Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
8. 11. 2016,
16.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

4

Natisni članek

Nogometna zveza Slovenije Aleksander Čeferin Ivan Simič Radenko Mijatović Franci Zavrl David Andrew McDowell Zor Brdo pri Kranju

Torek, 8. 11. 2016, 16.50

6 let, 6 mesecev

Kdo bo kandidiral za predsednika NZS?

Eden bi sledil programu Čeferina, drugi bi ga spremenil, tretji še čaka

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

4

Aleksander Čeferin | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Da se bosta podala v lov za predsedniški položaj Nogometne zveze Slovenije, ki se je sprostil po izvolitvi Aleksandra Čeferina za prvega moža Uefe, sta do sedaj javno potrdila Radenko Mijatović, ki kot podpredsednik NZS trenutno opravlja vlogo v. d. predsednika krovne zveze, in davčni svetovalec Ivan Simič, ki ima izkušnje z vodenjem NZS. Obstaja možnost, da se jima pridruži tudi mladi politik Matjaž Nemec ...

Ključni poudarki:
  • Volitve novega predsednika NZS bodo 15. decembra.
  • Po odhodu Aleksandra Čeferina, ki je postal predsednik Uefe, slovensko zvezo kot vršilec dolžnosti vodi Radenko Mijatović.
  • Kandidaturo sta že napovedala Mijatović in Ivan Simić.
  • NZS so do danes vodili Rudi Zavrl, Ivan Simič in Aleksander Čeferin.

Na seznamu morebitnih kandidatov za vodenje NZS, ki so jih v preteklosti omenjali, se je pred nekaj meseci trlo različnih imen. Pet tednov pred odločilnim dejanjem se je seznam skrčil le na dve imeni. Želje, da bi na predsedniškem položaju nasledila Aleksandra Čeferina, ne skrivata 52-letni Radenko Mijatović in pet let starejši Ivan Simič.

Prvi je podpredsednik NZS, drugi pa nekdanji predsednik krovne zveze. Prav njegov odhod pred šestimi leti je omogočil, da se je v nogometne funkcionarske vode podal odvetnik Čeferin in napredoval do najvidnejšega nogometnega položaja v Evropi.

Ni izključena možnost, da bi se v volilni spopad vključil še tretji kandidat. To bi bil Matjaž Nemec, 36-letni nogometni zanesenjak in politik, ki resno razmišlja o tem, da bi stopal po stopinjah Čeferina. Dokončno odločitev bo podal v prihodnjih dneh.

Mijatović bi bil prvič, Simič pa drugič

Radenko Mijatović je podpredsednik NZS, do 15. decembra pa bo opravljal vlogo začasnega predsednika NZS. | Foto: Vid Ponikvar Radenko Mijatović je podpredsednik NZS, do 15. decembra pa bo opravljal vlogo začasnega predsednika NZS. Foto: Vid Ponikvar Kandidati za novega predsednika NZS lahko oddajo kandidaturo do 30. novembra, ko bo potekala seja upravnega odbora krovne nogometne zveze. Deset dni pred volilno skupščino jo lahko še umaknejo, 15. decembra pa bo na Brdu pri Kranju potekala volilna skupščina.

Če bo največ glasov prejel Mijatović, bo Slovenija dobila četrtega predsednika v obdobju samostojne državnosti (po častnem predsedniku Rudiju Zavrlu, Simiču in Čeferinu), če bo zmagal davčni strokovnjak, pa bo NZS vodil nekdo, ki ne bo prvič izvoljen za predsednika.

"Ni več poti nazaj. Ko se enkrat nekaj odločiš, skušaš to tudi uresničiti. Sem načelen človek in grem do konca. O tem, kakšen bo izid, bodo odločali delegati," je napovedal Mijatović. Volilni program bo predstavil najpozneje v desetih dneh. "Do takrat me čaka veliko aktivnosti, reprezentanca bo igrala na Malti in na Poljskem."

Spoštuje vsakega kandidata

Program je naredil že zaradi mandata podpredsednika, ki se mu izteče leta 2019. "Postavili smo strategijo. Program ne bo bistveno drugačen od tistega, ki ga je predstavljal Čeferin. Dodane bodo le nekatere manjše korekcije in predelave. Program bom podrobneje predstavil pozneje, lahko pa povem, da je v dobro slovenskega nogometa," je poudaril.

