Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 6. 2018,
14.06

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,99

Natisni članek

Fernando Hierro Julen Lopetegui FIFA SP 2018

Sreda, 13. 6. 2018, 14.06

5 let, 10 mesecev

Fernando Hierro namesto Julena Lopeteguija

Španija tik pred začetkom SP zamenjala selektorja!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,99
Julen Lopetegui | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nogometni svet je pretresla novica, da je španski selektor Julen Lopetegui tik pred začetkom svetovnega prvenstva v Rusiji zapustil vroči stolček rdeče furije. Krovna zveza ga je odpustila zaradi nespoštovanja dogovora z zvezo in neseznanjenosti s tem, da je sklenil dogovor z madridskim Realom, na klop katerega naj bi sedel po koncu SP 2018. Španijo bo na SP vodil njegov pomočnik Fernando Hierro.

⇒ Vse o SP 2018

Španija, ena največjih favoritinj za osvojitev najvišjih mest na letošnjem svetovnem prvenstvu v Rusiji, je le dan pred začetkom tekmovanja ostala brez selektorja. Predsednik španske nogometne zveze Luis Rubiales se je odločil, da prekine sodelovanje z Julenom Lopeteguijem. 

Zameril mu je, da je za njegovo selitev na klop evropskega prvaka Reala izvedel komaj 15 minut pred javno objavo. Ravno v obdobju, ko se je z njim dogovarjal o podaljšanju pogodbe za opravljanje vloge španskega selektorja vse do evropskega prvenstva 2020. Vodstvo krovne zveze ni bilo zadovoljno s tem, da je predsednik Reala Florentino Perez potrdil novico o sklenitvi dogovora z Lopeteguijem še pred začetkom SP.

banner SP 2018 lezeca
Sportal Vse, kar ponuja letošnje svetovno prvenstvo v Rusiji

Novinarska konferenca zamujala, sledilo presenečenje

Španski nogometaši spadajo v ožji izbor favoritov za naslov svetovnega prvaka. | Foto: Reuters Španski nogometaši spadajo v ožji izbor favoritov za naslov svetovnega prvaka. Foto: Reuters Čeprav so pred današnjo novinarsko konference iz vrst španske nogometne zveze prihajale novice, da bo Lopetegui nadaljeval delo selektorja in vodil Španijo na letošnjem nogometnem vrhuncu, se je predsednik zveze odločil drugače. Prvi mož španskega nogometa je šokiral svet, saj se je razšel z uspešnim strategom, ki je vodil Španijo od leta 2016 in z njo sploh ni izgubil.

Španski dnevnik Marca je sprva poročal, da Lopetegui ostaja selektor španske reprezentance, saj naj bi ga podprli igralci, se mu postavili v bran in prepričali zvezo, da ne poseže po spremembah. 

Kdo bo osvojil svetovno prvenstvo v Rusiji? Na stavni listi Športne loterije je prva favoritinja petkratna svetovna prvakinja Brazilija, sledijo ji branilka naslova Nemčija, Francija in Španija. Preverite stavne kvote vseh udeležencev SP 2018. 

Malce po 12. uri - novinarska konferenca v Krasnodarju, kjer se pripravlja španska reprezentanca, je tako zamujala dobre pol ure - je predsednik Rubiales sporočil: "Zahvaljujemo se Julenu za vse, kar je naredil za reprezentanco. Z njegovo pomočjo se je Španija kvalificirala na SP v Rusiji, a smo zdaj prisiljeni v prekinitev pogodbe. S tem vsem, ki sodelujejo s špansko zvezo, jasno sporočamo, da se morajo spoštovati določena načela in pravila," je pojasnil 40-letni Španec, ki je predsednik zveze postal prejšnji mesec. "Ne počutim se prevaranega. Težava je bila v tem, da so se stvari delale mimo vednosti španske zveze. Pravila se morajo spoštovati."

Hierro od sodelovanja na žrebu do odgovorne vloge

Praznino na selektorskem stolčku ene najmočnejših evropskih reprezentanc je zapolnil zdajšnji pomočnik Fernando Hierro.

Fernando Hierro je leta 2016 kot legendarni španski reprezentant sodeloval na žrebu kvalifikacij za SP 2018, na katerem se bo po sili razmer predstavil kot selektor. | Foto: Reuters Fernando Hierro je leta 2016 kot legendarni španski reprezentant sodeloval na žrebu kvalifikacij za SP 2018, na katerem se bo po sili razmer predstavil kot selektor. Foto: Reuters

Legendarni španski branilec, ki je največje uspehe dosegal v dresu madridskega Reala (1989 - 2003), za rdečo furijo pa je odigral 89 tekem, je v sezoni 2014/15 opravljal vlogo pomočnik trenerja Reala in pomagal Carlu Ancelottiju, v sezoni 2016/17 pa je vodil Oviedo. Hierro je star 50 let.

Lopetegui se je po besedah predsednika zveze že poslovil od igralcev. Danes bo stopil pred novinarje in spregovoril o nadaljnjih korakih ...

Julen Lopetegui
Sportal Real je razkril ime novega trenerja in presenetil
Ne spreglejte