Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
1. 10. 2015,
20.39

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Marinko Galić oko strokovnjaka Jan Oblak Jan Oblak Kevin Kampl Branko Ilić

Četrtek, 1. 10. 2015, 20.39

7 let, 12 mesecev

"Igra Man Utd je groza od groze. Tega ne morem gledati."

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nekdanji slovenski reprezentant Marinko Galić je vesel, da njegovim rojakom v ligi prvakov niso dodeljene le stranske vloge. Najbolj sta ga navdušila Bayern in PSG, razočaran je nad bogatimi Otočani.

V skupinskem delu lige prvakov je po štirih krogih že bolj ali manj razvidno, kdo lahko resneje računa na napredovanje, kdo pa ostaja brez možnosti. Marinko Galić rad spremlja nogometne dvoboje, v katerih nastopajo evropski velikani, veliko raje pa ima srečanja, v katerih ne nastopajo otoški klubi. Nekdanji obrambni steber zlate Katančeve generacije je lepote lige prvakov odkrival v vijoličnem dresu v sezoni 1999/2000.

Kampl bo naredil več, kot lahko od njega pričakuješ

Vesel je, da v tej sezoni v elitnem tekmovanju nastopajo trije slovenski reprezentanti, ki imajo v svojih klubih pomembno vlogo. Kevin Kampl se je v tretjem krogu proti Romi vpisal med strelce, ta teden pa je prispeval podajo. "Ali je prijateljska ali zelo pomembna tekma, Kevinu je vseeno. Vedno da vse od sebe in je velik adut za našo reprezentanco. Vidi se, da v Leverkusnu uživa. V Dortmundu se ni znašel. S trenerjem nista imela enakih idej, niti ni imel pravega igralna mesta. Silili so ga na desno stran, on pa je igralec, ki lahko teče vseh 90 minut in mu je treba dati proste roke. Vedno bo naredil več, kot lahko od njega pričakuješ," je nekdanji libero (prosti branilec) slovenske reprezentance pohvalil zveznega igralca Bayerja iz Leverkusna, ki se mu po porazu v Rimu izmika drugo mesto, tako da je vprašljivo napredovanje v osmino finala.

Z napredovanjem naj ne bi imel težav Atletico Madrid. Španskemu predstavniku večje škode ni naredil niti remi v Kazahstanu, kjer se je z Astano, mariborskim krvnikom v kvalifikacijah za ligo prvakov, razšel brez zadetkov (0:0). "Remi Atletica pri Astani je presenečenje, čeprav Astana dokazuje, da le ni tako slaba ekipa, kot so mnogi napovedovali. Tudi na tekmah, ki so jih izgubili v ligi prvakov, ni igrala slabo, ampak pogumno in brezkompromisno," je pozitivno presenečen nad predstavami kazahstanskega prvaka, kjer si nogometni kruh služi Branko Ilić.

Jana Oblaka pozna že cel svet

"Veselijo me njegove dobre igre. To je dobro za reprezentanco. Če bodo vsi, ki dobro igrajo v ligi prvakov, ostali zdravi, bo to še en plus v dodatnih kvalifikacijah. Fantje postajajo samozavestnejši. Pridobivajo izkušnje, ki bodo prišle prav na tekmah z Ukrajino," dodaja Primorec, ki si je družinski dom ustvaril na Štajerskem.

Ponosen je, da ima Slovenija tako kakovostne vratarje. Marsikdo v Evropi bi s suhim zlatom plačal, da bi lahko v ekipo uvrstil Jana Oblaka, selektor slovenske reprezentance Srečko Katanec pa ima sladke težave, saj po navadi med vratnicama stoji Samir Handanović.

"Jan je že dokazan vratar. Pozna ga že cel svet, dokazuje se iz tekme v tekmo. Že zdaj spada med deset najboljših vratarjev na svetu," ni izgubljal lepih besed, ko se je spomnil na mladega Škofjeločana, prvega vratarja Atletica.

Vprašanje je, v kaki formi bo Messi

V ligi prvakov igrajo največji zvezdniki, kar jih pozna nogometna Evropa, med vrhunskimi ekipami pa je Galića najbolj navdušil nemški prvak Bayern.

"Ima strahovito ekipo. Na vsakem mestu ima dva vrhunska igralca in nikoli ne veš, kdo bo udaril s katerega mesta. Vsi so nevarni za gol. Upam, da so se v prejšnji sezoni kaj naučili (gladek poraz Bayerna v polfinalu proti Barceloni, op. p.). Že takrat so bili zame prvi favoriti za osvojitev naslova, zdaj pa so še bolj. Veliko bolj kot Barcelona, ki brani naslov," poveličuje nogometne izvedbe nogometnega ponosa Bavarske, ki je v sredo z lahkoto strl londonski oreh z imenom Arsenal (5:1).