Mijatović (levo) bo še pet tednov v. d. predsednika NZS, nato pa želi postati Čeferinov naslednik. Dvoboj med Slovenijo in Anglijo je v častni loži spremljal poleg dveh predsednikov: Boruta Pahorja (Slovenija) in Aleksandra Čeferina (Uefa). | Foto: Vid Ponikvar Mijatović (levo) bo še pet tednov v. d. predsednika NZS, nato pa želi postati Čeferinov naslednik. Dvoboj med Slovenijo in Anglijo je v častni loži spremljal poleg dveh predsednikov: Boruta Pahorja (Slovenija) in Aleksandra Čeferina (Uefa). Foto: Vid Ponikvar

V tem trenutku noče špekulirati o tem, s kom bi se lahko pomeril na predsedniških volitvah. "O tem lahko razpravljamo šele takrat, ko bodo predstavljeni programi in kandidature. Spoštujem pa vsakega kandidata, ki se bo podal v boj za predsednika."

Kdo bo glasoval na volilni skupščini?

O novem predsedniku NZS bo na volilni skupščini 15. decembra odločalo 30 delegatov. MNZ Ljubljana ima pet, MNZ Maribor štiri, MNZ Celje, MNZ Murska Sobota in MNZ Ptuj po tri, MNZ Gorenjska Kranj, MNZ Koper, MNZ Lendava, MNZ Nova Gorica, sodniška in trenerska organizacija pa po dva delegata.

Z vodenjem nima težav

Ivan Simič je vodenje NZS zapustil pred natanko šestimi leti in enim mesecem, 8. oktobra 2010. | Foto: Vid Ponikvar Ivan Simič je vodenje NZS zapustil pred natanko šestimi leti in enim mesecem, 8. oktobra 2010. Foto: Vid Ponikvar Na volitvah zagotovo ne bo osamljen. Imel bo vsaj enega protikandidata. To bo Simič. Spomladi, ko se je Čeferin na presenečenje evropske javnosti vključil v boj za predsednika Uefe, nam je sicer zatrjeval, da se zaradi različnih zamer ne bi več vrnil v pisarno NZS. Zdaj razmišlja drugače.

"Ko je Čeferin odstopil, sem začel razmišljati, kaj in kako. Vedel sem, da se bosta v boju za novega predsednika spoprijeli dve strani, nogometna in sodniška. Potem so me nekateri prosili in pregovarjali. Privolil sem. Z vodenjem nimam nobenih težav. To sem že delal, pa ne le v nogometu, ampak tudi v večjih ustanovah," je nekdanji predsednik NZS (od 2009 do 2010) potrdil, da bo kandidiral za predsednika NZS.

Prepričan je, da bo dobil potrebno podporo, brez katere ne bi mogel uradno vstopiti v predvolilno bitko. V skladu z volilnimi pravili NZS ga lahko predlaga član NZS (medobčinska nogometna zveza, sodniška ali trenerska organizacija) ali 20 nogometnih klubov.

"Pričakujem, da bova le dva kandidata. Ne verjamem, da se bo prijavil še kdo. Lahko pride še kakšen predlog MNZ, a so možnosti minimalne," Simič meni, da bo predsedniški dvoboj decembra potekal v dobesednem pomenu besede.

Motijo ga visoki dolgovi zveze

Če Mijatović ne napoveduje večjih odklonov od strategije, ki jo v zadnjih letih izpostavljal Čeferin, pa je pri Simiču drugače.

"Ne bi sledil programu predhodnika. Motijo me visoki dolgovi krovne zveze, v bilanci je zaznati, da znašajo sedem milijonov evrov. Čeferin je imel svoj način vodenja, sam bi imel drugačnega. Zadevo bi gradil na delu s klubi, ki jim je treba dati večjo veljavo, ker so bili, to velja tudi za njihov vpliv na delo zveze, preveč zanemarjeni. Medobčinske nogometne zveze (MNZ) bi imele večji vpliv. Morajo predlagati svoje ideje in povedati, kaj pričakujejo. Predvsem se bo treba posvetiti racionalizaciji stroškov, hkrati pa nameniti več sredstev MNZ in klubom. Če se je našlo toliko milijonov za nogometni center na Brdu pri Kranju, ne vidim razloga, da se ne bi našlo še nekaj sto tisoč evrov za MNZ."

