Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 6. 2021,
20.32

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

EURO 2020 Wales Italija

Nedelja, 20. 6. 2021, 20.32

2 leti, 10 mesecev

poročilo s tekme Italija : Wales

Italijani brez praske, Wales kljub porazu naprej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
euro Italija Wales | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Italijanska nogometna reprezentanca je v Rimu v 3. krogu evropskega prvenstva premagala Wales z 1:0 (1:0). Italija je z zmago potrdila prvo mesto v skupini A, Wales pa je kljub porazu tudi ostal na drugem.

euro Italija Wales
Sportal Wales napreduje, Švicarji bodo še trepetali

Italija : Wales 1:0 (1:0)

Olimpijski stadion, gledalcev 11.541, sodniki: Hategan, Ghinguleac, Gheorghe (vsi Romunija).
Strelec: 1:0 Pessina (39.).

Italija: Donnarumma (od 89. Sirigu), Toloi, Bonucci (od 46. Accerbi), Bastoni, Palmieri, Pessina (od 87. Castrovilli), Jorginho (od 75. Cristante), Verratti, Chiesa, Belotti, Bernardeschi (od 75. Raspadori).
Wales: Ward, Ampadu, Rodon, Gunter, Roberts, Allen (od 86. Levitt), Morrell (od 60. Moore), Williams (od 86. Davies), Bale (od 86. Brooks), Ramsey, James (od 74. Wilson).

Rumeni kartoni: Pessina; Allen, Gunter.
Rdeč karton: Ampadu (55.).

Italijanska reprezentanca si je že pred zadnjim krogom zagotovila napredovanje, tako da je selektor Roberto Mancini temeljito premešal začetno postavo in vanjo uvrstil kar osem novincev v primerjavi s prvima dvema tekmama. Precej bolj resno so morali vzeti tekmo Valižani, saj so bili blizu drugemu mestu, niso pa ga še imeli v rokah. S točko pa bi ga zanesljivo potrdili, ob porazu bi bili odvisni od razpleta drugega dvoboja. A na koncu je Italija prevladovala in zasluženo zmagala, obenem pa niz tekem brez poraza podaljšala na 30, kar pomeni izenačenje rekorda Italije iz tridesetih let pod vodstvom selektorja Vittoria Pozza.

V prvem delu so imeli Italijani izrazito terensko premoč in precej priložnosti, izkoristili pa so le eno. Obleganje vrat Dannyja Warda je začel Andrea Belotti, a tudi če bi zadel, gol zaradi prepovedanega položaja ne bi veljal. V naslednjih minutah je obramba Walesa izbila žogo pred vrati po nevarnem poskusu Mattea Pessine, Rafael Toloi pa je v 17. minuti poslal predložek pred vrata, kjer je žoga zadela Pessino in Ward je imel precej dela, da jo je ukrotil. V 24. in 26. minuti sta imela lepi priložnosti po strelih iz bližine še Belotti in Fedrico Chiesa.

Edino pravo priložnost za Wales pa je v prvem delu imel Chris Gunter. Po prvem kotu za svojo ekipo je dobro meril z glavo, a je šla žoga tik nad stičiščem prečke in vratnice. Za vodstvo pa je nato Italija poskrbela po prostem strelu v 39. minuti. Z desne strani ga je izvedel Marco Verratti, žogi je v kazenskem prostoru z udarcem s kolenom smer spremenil Pessina ter jo poslal v daljši kot gola Walesa, vratar Ward pa je bil prekratek. Po podaji Verrattija pred gol v 42. minuti pa tako Pessina kot Belotti malenkost prekratka.

Matteo Pessina. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Matteo Pessina. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V drugem polčasu je nespremenjeno razmerje moči in pritisk azzurrrov prvi potrdil Bernardeschi, ki je v 52. minuti izvrstno izvedel prosti strel s kakšnih 25 metrov ter z natančnim poskusom stresel levo vratnico. Tri minute pozneje so Valižani ostali le z desetimi igralci, ko je po grobem prekršku nad Bernradescihjem moral z igrišča Ethan Ampadu. Italija je imela naslednjo veliko priložnost v 65. minuti, a je žogo po Belottijevem strelu s šestih metrov Ward s skrajnimi močmi poslal v kot.

Ethan Ampadu je moral predčasno pod prho. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Ethan Ampadu je moral predčasno pod prho. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Tako kot v prvem polčasu je imel Wales le eno izrazito priložnost tudi v drugem. Zapravil pa jo je prvi zvezdnik Gareth Bale v 75. minuti, ko je povsem sam v kazenskem prostoru sprejel podajo, a nato slabo meril visoko prek gola. Italijani so brez težav nadzorovali tekmo do konca, še dve lepi priložnosti za povišanje vodstva je imel Belotti, a je bil Ward zbran, ob koncu pa je v italijanski vrsti priložnost dobil tudi še drugi vratar Salvatore Sirigu. 

Italija bo imela za tekmeca v osmini finala drugo ekipo iz skupine C, Ukrajino ali Avstrijo, Wales pa bo igral z drugim iz skupine B, kjer še nič ni odločeno.

Ne spreglejte