Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
14. 7. 2014,
16.53

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Atletico Madrid Benfica Lizbona Samir Handanović Jan Oblak Jan Oblak Zlatko Zahović

Ponedeljek, 14. 7. 2014, 16.53

7 let, 12 mesecev

Jan Oblak postal peti najdražji vratar v zgodovini nogometa

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Za kako velik posel gre pri prestopu slovenskega nogometnega vratarja Jana Oblaka iz lizbonske Benfice v madridski Atletico, potrjujeta že površen skok v preteklost in pogled na številke.

Da bo Jan Oblak, za komajda 21-letnega vratarja je Atletico Benfici odštel kar 16 milijonov evrov, z odhodom v vrste španskih prvakov iz Madrida postal najdražji nogometaš v zgodovini slovenskega nogometa, je znano že nekaj časa. Škofjeločan je popravil rekord Zlatka Zahovića, ta je trajal kar 15 let (leta 1999 je Olympiacos Portu zanj odštel 13,5 milijona evrov, preračunano v zdajšnjo evropsko valuto), in prestop enega največjih zvezdnikov slovenskega nogometa pahnil v pozabo.

Zdaj, ko je bil prestop tudi uradno potrjen in so številke razkrite, smo pokukali še v zgodovino največjih nogometnih prestopov in hitro ugotovili, da prestop slovenskega reprezentanta, vsaj kar zadeva vratarje, spada med največje v zgodovini nogometa. V zadnjih desetletjih smo na delu spremljali številne nogometne zvezdnike vratarskega posla, a le štirje se lahko pohvalijo, da so bili dražji od Oblaka.

Dražji so bili le štirje vratarji

V prvi vrsti seveda zimzeleni Gianluigi Buffon, za Italijana je Juventus pred 13 leti Parmi plačal skorajda 55 milijonov evrov. Torinčani so takrat postavili rekord, ki se mu za zdaj nihče ni niti približal. Na drugem mestu je namreč zvezdnik letošnjega svetovnega prvenstva, Nemec Mauel Neuer, zanj je Bayern pred tremi leti Schalkeju odštel 24 milijonov evrov.

Na tretjem mestu je Španec David de Gea, istega leta so zanj pri Manchester Unitedu Atleticu Madridu nakazali 22 milijonov, na četrtem še en Italijan Angelo Peruzzi. Za vratarja, ki že nekaj časa ne brani več, je Lazio milanskemu Interju na prelomu tisočletij plačal 17,8 milijona evrov. Na petem mestu najdražjih vratarjev na svetu v zgodovini nogometa je že Oblak z letošnjim sanjskim prestopom v Atletico.

Še pogled na najvišje odškodnine, ki so jih za okrepitve v 111 letih obstoja odšteli pri Atleticu. Tam je Oblak na sedmem mestu, tik pred nekdanjim zvezdnikom italijanskega nogometa Christianom Vierijem, zanj so Madridčani leta 1997 Juventusu plačali okroglih 15 milijonov evrov.

Rekorden nakup Atletica je še vedno Kolumbijec Falcao, ta je Madridčane pred tremi leti stal kar 47 milijonov evrov. Hrvat Mario Mandžukić se je z letošnjim, 22 milijonov evrov vrednim prestopom povzpel na drugo mesto večne lestvice najdražjih nogometašev Atletica.

Ne spreglejte