Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
30. 4. 2014,
14.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Slonokoščena obala Brazilija

Sreda, 30. 4. 2014, 14.46

8 let

Kdo pravi, da so sloni nespretni z žogo?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Eden izmed najboljših afriških nogometašev vseh časov, Didier Drogba, bo skorajda zagotovo zadnjič nastopil na največjem nogometnem odru. Kako se bo izkazal z nepredvidljivimi sloni?

Afrika premore veliko močnih reprezentanc, Slonokoščena obala pa je v tem tisočletju vedno izstopala po imenih, ki so bila v evropskih klubskih velikanih še kako cenjena. Daleč od tega, da bi bila vsa čast posvečena le Didierju Drobgaju, čigar kariera je zaradi starosti resda v zatonu, vendar še vedno ni rekel zadnje besede.

Tudi v pretekli sezoni se je najbolj izkazal 31-letni Yaya Toure, motor in duša zvezne vrste Manchester Cityja, s katerim je osvojil naslov angleškega prvaka. Na nogometni borzi je z naskokom največ vreden nogometaš iz Slonokoščene obale, trikrat so ga razglasili za najboljšega nogometaša Afrike, odlično izvaja proste strele, pogosto se znajde med strelci (v zadnji sezoni je za Man City dosegel 20 zadetkov), odlično razgrajuje tudi nasprotne napade. Je moderen tip zadnjega zveznega igralca, ki se spretno priključuje napadu in povzroča nemir v vrstah tekmecev.

Gneča na seznamu kakovostnih napadalcev

Ko beseda nanese na močen napad Slonokoščene obale, ne smemo pozabiti na Gervinha, ki je po prihodu iz Francije prerodil Romo in ji pomagal do ''naslova'' italijanskega podprvaka, pri Lillu se je izkazal Salomon Kalou, na priložnost v udarni postavi pa čakajo še tako kakovostni napadalci, kot so Wilfried Bony (Swansea City), Seydou Doumbia (CSKA Moskva) in Lacina Traore (Everton).

Pomaga lahko tudi izkušeni Abdul Kader Keita, ki odlično pozna brazilska prizorišča, saj igra za Atletico Mineiro. V zvezni vrsti pomembno delo opravlja tudi Cheick Tiote (Newcastle).

Igralni položaji so, vsaj kar zadeva tiste od zvezne vrste dalje, zelo kakovostno zapolnjeni, tako da ima selektor Sabri Lamouchisladke skrbi. Francoz s tunizijskimi koreninami je z 42 leti najmlajši selektor na svetovnem prvenstvu, zahtevnega izziva v Afriki pa se je lotil brez večjih trenerskih izkušenj. Nekdanji nogometaš Monaca, Interja in Marseilla se je slonom pridružil leta 2012, na poti do Brazilije v skupini suvereno prehitel Maroko, Tanzanijo in Gambijo, v dodatnih kvalifikacijah za SP 2014 pa izločil še Senegal in pokazal, da je primeren kandidat za tako odgovorno vlogo, ki so jo v preteklosti opravljati nekateri izmed bolj znanih evropskih strokovnjakov.

Na SP 2010 je nekoliko razglašene slone vodil Šved Sven-Goran Eriksson, ki je ekipo prevzel od Bošnjaka Vahida Halilhodžića, pred leti so bili selektorji slonov še Nemec Uli Steilike, Francozi Henri Michel, Gerard Gili, Philippe Trousier in drugi, Lamouchi pa je na stolčku nasledil domačega stratega Francoisa Zahouija (2010–2012), ki ga je daljše opravljanje dela stal šokanten poraz v finalu afriškega prvenstva po loteriji kazenskih strelov proti Zambiji (2012).

Kako zakrpati luknje v obrambi?

Glavna skrb selektorja Lamouchija bo na svetovnem prvenstvu v Braziliji bolj zbrana igra v obrambi. Določene težave je nakazala nedavna prijateljska tekma z BiH (1:2), več se pričakuje od izkušenega Didierja Zokoraja, ki je podobno kot mlajši izmed bratov Toure in legendarni Drogba zbral vsaj sto nastopov za izbrano vrsto. Posebno velikega zaupanja ne vliva niti prvi vratar Boubacar Barry (Lokeren).

Seznam izjemnih nogometašev iz Slonokoščene obale je dolg tudi v obrambi, ki pa je na velikih tekmovanjih vseeno vedno zelo ranljiva. Njeno vrsto sestavljajo igralci, ki branijo barve znanih evropskih klubov, tudi Liverpoola (33-letni Kolo Toure, brat Yayaja, je ostal na seznamu kandidatov, čeprav je pred dnevi zbolel za malarijo), Stuttgarta, Marseilla, Hannovra, Newcastla in še nekaterih. Veliko spoštovanje uživa tudiSerge Aurier (Toulouse).

Drogba, brata Toure in druščina želijo napredovati

Čeprav so sloni vedno računali na zelo nadarjene igralce, ki so igrali pomembno vlogo tudi pri evropskih klubih in z njimi osvajali naslove, se kot reprezentanca niso izkazali z veliko presežki. Leta 1992 so resda osvojili afriški naslov, a je bil ta za zdaj tudi zadnji. V zadnjih letih so bili na afriških pokalih narodov pogosto le korak ali dva oddaljeni od lovorike, nato pa jim je spodletelo. Nazadnje jih je v velikem finalu zasenčila Zambija. Črna celina upa, da ji bo podvig uspel v Braziliji, saj jo je pri žrebu pobožala sreča. Pristala je v dokaj uravnoteženi skupini, ki omogoča preboj med 16 najboljših. V družbi Grčije, Kolumbije in Japonske bi se Drogba, brata Toure in druščina lahko zavihteli v osmino finala, to pa bi bil fantastičen rezultat. Ne pozabimo, sloni so na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih izpadli že po skupinskem delu. Zdaj ima kapetan Drogba, ljubljenec navijačev, zadnjo priložnost, da se prebije v izločilni del. Ima 36 let, njegova reprezentančna kariera se končuje. Sloni na svetovnem prvenstvu nastopajo tretjič zapored, morda se jim uresniči znani pregovor. Skupina jim takšne sanje vsekakor dovoljuje, velika prednost so tudi izkušnje, saj je udarna enajsterica skoraj v enaki postavi igrala že na SP 2010. Vse je v rokah Lamouchijevih slonov.

Ne spreglejte