Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
23. 8. 2016,
12.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Atletico Madrid

Torek, 23. 8. 2016, 12.30

6 let, 6 mesecev

Škofjeločan nastopil na 50 tekmah v prvi španski ligi

Jan Oblak in njegovih norih 519 dni

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85
Jan Oblak | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Najboljši slovenski nogometaš zadnjega obdobja Jan Oblak je v nedeljo, ko je v prvem krogu nove sezone španske lige branil za madridski Atletico, v za mnoge drugem najmočnejšem klubskem tekmovanju nastopil že 50. V tem času je ekspresno prehodil pot do statusa najboljšega vratarja na Pirenejskem polotoku.

Z nedeljsko tekmo, Atletico je pred domačimi navijači remiziral z 1:1, Jan Oblak ne more biti zadovoljen. Proti novincu v prvi ligi Alavesu je kljub veliki premoči njegove ekipe (ob koncu je bilo razmerje strelov proti golu kar 27:2 za Atletico) ostal brez polnega izkupička, potem ko ga je v peti minuti sodnikovega podaljška tik pred koncem tekme premagal Manu Garcia. Strel izkušenega španskega vezista je bil sploh prvi, ki je na nedeljski tekmi šel v njegova vrata.

Škofjeločan se lahko tolaži vsaj z dejstvom, da je nastopil že na 50. tekmi v prvi španski ligi, in predvsem s pogledom na to, kaj mu je v tem času uspelo.

Kot rekorder je bil sprva priklenjen na klop

Škofjeločanov začetek v Madridu ni bil dober. | Foto: Guliverimage/Getty Images Škofjeločanov začetek v Madridu ni bil dober. Foto: Guliverimage/Getty Images Oblak, ki je v Atletico iz lizbonske Benfice prišel leta 2014 za 16 milijonov evrov, kar je rekordna odškodnina za vratarja v zgodovini španske lige, je imel v Madridu najprej nekaj težav. Po poškodbi je njegovo predvideno mesto med vratnicama prevzel Španec Miguel Angel Moya, zato je slovenski vratar na debi v španski ligi čakal kar 27 prvenstvenih krogov. Dočakal ga je marca 2015, ko je branil pri zmagi nad Getafejem z 2:0 in ohranil mrežo nedotaknjeno.

Prvič je moral po žogo v svojo mrežo šele po 307 minutah branjenja v španskem prvenstvu, ko ga je pri remiju v gosteh pri Malagi z 2:2 premagal kar njegov soigralec Fernando Torres, ki je poskrbel za avtogol. To je bila ena izmed vsega 19 tekem, na katerih je v španski ligi prejel gol.

Izmed 50 tekem je na kar 31 tekmah mrežo ohranil nedotaknjeno. V tem času je prejel le 25 golov, še posebej dobro se je obnesel na domačem štadionu Vicente Calderon. Na 26 tekmah je prejel le osem golov. Kar na 19 tekmah je zaklenil svojo mrežo. Nedeljski gol, ki ga je prejel, je bil prvi po dolgih 461 minutah nepremaganosti na štadionu Atletica za slovenskega reprezentanta.

Ko je dobil priložnost, je sledil meteorski vzpon

V letu in pol, kolikor je preteklo od njegovega debija v španskem prvenstvu, se je Oblak ekspresno prebil med najboljše vratarje in s tem tudi nogometaše na svetu. V 519 dneh, natanko toliko je minilo med njegovim prvenstvenim debijem in nedeljske tekme proti Alavesu, je doživel marsikaj dobrega.

Z Atleticom je bil dvakrat tretji v prvenstvu, se dvakrat prebil v četrtfinale španskega pokala in v obeh sezonah igral pomembno vlogo v ligi prvakov. V sezoni 2014/15 se je od nje poslovil v četrtfinalu, v prejšnji sezoni je prišel vse do finala, v katerem je izgubil proti mestnemu tekmecu Realu šele po streljanju enajstmetrovk.

V tem času je poskrbel tudi za izenačenje rekorda španske lige. Vsega 18 golov, kolikor jih je v prvenstvu prejel v prejšnji sezoni, je prav toliko, kolikor jih je v sezoni 1993/94 prejel takratni vratar Deportiva La Corune Paco Liano, kar je še danes rekord.

Z Atleticom je igral tudi v finalu lige prvakov, a ga žal izgubil. | Foto: Guliverimage/Getty Images Z Atleticom je igral tudi v finalu lige prvakov, a ga žal izgubil. Foto: Guliverimage/Getty Images Nagrade so kar deževale

Prejel je tudi nagrado La Lige za najboljšega vratarja sezone v španski ligi in nagrado Ricarda Zamore, ki jo ob koncu sezone dobi vratar z najmanj prejetimi goli v povprečju. Za nameček je bil izbran tudi za najboljšega vratarja v ligi prvakov.

Zato ne čudi, da je njegova tržna vrednost s sedmih milijonov evrov, kolikor je znašala marca 2015, poskočila za kar 28 milijonov. Zdaj je s 35 milijoni evri, na kolikor ga ocenjuje specializirana spletna stran za vrednost nogometašev Transfermarkt, celo tretji najdražji vratar na svetu in najdražji nogometaš v zgodovini Slovenije.

Do zdaj še nihče ni dosegel tako visoke vrednosti, kot jo danes uživa Oblak. Ker je star samo 23 let, lahko v prihodnosti pričakujemo, da bo šla njegova cena le še navzgor.

 

 
Ne spreglejte