Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
6. 11. 2015,
12.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Ukrajina Mihail Fomenko

Petek, 6. 11. 2015, 12.58

8 let

Katanec si je ogledal vse, Ukrajinec pa na začudenje javnosti le tri

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ukrajinski selektor Mihail Fomenko lahko postane prvi, ki bi Ukrajino v zgodovini dodatnih kvalifikacij popeljal na veliko tekmovanje. Če bo želel postati junak, bo moral izločiti Slovenijo.

Od prvega dvoboja dodatnih kvalifikacij za EP 2016 med Ukrajino in Slovenijo nas loči le še teden dni. Mihail Fomenko, 67-letni ukrajinski selektor, se je odločil, da za dvoboja v Lvovu in Mariboru vpokliče 25 kandidatov. Dva igrata v tujini, preostalih 23 pa v domovini. Branijo barve le štirih klubov, Dinama, Šahtarja, Dnipra in Zorje.

Pri dveh je nekoč Fomenko igral, in to zelo uspešno. V vlogi branilca je Zorji iz Luhanska pomagal od leta 1970 do 1972, nato pa se je preselil v Kijev, kjer je ostal do leta 1979 in si prilastil ogromno lovorik. Dve sta bili tudi evropski, saj je Dinamo leta 1975 osvojil pokal pokalnih zmagovalcev, nato pa še evropski superpokal.

To je bilo pred 40 leti, ko se Katančevi izbranci, ki bodo 14. in 17. novembra nastopili proti Ukrajini, sploh še niso rodili. Niti Milivoje Novaković, najstarejši slovenski reprezentant, ki bo prišel v poštev za težko pričakovana dvoboja.

Ukrajinski selektor: Slovenija ima dobre igralce

Fomenko, ki velja za staromodnega trenerja in prisega na strogost, kar ga je naučil dolgoletni mentor Valerij Lobanovski, v obračun s Slovenijo vstopa previdno. Ko je novinarjem predstavil seznam 25 kandidatov, se je za kratek čas posvetil tudi Slovencem, ki jih bo skušal premagati na igrišču.

Katančevi četi je namenil izbrane besede in zaupal, da si je ogledal tri tekme slovenske reprezentance. Nekateri ukrajinski novinarji so ob tem izpostavili, da je Srečko Katanec v četrtek na Brdu pri Kranju poudaril, da si je ogledal prav vse kvalifikacijske dvoboje tekmeca. Fomenko se je ustavil pri številki tri. Očitno ga zadovoljuje, da je spoznal osnovne prednosti in slabosti slovenske izbrane vrste.

"Slovenija je dobra ekipa. Ima dobre igralce, za katere vsi vemo, da igrajo v dobrih evropskih klubih, kjer imajo nezanemarljive vloge. Igrajo tudi v italijanskih, španskih in francoskih klubih," je na ukrajinskega selektorja ustvaril vtis pogled na seznam slovenskih reprezentantov in njihovih klubskih delodajalcev.

"Tudi Slovenija želi na EP 2016. Nikoli nam ni bilo lahko proti njej, tudi zdaj nam ne bo. Slovenija je močan tekmec" je prepričan Fomenko, ki je od Katanca starejši 15 let.

V igri so bili tudi Redknapp, Eriksson in Ševčenko

Nekdanji reprezentant Sovjetske zveze se zelo redko smeji. Pred kamerami ponavadi ne izkazuje čustev. Tako je bilo tudi konec leta 2012, ko je zasedel vroči stolček in v neposrednem boju za selektorsko mesto prehitel Angleža Harryja Redknappa in Šveda Sven-Gorana Erikssona. V igri je bil tudi nekdanji as Andrij Ševčenko, a je ocenil, da je še prezelen za trenerske naloge, zato je možnost hitro propadla.

Fomenko je nasledil ljubljenca ukrajinskih navijačev in živo nogometno legendo Olega Blohina, ki se ni proslavil z vodenjem reprezentance na "domačem" Euru 2012, kjer je izpadel po skupinskem delu. Fomenko je podpisal kratko pogodbo, a pustil tako dober vtis, da jo je nato podaljšal do leta 2015.

Kmalu bo potekla, Ukrajinci pa so prepričani, da bo selektor, če bo v dodatnih kvalifikacijah padla Slovenija, podaljšal sodelovanje še za EP 2016. Zaupanja Fomenku ni strla niti žalostna pariška noč, ko so Ukrajinci v dodatnih kvalifikacijah za SP 2014 zapravili prednost dveh zadetkov.

Zvezdnik Dnipra ne bo smel trenirati teden dni

Glede seznama kandidatov, ki ga je selektor Fomenko izbral za tekmi s Slovenijo, ni bilo zaslediti velikega presenečenja. Izostala sta Aleksander Zinčenko (Ufa, Rusija) in Viktor Kovalenko (Šahtar), ki bosta okrepila vrste mlade izbrane vrste. Zinčenko je debitiral za Ukrajino na tekmi s Španijo. Ima le 18 let in je zaradi zanimanja Rusije, ki ga je snubila, da bi zastopal njene barve, hitro sprejel povabilo Fomenka.

Proti Špancem je vstopil v igro in odigral nekaj minut, s tem pa tudi odstranil zadnjo oviro za morebiten nastop v drugem državnem dresu.

Med kandidati se je pojavilo le eno novo ime. To je Ivan Petrak, 21-letni zvezni igralec Zorje, ki je vskočil namesto mladega dragulja Zinčenka.

Selektorja je zaskrbelo zdravstveno stanje Jevgena Seleznjeva. Napadalec Dnipra se je poškodoval na gostovanju pri St. Etiennu, kjer se je prepričal v spretnost Roberta Berića.

Vpisal se je med strelce in pomagal k prepričljivi zmagi nad aktualnim podprvakom evropske lige. Formenko je že stopil v stik s klubskimi zdravniki Dnipra. Po zadnjih ocenah naj bi Seleznjev počival vsaj teden dni, tako da ne bo prišel v poštev za prvo tekmo. Morda nastopi v Mariboru, če se bo stanje izboljšalo.

O Srbu z ukrajinskim potnim listom ni želel razpredati

Zaradi poškodbe je dokončno odpadla možnost, da bi proti Sloveniji v konici napada stal Roman Zozulja (Dnipro). Del ukrajinske javnosti je pričakoval, da bo Fomenko pred tekmama z ogromnim vložkom vpoklical tudi 32-letnega Marka Devića.

Srb, ki je prevzel ukrajinsko državljanstvo in igra za ruski Rubin Kazan, je v zadnjem času zatresel kar nekaj mrež, med njimi se je znašla tudi Liverpoolova. "Tega ne bom komentiral," je pojasnil.

Tako v javnosti nastopa pogosto. Ukrajinci ga redko vidijo nasmejanega.

Ukrajinska reprezentanca se bo pod vodstvom Fomenka, ki je za kijevski Dinamo odigral 224 srečanj, zbrala v ponedeljek v prestolnici. V pripravljalnem središču Dinama se bo pripravljala na Katančevo četo, v četrtek pa bo odpotovala na prizorišče v Lvovu. Slovenska reprezentanca bo prispela dan pozneje …

Ne spreglejte