Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
17. 3. 2013,
18.48

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec Islandija

Nedelja, 17. 3. 2013, 18.48

7 let, 12 mesecev

Katanec: Ustvarja se mnenje, kot da prihajajo ribiči

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Selektor Srečko Katanec je pozdravil večino kandidatov za petkovo srečanje z Islandijo. Prvi trening v popolni zasedbi, če odštejemo kaznovani par Iličić in Kirm ter poškodovanega Kampla, bo v sredo.

Najboljše nogometaše, kar jih premore Slovenija, je pod streho sprejel hotel Metropol v znanem turističnem obmorskem cvetu. Razvajal jih bo vse do četrtka, ko se bo Katančeva odprava preselila v Brdo pri Kranju, nato pa na uradnem treningu preizkusila še igrišče v Stožicah. Ker se je v središču portoroškega hotela ravno iztekala italijanska prireditev ob 20-letnici biljarda z nekoliko posebnimi pravili, ki sploh ne prisegajo na luknje, je mrgolelo naših zahodnih sosedov. In ni jih bilo malo, ki so v modrih trenerkah z državnim grbom prepoznali nekatere slovenske reprezentante, predvsem tiste, ki igrajo v italijanskih klubih. Še več jih bodo srečali, če bodo ostali v hotelu do ponedeljka, ko bo že prisotna glavnina ''apeninskih'' legionarjev in bodo prispeli tudi ''zamudniki'', ki imajo danes še klubske obveze.

Matavž prispel prvi, Brečko in Maroh bosta zadnja

Med tistimi, ki so se udeležili zbora, so bili najbolj številčni nogometaši Maribora. Na obrazih se jim je videlo, da jim ni bilo vseeno za sobotni šok, ko so doma nepričakovano pokleknili proti Domžalam, zdaj bodo pozitivno voljo iskali prek reprezentančnih treningov in ogromnega motiva, ki ga ponazarja srečanje z Islandijo. Prvi, ki je prispel na prizorišče zbora, je bil Tim Matavž. Kot vedno nasmejan in dobre volje. ''Malce zgodaj je bilo treba vstati, drugih težav pa ni bilo. Lepo je bili spet tukaj, med reprezentanti,'' je dejal napadalec PSV-ja, ki se ne obremenjuje s pomanjkanjem zadetkov v zadnjih tednih. Veseli ga dejstvo, da pomaga ekipi s podajami. ''To je najbolj važno, da ostajam koristen. Zadetki bodo že prišli,'' nam je odvrnil Primorec, ki na Nizozemskem redno spremlja na delu kar nekaj islandskih tekmecev. Eden izmed njih (Alfred Finnbogason) je v dresu Heerenveena dosegel že 20 zadetkov, kar je natanko dvakrat več od Timovega izkupička pri PSV-ju. Še eno opozorilo, da se petkovih ''severnjakov'' ne sme podcenjevati.

Da tega ne bomo doživeli, je prepričan Srečko Katanec. O Islandiji je poln pohval. ''Imam občutek, da se ustvarja mnenje, da prihajajo ribiči, ki še niso dvakrat udarili žoge. Bili so pridni in delavni, sedaj so to nadgradili še z dvema, tremi igralci, ki odstopajo po znanju. Ne bojim se tekme, ampak sem osredotočen. Adrenalin mi dela,'' priznava slovenski selektor, ki bo v petek po več kot desetih letih skušal domačo reprezentanco popeljati do kvalifikacijskih točk. Ima še nekaj neznank, predvsem z izborom udarnih napadalcev ter obrambnega zidu, pa tudi dileme, ali naj branilsko vrsto sestavljajo trije ali štirje nogometaši. Ker bo ekipa popolna šele s torkovim prihodom ''kozličkov'', ko bosta prispela Mišo Brečko in Dominic Maroh, bo lahko pravo taktično vadbo opravil šele v sredo. Do takrat bo na sporedu nekaj treningov, uvodni nedeljski Bonifiki pa je bil bolj regeneracijske narave.

Strokovno vodstvo je Primorsko za sklepni del priprav na tekmo z Islandijo izbralo iz preverjenega razloga. Tu kaže živo srebro osem stopinj več kot v Ljubljani, v Kopru pa bo na glavnem igrišču ŠRC Bonifika računalo na dobro pripravljeno zelenico, veliko bolj kot bi jo v teh dneh našla drugod po Sloveniji. Kidričevo je izpadlo iz igre, ker se ubada s snežno podlago (20 cm), podobno je tudi z gorenjskimi vadbišči v okolici Brda pri Kranju. Vse skupaj skrbi slaba ponedeljekova vremenska napoved, saj naj bi deževalo kot iz škafa, a naj bi bila podlaga na Bonifiki kos tudi tej naravni nadlogi. Zaradi slednje je denimo prvi vratar Samir Handanović ostal brez nedeljskega srečanja, ki ga je v Genovi preprečil naliv. Tako bo prispel na reprezentančni zbor z dodatno svežino in nekoliko prej od predvidenega.

Katanec ne napoveduje lepe tekme, Islandci bodo trenirali v Spodnji Šiški

Islandci v tem letnem času v domovini ne morejo računati na idealne nogometne pogoje, zato ne čudi odločitev, da se v Slovenijo podajo že v nedeljo. V Ljubljani bodo do petka (le v sredo v Stožicah) trenirali na igrišču v Spodnji Šiški, kjer so s pogoji, ki jih nudi štadion ŽAK, zadovoljni. Slovenski tabor je ocenil, da bo največ potegnil s priprav na Primorskem. ''Srečko Nazionale'' se zaveda, da bo navijače v petek zadovoljila le zmaga, zato noče ničesar prepustiti naključju. Opozarja pa jih na nekaj, kar ne bo všeč nogometnim sladokuscem: ''V petek bomo morali biti pametni na igrišču, občinstvo pa na tribunah. Navijači ne bodo gledali lepe tekme. Ne zaradi igralne površine.'' A če bo vpisana druga kvalifikacijska zmaga, s katero bi se Slovenija na lestvici izenačila z Islandijo, navijači njej ne bodo gledali v zobe. Selektor pričakuje težko, čvrsto tekmo proti tekmecu, ki bo igral zaprto. ''Če ga bomo vsaj malo prisilili v to. Kar se mene tiče, lahko napovem, da ne bomo zmagali na silo, pač pa zaradi kakovosti in kompaktnosti. Ne bomo zmaga.i zaradi tega, ker moramo,'' je še dodal in opozoril, da si igralci niso sami naložili pritiska, da pa bo prisoten, če ga bomo ustvarjali mediji. A žal je položaj na lestvici takšen, da Slovenija v petek ne sme narediti spodrsljaja. Če še želi razmišljati o načinu, kako se uvrstiti na brazilski spektakel ...

Ne spreglejte