Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
21. 3. 2017,
9.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

kvalifikacije za SP 2018 slovenska nogometna reprezentanca Boštjan Cesar

Torek, 21. 3. 2017, 9.15

6 let, 6 mesecev

Boštjan Cesar

Kapetan na Škotskem napoveduje kri in znoj

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Boštjan Cesar | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Če kdo, je kapetan Boštjan Cesar tisti, ki bi se moral nedeljske tekme v Glasgowu najbolj veseliti. Obračun pred 51 tisoč navijači ob igrišču in proti enajstim robustnim škotskim nogometašem na igrišču se zdi kot nalašč za slovenskega kapetana. "Hja, res je. Komaj čakam, da se začne," se je ob naši pripombi zasmejal najmočnejši med 24 slovenskimi fanti, ki jih je tokrat zbral selektor Srečko Katanec.

Kapetan izbrane vrste je bil tokrat po prvem treningu reprezentance v letošnjem letu, ki morda Sloveniji prinese tretji nastop na svetovnem prvenstvu, zelo dobre volje. Po sedmih točkah na tekmah kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 proti Angliji, Slovaški in Malti je vzdušje v ekipi in okoli nje veliko boljše in povsem sproščeno.

"Da, imamo osem točk, zdaj je veliko lažje," je priznal Boštjan Cesar, ki je pozdravil tudi vrnitev Kevina Kampla, s katerim se je po zapletih, ki so lansko jesen polnili slovenski medijski prostor, tudi pogovoril.

"Vzponi in padci. Tako je v nogometu, hitro se spreminja. Zdaj smo se vzpeli, a ne smemo se ustaviti. Zavedamo se, da moramo zdaj vse skupaj še nadgraditi. Res se bomo morali dobro pripraviti in pošteno potruditi. Upam le, da do nedelje ne bomo imeli težav s poškodbami," pravi steber slovenske obrambe.

Kapetan o vrnitvi Kevina Kampla:

Veliko bojev, tudi pretepanja

"Čaka nas težka tekma. Vemo, da Škotska ni v najboljšem položaju, zato bo še toliko bolj motivirana, da zmaga in se vrne v igro. Škoti igrajo doma, pred njimi je morda ključna tekma kvalifikacij, zato bodo naredili vse, da jim bo uspelo. Moramo se maksimalno pripraviti na svojo in njihovo igro. Zahtevno bo. Taktično, fizično in tudi psihično. Čaka nas težek boj od prve do zadnje minute," je prepričan 34-letni Ljubljančan, ki je v reprezentanci neprekinjeno že dolgih 14 let.

V zadnjem času v reprezentanci v ožji obrambi igra skupaj z Miralom Samardžićem. | Foto: Žiga Zupan/Sportida V zadnjem času v reprezentanci v ožji obrambi igra skupaj z Miralom Samardžićem. Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Všeč so mi takšne tekme, kot je pred nami. Veliko bojev, tudi pretepanja. Pripravljen sem in živim za nedeljo, ko bo sodnik označil začetek. Ne samo jaz, vsi živimo za tekmo. Pogovarjali smo se o tem, da smo do zdaj naredili marsikaj dobrega, a moramo zdaj to tudi potrditi," pravi Cesar.

"Tekmo moramo odigrati, kot da je zadnja. Če bodo Škoti agresivni, bomo morali biti mi še bolj," je še enkrat poudaril, da je pred nami tekma, v kateri utegne odločiti borbenost.

Pred njim sta nova mejnika, ki ju bo postavil

Če se ne bo zgodilo kaj nepredvidenega, bo Cesar še letos postal prvi slovenski nogometni reprezentant, ki se bo lahko pohvalil s trimestno številko nastopov. Nedeljski na Škotskem bo njegov že 96. Rekord Zlatka Zahovića, ta se je od izbrane vrste poslovil po 80 tekmah, je presegel že novembra 2014.

Cesar je član reprezentance od daljnega leta 2003. Debitiral je februarja na prijateljski tekmi proti Švici v Novi Gorici (1:5). Takrat je bil selektor še Bojan Prašnikar. Uveljavil se je v času, ko je reprezentanco s klopi vodil Branko Oblak.

Standarden član začetne enajsterice je bil tudi v časih Matjaža Keka, Slaviše Stojanovića in seveda tudi zdaj, ko je selektor Katanec. Ta je Cesarju nadel tudi kapetanski trak, ki ga je do zdaj nosil na 32 tekmah. Večkrat ga je le Darko Milanič, in sicer 33 tekmah. Na Škotskem bo torej izenačil še en rekord.

Učinkovitejši je le Milivoje Novaković

"V obrambi bomo morali igrati vsi, v napadu prav tako. Skušali bomo igrati svojo igro, prihajati v priložnosti in zabiti gol. Gremo po tri točke," je optimističen pred nadaljevanjem kvalifikacij.

Rekorder po številu nastopov bo kmalu postal tudi reprezentant, ki je bil največkrat kapetan Slovenije. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Rekorder po številu nastopov bo kmalu postal tudi reprezentant, ki je bil največkrat kapetan Slovenije. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenija, ki je do zdaj osvojila osem točk in je na drugem mestu kvalifikacijske skupine F, se lahko v primeru zmage nad Škotsko začne odkrito spogledovati tudi s prvim mestom in neposredno uvrstitvijo na svetovno prvenstvo, kar ji do zdaj še ni uspelo.

Angleži imajo na vrhu trenutno dve točki prednosti pred Slovenijo. "Počasi. Gremo iz tekme v tekmo," je za konec dejal izkušeni nogometaš, ki je, čeprav je branilec, drugi najboljši strelec v zdajšnji izbrani vrsti.

Le Milivoje Novaković, ki je dosegel 31 golov, je učinkovitejši od Cesarja, ki se je do zdaj med strelce s slovenskim dresom vpisal že desetkrat. Lahko enajsti gol pristavi v nedeljo na znamenitem Hampden Parku? Prizorišče in tekma se zdita kot nalašč zanj.

Zaradi reprezentance ni igral v klubu, a zdaj je nazaj

V klubu je spet začel igrati. | Foto: Getty Images V klubu je spet začel igrati. Foto: Getty Images Po tekmi z Anglijo oktobra lani (0:0) se je Cesar v klub, Chievo iz Verone, vrnil poškodovan. To je močno vplivalo na njegov status v ekipi.

Na začetku sezone je igral na petih od šestih prvenstvenih tekmah, po vrnitvi z reprezentančne akcije v štirih mesecih le še dve. Zdaj se je ravno pravi čas vrnil v ritem igranja. Od zadnjih treh tekem Verončanov v italijanskem prvenstvu je odigral vse tri.

"Po poškodbi nisem več igral, nisem našel prave forme, a sem normalno treniral in čakal na priložnost. Zdaj je prišla in vesel sem, da je tako. Sem dobro pripravljen, počutim se odlično in sem v dobri formi," sporoča nogometaš, ki je pri Chievu že pravi staroselec. V Verono je prišel pred sedmimi leti. V tem času je za Chievo odigral 194 tekem. Pogodbo z njim ima sklenjeno do konca prihodnje sezone.

Ne spreglejte