Barcelona ga ni prepričala, da bi lahko postala prvi klub, ki bi v zgodovini lige prvakov ubranil naslov. "Če je pri Bayernu vse urejeno, pa bo Barcelona s svojo obrambo težka zdržala do konca. V prejšnji sezoni jih je reševal 'trio Fantastikus' (Messi, Neymar in Suarez, op. p.), zdaj pa ne vemo, koliko časa bo Messi odsoten, vprašanje pa je tudi, v kaki formi bo, ko se bo vrnil. Neymar in Suarez zdaj igrata dobro, a ko bodo prišle odločilne tekme, nisem prepričan, da bo Barcelona kos tekmecem s svojo obrambo. Veselim se že 'el clasica', ki bo povedal veliko," komaj čaka na nogometni spektakel, ki bo potekal v soboto, 21. novembra. Isti dan se bosta v Stožicah spoprijela tudi Olimpija in Maribor.

PSG ne igra na silo ali moč, ampak lepo

Madridski Real je v zadnjem krogu lige prvakov srečno premagal PSG (1:0), ki je zapravil veliko priložnost, trikrat pa zatresel okvir vrat belih baletnikov.

"Zelo mi je žal Parižanov. Razbili so Real. Že dolgo časa nisem videl, da bi nekdo tako nadigral Real. V prvem polčasu je igral PSG tako dobro, da je bilo za prste polizati. Zelo bodo neugodni. Če bodo še bolj učinkoviti v napadu, bodo pravi kandidati za osvojitev. Lahko se kosajo z vsemi. Imajo odlično obrambo, sredino in napad. Igrajo nogomet in ne nabijajo žoge. Ne igrajo na silo ali moč, ampak lepo," se je ob ogledu torkovega derbija v Madridu zaljubil v igro bogatega francoskega prvaka.

Desetkratni evropski prvak ga z velikim zvezdnikom Cristianom Ronaldom ni navdušil. Prej obratno. "Igra Reala mi ni všeč. Vse je bolj na silo. Odvisni so od Ronalda in upajo, da se mu bo v napadu utrgalo. Proti PSG, ko sta ga čakala dva vrhunska branilca, ni prišel do priložnosti. Ne vem, če se je med tekmo sploh desetkrat dotaknil žoge. To res ni to," ga je razočarala brezidejnost v igri kraljevega kluba, ki ne skriva želje, da bi se povzpel na prestol.

Po štirih krogih se lahko s stoodstotnim učinkom pohvali le Zenit. "Rusi ogromno vlagajo v nogomet. To je bogat klub. Ima dobro ekipo, ki se že nekaj let dviga. Je pa tudi res, da je njihova skupina manj atraktivna (še Lyon, Valencia in Gent, op. p.)," je opozoril na okoliščine, ki spremljajo na delu nogometaše Zenita.

Angleški klubi ne bodo videli četrtfinala

V ligi prvakov mu ni všeč, da nastopajo tudi klubi, ki v svojih državah niso prilezli višje vrhu. "Že nekaj časa ponavljam, da to ni več liga prvakov, ampak liga bogatih, kjer igrajo celo četrtouvrščeni in petouvrščeni iz nekaterih prvenstev. Preveč je klubov. Podobno bo na evropskem prvenstvu v Franciji, kjer bo nastopilo preveč reprezentanc (24, op. p.). Prvič se bo zgodilo, da ne bom gledal tekem skupinskega dela. Že tako je primanjkljaj vrhunskih reprezentanc, oni pa so tekmovanju dodali še osem udeležencev. Zakaj?," se je nemočno vprašal nekdanji reprezentant, ki s svojo nogometno šolo skrbi za podmladek v mestu ob Dravi.

Najbolj so ga razočarali otoški klubi. "Angležev ne maram gledati. Polni so denarja, a ne bodo prišli niti do četrtfinala. Noben klub mi ni všeč. Arsenal še želi igrati lep nogomet, ostalo pa je bolj ali manj negledljivo. Manchester United resda vodi v svoji skupini, a se muči in slabo igra. Njegova igra je groza od groze. Tega ne morem gledati," je pričakoval veliko več od dragih okrepitev, ki jih je Louis van Gaal privabil na Old Trafford. Ostaja prepričan, da bo treba kandidata za evropski naslov poiskati drugje, največje možnosti pa namenja Bayernu. A tako je predvideval že v prejšnji sezoni, pa se pozneje njegova pričakovanja niso uresničila …

Ne spreglejte