Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 11. 2022,
15.40

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

9

Natisni članek

FIFA Nemčija Danska Katar 2022

Sreda, 23. 11. 2022, 15.40

1 leto, 4 mesece

mavrični trak One Love dviguje ogromno prahu

Danci nad Fifo: Hujše kazni kot rumeni karton. Nemci z zgovorno gesto.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

9

Jakob Jensen | Danci so opozorili, da je ravnanje Fife nesprejemljivo in da niso dobili natančnega odgovora, kakšne bi bile sankcije. | Foto Reuters

Danci so opozorili, da je ravnanje Fife nesprejemljivo in da niso dobili natančnega odgovora, kakšne bi bile sankcije.

Foto: Reuters

Danska nogometna zveza (DBU) je sporočila, da je krovna zveza Fifa v odmevnem dogajanju na SP v Katarju, povezanem s kapetanskimi trakovi, grozila s hujšimi kaznimi kot samo rumenimi kartoni, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Pred današnjo tekmo z Japonsko so si nemški nogometaši protestno prekrili usta z rokami.

Katar 2022: Belgija : Kanada
Sportal Povratniki namučili Belgijce, španska rapsodija, Nemci in Hrvati so se opekli

Po grožnjah Fife je sedem evropskih ekip, ki so nameravale nositi mavrični trak One Love oziroma Ena ljubezen v prid vključevanju in proti diskriminaciji, opustilo takšen način izražanja protesta.

Luka Modrić
Sportal S čim se je Modrić na tekmi proti Maroku vpisal v zgodovino?

Danci: Takšno ravnanje Fife je nesprejemljivo

Kot poroča dpa, so v DBU danes na novinarski konferenci sporočili, da Fifa ni grozila samo z rumenimi kartoni, ki bi jih prejeli kapetani, če bi nosili te trakove.

"Fifa je 21. novembra sklicala izreden sestanek. Njeni predstavniki so prišli v hotel angleške ekipe, zelo jasno so povedali, da bodo, če bomo nosili trakove, sledile sankcije. Najmanj v obliki rumenega kartona," je dejal direktor DBU Jakob Jensen. Danci so opozorili še, da je takšno ravnanje nesprejemljivo in da niso dobili natančnega odgovora, kakšne bi bile sankcije.

Infantino nima več podpore danske zveze

Obenem so iz DBU dodali, da zaradi tega dogajanja predsednik Fife Gianni Infantino nima več podpore danske zveze.

Manuel Neuer
Sportal Nemci ostali brez pomembnega pokrovitelja: Odločitev Fife je škandalozna

Nemci so si pred tekmo z Japonsko pokrili usta. | Foto: Reuters Nemci so si pred tekmo z Japonsko pokrili usta. Foto: Reuters Nemci so si pokrili usta

Nemška reprezentanca, ki je bila pred Fifino prepovedjo med najbolj aktivnimi zagovorniki kapetanskih trakov One Love, je danes pred svojo prvo tekmo z Japonsko na svoj način protestirala proti omejitvam krovne zveze. Na skupinskem fotografiranju pred začetkom tekme, ko se ekipi postavita pred objektive, so si nemški nogometaši z rokami simbolično prekrili usta. Kapetan Manuel Neuer sicer ni nosil spornega traku.

Takole je sodnik preveril, ali Neuer nosi kapetanski trak, ki ga je odobrila Fifa:

"Ni šlo za izražanje političnih stališč. O človeških pravicah se ne razpravlja. Če preprečiš nošenje traku, je to enako, kot da nas utišaš. Trdno stojimo za svojimi stališči," je na Twitterju nemška nogometna zveza DFB pojasnila ozadje tega dejanja. 

Na nogometnem SP prepovedani trakovi drugje prodajna uspešnica

Kapetanski traki z napisom "One Love" so drugje postali prava prodajna uspešnica, poroča Reuters. Prepoved Fife je botrovala velikemu porastu prodaje trakov, podjetje iz Utrechta Badge Direct, ki jih izdeluje, je sporočilo, da jih je 10.000 razprodalo predvsem v zadnjih dveh tednih.

Začetni zagon so trakovi dobili, ko so se jih odločili uporabiti kapetani iz Belgije, Danske, Anglije, Francije, Nemčije, Norveške, Walesa, Švedske in Švice, poroča Reuters.

Zdaj se je povpraševanje močno razširilo, zahtevki prihajajo z vsega sveta. "Od tistih, ki si želijo opozarjati, vse do Evropskega parlamenta, ki je nedavno naročil 500 kosov," je pojasnil Heerkens.

Dodal je, da trakovi stanejo le malo več, kot znašajo stroški izdelave. Prodajajo jih po 4,99 evra, kmalu pa bo na voljo nova pošiljka z 10.000 trakovi.

SP Francija Avstralija Olivier Giroud
Sportal Črn dan za Lewandowskega in Messija, Francija pa presenečenja ni dovolila
SP Francija Avstralija Lucas Hernandez
Sportal Nov udarec za galske peteline: ostali še brez Hernandeza
Ne spreglejte