Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
17. 2. 2017,
17.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

Will Grigg

Petek, 17. 2. 2017, 17.00

6 let, 6 mesecev

Will Grigg

Kje je danes fant, ki je bil lansko poletje hit svetovnega spleta?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

"Anonimnež, o katerem prepevajo na štadionih v Franciji," smo naslovili članek o Willu Griggu, ki je bil eden izmed najbolj opevanih nogometašev na lanskem evropskem prvenstvu, čeprav ni odigral niti minute. Kaj se z reprezentantom Severne Irske dogaja danes?

Will Grigg se je lansko poletje povsem nepričakovano znašel v središču pozornosti. | Foto: Reuters Will Grigg se je lansko poletje povsem nepričakovano znašel v središču pozornosti. Foto: Reuters

Severna Irska je na lanskem evropskem prvenstvu prišla do osmine finala, a tako zelo opevani napadalec, ki je na spletu postal pravcati hit, ni nastopil niti na eni tekmi. Ni ga bilo na tekmah skupinskega dela, ko je Severna Irska igrala proti Poljski, Ukrajini in Nemčiji, priložnosti za igro ni dobil niti v osmini finala, v katerem je njegova reprezentanca izgubila proti otoškemu tekmecu, Walesu z 0:1.

A čeprav v Franciji sploh ni stopil na igrišče, je bil z naskokom glavni zvezdnik Severne Irske in tudi eden izmed vidnejših posameznikov celotnega prvenstva. Za to je poskrbel eden izmed navijačev Wigana, čigar član je Will Grigg.

Sean Kennedy, ki ga je pozneje predsednik Wigana Davida Sharpa nagradil s sezonsko vstopnico za sezono 2016/17, je na YouTube naložil video, v katerem je Severnega Irca opeval v priredbi pesmi Freed from Desire italijanske izvajalke Gale. V refrenu je o svojem priljubljenem nogometašu prepeval "Will Grigg is on fire" (Will Grigg je vroč, op. p.).


Video, zaradi katerega je zaslovel Will Grigg:


Čez noč so o njem govorili po vsem svetu

Priredba pesmi iz devetdesetih let prejšnjega stoletja je na spletu postala pravcati hit, prepevalo jo je na tisoče severnoirskih navijačev, ki so lansko poletje obiskali Pariz, Nico in Lyon, kjer je nastopala Severna Irska. Grigg je čez noč postal nogometaš, o katerem so govorili po vsem svetu.

Napeve Wiganovih navijačev, ki so pozneje postali viralni, si je Grigg prislužil s številnimi goli, ki jih je dosegel v dresu kluba, za katerega je pred časom nekaj tekem odigral tudi Slovenec Haris Vučkić.

Statistika Willa Grigga v sezoni 2015/16: Nastopi Goli
prvenstvo 40 25
pokal FA 1 /
ligaški pokal 2 3
skupaj 43 28

V prejšnji sezoni na vrhu, v tej pri dnu

V prejšnji sezoni je Wigan osvojil prvo mesto v tretji ligi, med letoma 2005 in 2013 pa je igral v najboljši angleški nogometni ligi, leta 2013 celo zmagal v pokalu FA in se uvrstil tudi v Evropo (v ligi Europa je igral tudi proti Mariboru). Takratni uspehi so predvsem zasluga Grigga, ki je bil najboljši strelec prvenstva. Na 40 tekmah je zabil kar 25 golov za Wigan, h kateremu je iz Brentforda prišel pred začetkom sezone.

Kako pa gre Griggu in Wiganu danes, ko nastopa v ligi Championship, drugorazrednem angleškem klubskem tekmovanju? Veliko slabše. Wigan je trenutno na 22. mestu, ki ob koncu sezone vodi nazaj v tretjo ligo. Na 31 tekmah je zbral 29 točk in je pred samo dvema moštvoma v ligi. Tudi Grigg ni več tako vroč, kot je bil. S petimi prvenstvenimi goli, ki jih je dosegel na 29 tekmah, je sicer še vedno najboljši strelec Wigana, a je daleč od učinkovitosti, ki jo je kazal v prejšnji sezoni.

Nepričakovanemu junaku evropskega prvenstva 2016 gre z Wiganom v tej sezoni veliko slabše. | Foto: Reuters Nepričakovanemu junaku evropskega prvenstva 2016 gre z Wiganom v tej sezoni veliko slabše. Foto: Reuters

Po evropskem prvenstvu je zaigral še dvakrat

V reprezentanci, za Severno Irsko je do zdaj zbral osem nastopov in zabil en gol, je še vedno, a igra bolj malo. Po evropskem prvenstvu v Franciji je zaigral le še dvakrat.

V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018, v katerih je Severna Irska v skupini C trenutno na drugem mestu, je odigral 29 minut pri zmagi nad Azerbajdžanom s 4:0 novembra lani. Štiri dni pozneje je 22 minut igral na prijateljski tekmi proti Hrvaški, na kateri so Severni Irci izgubili z 0:3.

Statistika Willa Grigga v sezoni 2016/17: Nastopi Goli
prvenstvo 29 5
pokal FA 2 1
ligaški pokal 1 1
skupaj 32 7

Daleč od stare slave, a pozabili ga ne bomo nikoli

Grigga so lani poleti povezovali s številnimi klubi, navijači nemškega prvoligaša HSV iz Hamburga so podpisovali celo peticijo, s katero so ga želeli zvabiti v svoje vrste, danes pa je daleč od slave, ki jo je užival pred nekaj meseci.

A ne glede na vse fanta, ki si ga je na spletu ogledalo na milijone ljudi, nogometni svet ne bo pozabil nikoli.  


Kako so o Willu Griggu poleti 2016 prepevali v Franciji?

Ne spreglejte