Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
10. 10. 2013,
22.25

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Valter Birsa Per-Mathias Högmo

Četrtek, 10. 10. 2013, 22.25

8 let, 1 mesec

Kapetan Norveške si ne upa napovedati zmage v Mariboru

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zelo spoštljivo o reprezentanci Slovenije in zelo previdno o razpletu tekme v Mariboru je večer pred tekmo govoril kapetan Norveške.

Po novinarski konferenci Norveške, ki nas je razjezila, smo se lahko slovenski novinarji pogovarjali z norveškimi reprezentanti. Ti so bili na voljo za pogovore vsem, a še preden smo priklopili diktafone, je moral tiskovni predstavnik nogometne zveze gostov, o katerem smo že pisali, preveriti, ali so norveški nogometaši opravili vse obveznosti do gostujočih novinarjev. Ko je dobil znak, da so, smo na vrsto prišli Slovenci. Ko smo pristopili do kapetana Norvežanov, je bil zelo ustrežljiv in gostobeseden.

"Nekaj možnosti za drugo mesto v skupini je še, čeprav so zelo majhne. Če bomo igrali dobro in zmagali na obeh preostalih tekmah ter imeli tudi nekaj sreče, nam lahko uspe. Je pa treba priznati, da nam trenutno še zdaleč ne kaže dobro," je na vprašanje, koliko možnosti ima Norveška, ki je v skupini E na četrtem mestu s točko manj od Slovenije, za svetovno prvenstvo 2014, odgovoril njen kapetan Brede Hangeland in o današnji tekmi v Ljudskem vrtu povedal: "Zmagati moramo, to je jasno. Težko povem, kaj lahko od tekme pričakujemo. Verjetno bo zelo izenačena, kot so vse na tako visoki ravni. Slovenija je dobra ekipa. Če želimo osvojiti vse tri točke, bomo morali igrati zelo dobro. Upamo, da nam uspe."

Ko stopiš na igrišče, je preteklost nepomembna

Tudi on je igral 90 minut na zadnji medsebojni tekmi s Slovenijo, ko je Norveška v Oslu pred dobrim letom zmagala z 2:1, potem ko je v zadnji minuti zadela z enajstih metrov. "Takrat smo odigrali zelo dobro, a zdaj sta ekipi povsem spremenjeni, tako da težko govorim o tem, ali lahko pričakujemo podobno tekmo. Tudi tokrat bomo potrebovali srečo, če želimo zmagati, a težko se je zanašati na srečo in jo pričakovati. Jasno je, da bodo Slovenci toliko bolj motivirani, da nas tokrat premagajo, ker so nazadnje izgubili v praktično zadnji minuti, a tudi mi si zmage zelo želimo. Brez skrbi. Jasno je le eno. Zmagala bo boljša ekipa," je mirno razlagal 32-letni branilec, ki se lahko pohvali s kar 87 nastopi v dresu Norveške.

Tudi o statistiki medsebojnih tekem, ki govori močno v prid Norvežanov (pet zmag in remi), je seveda dobro poučen, a ji ne daje prevelikega pomena. "Statistika in preteklost v trenutku, ko stopiš na igrišče, ne pomenita nič. Vsaka tekma ima svojo zgodbo. Če bomo želeli zmagati, bomo morali igrati zelo dobro. Zelo preprosto," je še dejal nogometaš angleškega Fulhama, ki se lahko pohvali s prek 200 nastopi v tamkajšnji premier ligi. O glavnih značilnostih svoje reprezentance je povedal: "Rekel bi, da nas krasi predvsem kolektiv. Nimamo zvezdnikov, kot smo jih imeli včasih, a zelo dobro delujemo kot ekipa. Ko zmagujemo, je to po zaslugi ekipne igre."

Na žalost norveških navijačev v zadnjem času Norveška ni zmagovala prav pogosto. Vsi Norvežani seveda verjamejo, da bo zdaj, ko je na selektorski stolček sedel Per-Mathias Högmo, drugače. "Tudi mi si želimo in verjamemo, da bomo začeli zmagovati. Pred nami je nova zgodba. Po tednu dni, ki smo ga preživeli skupaj, sem zelo zadovoljen. Lahko rečem, da smo dobro pripravljeni in upam, da bomo to pokazali tudi na igrišču," si je zaželel kar 199 centimetrov visoki branilec.

Slovence smo gledali, a ne gledamo nanje

O težavah Slovenije, ki bo igrala brez štirih pomembnih nogometašev (Valterja Birse, Josipa Iličića, Bojana Jokića in verjetno tudi Tima Matavža), je dobro obveščen, a jim ne pripisuje prevelike pomembnosti. "Seveda to za Slovenijo ni dobro, a iskreno povedano se na tekmeca ne oziramo preveč. Mislimo le nase in na to, da bi igrali čim bolje. Tako je vedno in nič drugače se ne obnašamo niti zdaj. Sicer smo si ogledali nekaj posnetkov tekem Slovenije in približno vemo, kdo bo igral, a mislimo predvsem nase," je razmišljanje norveških reprezentantov predstavil v javnosti najbolj izpostavljeni med njimi. Ko smo ga na koncu povprašali, ali si upa napovedati, da bo Norveška v Ljudskem vrtu zmagala, je presenetljivo previdno odvrnil: "Ne upam. Vem, da lahko zmagamo, ampak lahko tudi izgubimo. Bomo videli. Igrišče bo podalo odgovore na vsa vprašanja."

Ne spreglejte