zmogljivost.

Organizatorji prvenstva so v ponedeljek sporočili, da si je vse štiri tekme v prvem in drugem tekmovalnem dnevu ogledalo več ljudi, kot pa je uradna zmogljivost stadiona. Marsikdo se je ob tem vprašal, kako je mogoče, da je na stadionu več ljudi, kot pa jih stadion sploh lahko sprejme. Pri tem še posebej v oči bode dejstvo, da je že na daleč vidno, da stadioni niso bili nabito polni.

 
  • Katar : Ekvador − 67,372 (zmogljivost stadiona = 60 tisoč)
  • Anglija : Iran − 45,334 (zmogljivost stadiona = 40 tisoč)
  • Senegal : Nizozemska − 41,721 (zmogljivost stadiona = 40 tisoč)
  • ZDA : Wales − 43,418 (zmogljivost stadiona = 40 tisoč)

    Pod črto: na prvih štirih tekmah je na podlagi zgornjih podatkov na tribunah skupaj sedelo kar 17.845 navijačev več, kot je uradno sedežev na stadionu.

Kako je torej mogoče, da je na stadionu več obiskovalcev, kot jih stadion uradno sprejme? To je zanimalo tudi Rachel Burden, novinarko britanske televizije BBC, ki se je z vprašajem o fenomenu praznih sedežev in visokih številkah o obiskanosti tekem obrnila na tiskovnega predstavnika Fife.

Kot je objavila na Twitterju, je po njegovih besedah podatek o zmogljivosti stadiona zgolj podatek o referenčni zmogljivosti, ki jo zahteva Fifa, medtem ko je dejanska zmogljivost oz. kapaciteta sedežev med samim dogodkom večja. Od tod tudi neujemanje, je pojasnil predstavnik Fife.

Zanimivo je, da se je v torek zjutraj zmogljivost osmih stadionov v Katarju na uradni strani Fife nenadoma spremenila. Stadion Al Bajt po novem lahko sprejme 68.895 navijačev, Halifovem stadionu se je zmogljivost povečala na 45.857 sedežev, stadion Al Tumama lahko po novem sprejme do 44.400 navijačev, stadion Ahmada bin Alija pa do 45.632.

Če uporabimo te številke, postane zgodba drugačna.

Ampak, kaj se je zgodilo čez noč? So na stadione čez noč namestili nove sedeže?

Niti ne. Pri Fifi pravijo, da so se pri navajanju kapacitet sklicevali na zaokrožene številke, poroča The Athletic. Po tem, ko so bili upoštevani vsi operativni dejavniki, kot so na primer položaji kamer in televizijskih predstavitvenih platform, so prešteli vsak posamezen sedež in številke posodobili. Ker se je to zgodilo šele po drugem tekmovalnem dnevu, je to povzročilo začetno zmedo.

Že v torek je bila namreč statistika drugačna. Uradne kapacitete stadionov so se, kot že rečeno, povečale.

Tako je bilo zabeleženo, da si je tekmo med Argentino in Savdsko Arabijo, ki se je končala s šokantnim porazom favoriziranih Južnoameričanov (1:2), ogledalo kar 88.012 navijačev. Tekma se je odvila na stadionu Lusail, ki bo gostil tudi finale letošnjega prvenstva, in je vse do ponedeljka uradno imel kapaciteto 80 tisoč sedežev.

Kot še navaja spletna stran The Athletic, se pri Fifi glede števila navijačev na stadionu opirajo na podatek o številu ljudi, ki so dejansko na stadionu in ne na število prodanih vstopnic. To namreč pomeni, da so tudi posebni povabljenci in predstavniki medijev, ki za vstopnice ne plačajo, vključeni v končno številko obiskovalcev posameznih tekem.

Za potrebe svetovnega prvenstva so v Katarju zgradili sedem novih stadionov, enega pa za to priložnost prenovili.  

Gradnjo nogometne infrastrukture so zaznamovale smrti številnih delavcev migrantov. Po podatkih britanskega Guardiana naj bi v Katarju med delom umrlo kar 6.500 delavcev migrantov. To pomeni, da je vse od decembra 2010, ko se je gradnja začela, vsak teden v povprečju umrlo 12 delavcev migrantov iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša in Šrilanke.

Preberite še:

Katar 2022: Belgija : Kanada
Sportal Povratniki namučili Belgijce, španska rapsodija, Nemci in Hrvati so se opekli
Jakob Jensen
Sportal Danci nad Fifo: Hujše kazni kot rumeni karton. Nemci z zgovorno gesto.
Luka Modrić
Sportal S čim se je Modrić na tekmi proti Maroku vpisal v zgodovino?
Telekom
Sportal Messi in Ronaldo na vrhunskem televizijskem sprejemniku #nagradnaigra
SP Francija Avstralija Lucas Hernandez
Sportal Nov udarec za galske peteline: ostali še brez Hernandeza
Ne spreglejte