Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
28. 8. 2015,
15.54

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Fiorentina Josip Iličić Augsburg Tim Matavž Rapid Dunaj Robert Berić Villarreal Bojan Jokić Partizan Gregor Balažic žreb

Petek, 28. 8. 2015, 15.54

5 let, 3 mesece

Iličić in Jug edina, ki se ne bosta pomerila proti rojaku

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Šest slovenskih legionarjev, ki si kruh služijo pri udeležencih skupinskega dela lige Europa, je spoznalo imena tekmecev. Obeta se nekaj slovenskih spopadov.

V skupinskem delu lige Europa bo nastopilo šest klubov, pri katerih se dokazujejo slovenski nogometaši. Robert Berić, Gregor Balažic in Ažbe Jug (edini izmed trojice ni dočakal priložnosti za nastop) so se potegovali za vstop v ligo prvakov, a so se spotaknili na zadnjih stopničkah. Če bo Krčan, za katerega vlada veliko zanimanje nekaterih evropskih klubov, ostal zvest zeleno-belim iz avstrijske prestolnice in do konca meseca ne bo zapustil Dunaja, bo tako Slovenija v evropski ligi do konca koledarskega leta računala na pet udeležencev.

Petkov žreb v Monte Carlu jim je dodelil tekmece, v najvišjem bobnu pa sta bila od "slovenskih" klubov Villarreal in Sporting Lizbona. Rumena podmornica iz Španije, pri kateri za igralno mesto levega bočnega branilca kandidira tudi Bojan Jokić, je bila v najmočnejšem prvem bobnu, ples kroglic pa ji je za tekmece namenil češko Viktorio, beloruski Dinamo in avstrijski Rapid.

Viktorio Plzen so v manj prijetnem spominu ohranili tudi navijači NK Maribor, saj jim je češki predstavnik pred leti zaprl pot do lige prvakov, Dinamo Minsk je v odločilnem krogu kvalifikacij presenetljivo po loteriji kazenskih strelov izločil avstrijskega prvaka Red Bull Salzburg, Berićev Rapid pa je v play-offu kvalifikacij lige prvakov nesrečno klonil proti favoriziranemu Šahtarju.

O najboljšem se bo odločalo v Švici

Slovenski spopad bo evropska nogometna javnost spremljala tudi v skupini L, kjer se bosta pomerila Augsburg Tima Matavža in Balažicev Partizan. Za napredovanje se bosta udarila tudi z Athleticom iz Bilbaa, ki velja za prvega favorita, ter nizozemskim moštvom AZ Alkmaar.

Le dva slovenska udeleženca skupinskega dela lige Europa se do konca leta v omenjenem tekmovanju ne bosta pomerila proti rojaku. Prvi je Josip Iličić, drugi pa rezervni vratar Sportinga Jug. Fiorentina se je znašla v skupini I, kjer se bo srečala tudi z Baslom. Švicarski prvak ima enkratno priložnost, da se uvrsti v finale, ki bo potekal na njegovem štadionu St. Jakob Park. Na objektu, kjer bo čez dober teden v kvalifikacijah za EP 2016 gostovala slovenska izbrana vrsta, se bo 18. maja 2016 odločalo o zmagovalcu lige Europa.

Naslov brani Sevilla, ki pa v tej sezoni nastopa v ligi prvakov. V španskem prvenstvu je osvojila peto mesto, a si je nastop v skupinskem delu najmočnejšega tekmovanja zagotovila ravno z osvojeno lovoriko v evropski ligi. Enake nagrade bo deležen tudi zmagovalec v tej sezoni.

V skupinskem delu lige Europa nastopa pet nekdanjih evropskih prvakov. Na najvišjo evropsko stopničko so že stopili Ajax, Celtic, Liverpool, Borussia Dortmund in Marseille.

Ne spreglejte