Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
29. 12. 2012,
7.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak nogometna reprezentanca Slaviša Stojanović

Sobota, 29. 12. 2012, 7.58

7 let, 12 mesecev

Jan Oblak: ob njem je kapetanova grožnja manj zastrašujoča

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V lanskem letu se je na Portugalskem dokončno uveljavil in sodi med najboljše vratarje tamkajšnje lige. Debitiral je tudi v članski reprezentanci. In to zelo uspešno.

Še vedno je član lizbonske Benfice, h kateri je iz Olimpije prestopil julija 2010. V dresu lizbonskega velikana še ni debitiral, a vse bolj se bliža čas, ko se bo zgodilo tudi to. Za zdaj pa ga Lizbončani posojajo preostalim portugalskim klubom. V prvi polovici leta je bil član portugalskega prvoligaša Uniao de Leirie, ki pa je bila preprečljivo najslabša ekipa v ligi in se po koncu sezone poslovila od elitnega portugalskega nogometnega tekmovanja. Branil je redno in zbral 16 nastopov med vratnicama tega kluba, prejel pa 28 golov. Štirikrat je mrežo ohranil nedotaknjeno. Poleti je prestopil v Rio Ave, ki mu gre veliko bolje. Po 12 krogih v portugalski ligi je na visokem petem mestu, da je tako, pa je v največji meri zaslužen prav vratar, ki bo čez nekaj dni dopolnil komajda 19 let. Branil je na enajstih tekmah in prejel 15 golov, štirikrat pa mrežo ohranil nedotaknjeno. Je med najboljšimi vratarji lige in najboljši posameznik svojega moštva, ki je bil nemalokrat izbran za najboljšega igralca tekme. Z dobrimi igrami - enkrat je nastopil tudi v pokalu in klubu pomagal do zmage brez prejetega zadetka proti lizbonskemu Sportingu -, je prav gotovo še dodatno opozoril nase in bo poleti, ko bo sodelovanja z Rio Avejem konec, bržčas ostal v Lizboni in dobil priložnost. Prav gotovo si jo zasluži. Dokazal je, da je sposoben branjenja na najvišji ravni.

V mladi reprezentanci lahko še vedno igra, tako je bilo tudi v minulem letu, v katerem je izbrani vrsti Tomaža Kavčiča pomagal do zelo dobrih rezultatov in nastopil trikrat. Priključen je bil članski reprezentanci, verjetno si ga bosta selektorja podajala tudi v prihodnosti. Dočakal je debi v članski izbrani vrsti, nekoliko nepričakovano že na začetku kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2012. Ob poškodbi Samirja Handanovića je proti Švici igral njegov bratranec Jasmin Handanović, po porazu se je selektor malce nepričakovano le štiri dni pozneje, na dan tekme v Oslu proti Norveški, odločil, da priložnost zaupa komajda 18-letnemu Škofjeločanu. Še zdaleč se ni zmotil. Oblak je bil med najboljšimi posamezniki Slovenije in z bravuroznimi obrambami poskrbel, da je bila slovenska reprezentanca povsem blizu vsaj točki v norveški prestolnici. Pred časom je kapetan Samir Handanović namignil, da se pri 28 letih utegne posloviti od izbrane vrste. Bilo bi škoda, če bi se to zgodilo, saj gre za enega najboljših vratarjev na svetu. A če se že bo, smo lahko prav zaradi Oblaka bolj mirni. Njegova kakovost ni sporna, ima tudi pravo miselnost, zato se za mesto med vratnicama slovenske reprezentance ne gre bati.

Ne spreglejte