Če bi bil Simič izvoljen za predsednika NZS, bi se boril za to, da bi MNZ in klubi prejeli več finančnih sredstev. | Foto: Vid Ponikvar Če bi bil Simič izvoljen za predsednika NZS, bi se boril za to, da bi MNZ in klubi prejeli več finančnih sredstev. Foto: Vid Ponikvar

Dodal je, da so klubi nazadnje od zveze dobili nekaj denarja, ko je bil sam predsednik. Takrat mu je bila naklonjena olajševalna okoliščina, saj je zveza prejela sredstva zaradi udeležbe članske reprezentance na svetovnem prvenstvu v JAR. Bi se lahko ponovila zgodovina, Katančeva četa pa se pod vodstvom predsednika Simiča uvrstila na SP 2018?

Nemec bi rad nadaljeval politiko Čeferina

Tako sta pozirala Matjaž Nemec in njegova žena Iryna Osypenko Nemec na dobrodelni prireditvi v Biljah leta 2012. | Foto: Vid Ponikvar Tako sta pozirala Matjaž Nemec in njegova žena Iryna Osypenko Nemec na dobrodelni prireditvi v Biljah leta 2012. Foto: Vid Ponikvar Mijatović in Simič. Bo vskočil tudi tretji kandidat? "V naslednjih dneh bom sporočil svojo odločitev. Potrebujem čas, da pretehtam določene vplive. Dopuščam možnost, da se bom odločil do tekme med Slovenijo in Poljsko, ki bo 14. novembra," je sporočil Matjaž Nemec.

Poslanec in podpredsednik državnega zbora ne skriva ljubezni do nogometa. V mladosti je bil nadarjen igralec, a je moral prekiniti kariero zaradi hude poškodbe. Nogometni javnosti se je prikupil z organizacijo dobrodelne tekme v Biljah, na kateri priznana slovenska nogometaša Valter Birsa in Tim Matavž vsako leto privabita v goste znana imena. Dobro je vpet tudi v nogometna dogajanja.

"Rad bi nadaljeval politiko Aleksandra Čeferina. Kakor je postal osvežitev za Uefo, bi bil tudi sam osvežitev za NZS. Nogometna zveza potrebuje nekoga, ki je svež in poln energije,'' je prepričan, da bi bil kos odgovorni nalogi. Če bi se udeležil predsedniške bitke in zavzel visok položaj, bi v prihodnje deloval le še kot podpredsednik državnega zbora in predsednik NZS.

''Drugega prostora za politično udejstvovanje ne bi bilo več. Čeferin je vselej očital politiki, da je premalo prisotna v športu in nogometu. V tem vidim mojo prednost. Nogomet je šport z veliko začetnico. Ima poseben status,'' zatrjuje Primorec, nekdanji tajnik aktualnega slovenskega predsednika Boruta Pahorja.

Zavrl in McDowell Zor ne bosta kandidirala

Podpredsednik NZS Franci Zavrl (levo), ki je dvoboj med Slovenijo in Slovaško spremljal v družbi častnega predsednika NZS Rudija Zavrla, ne bo kandidiral za najvišji položaj pri krovni zvezi. | Foto: Vid Ponikvar Podpredsednik NZS Franci Zavrl (levo), ki je dvoboj med Slovenijo in Slovaško spremljal v družbi častnega predsednika NZS Rudija Zavrla, ne bo kandidiral za najvišji položaj pri krovni zvezi. Foto: Vid Ponikvar

S seznama morebitnih kandidatov je odpadel Franci Zavrl, podpredsednik NZS, ki je v prejšnjih mesecih previdno molčal in s tem vzbujal dodatno pozornost. "Ne bom kandidiral za predsednika," nam je sporočil. Podobno razmišljata tudi preostala podpredsednika NZS, Stanko Glažar in Milan Jarc.  

Novi predsednik NZS ne bo tudi David Andrew McDowell Zor. "Nikoli nisem rekel, da bom kandidiral, niti me tega nihče ni neposredno vprašal," je pojasnil Slovenec z angleškimi koreninami, ki deluje v sodniški organizaciji.

Med kandidati ne bo niti njegovega nadrejenega Vlada Šajna, ki predstavlja prvo avtoriteto sodniške organizacije, dobro pa je vpet tudi v mednarodno sceno.

Kdo bi še lahko presenetil s kandidaturo? Šušljalo se je o uspešnem podjetniku Dušanu Olaju, ki se je prejšnji teden razveselil vrnitve Nenada Protege, zdaj že nekdanjega športnega direktorja Olimpije, v njegovo podjetje Duol … Drugih kandidatov ni na vidiku. Od Nemca bo odvisno, ali se bo uresničila Simičeva napoved, da bomo sredi decembra na Gorenjskem spremljali dvoboj. Če se bo pridružil še nekdanji obetavni nogometaš, bo sledil troboj.

Ne spreglejte