Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
3. 12. 2012,
22.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

liga prvakov

Ponedeljek, 3. 12. 2012, 22.15

8 let

Ibra je še lahko prvi, Dinamo pred neslavnim rekordom

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Torkov spored zadnjega kroga ne prinaša pretiranih izlivov napetosti, saj so znani že vsi udeleženci osmine finala. Se bosta pa v Parizu spoprijela neposredna tekmeca za prvo mesto.

V prvi skupini pred zadnjim krogom ni veliko neznank. Ostaja le še vprašanje, kdo bo končal na prvem, kdo pa na drugem mestu. Če bi bogati pariški klub na Parku princev premagal vodilni Porto, bi se zavihtel na vrh lestvice in osvojil prvo mesto. S tem bi si Zlatan Ibrahimovič, Carlo Ancelotti in ostala zvezdniška druščina tudi pridobili prednost domačega igrišča na povratni tekmi osmine finala. Portugalski prvak potrebuje za potrditev všečnega izhodišča pred izločilnimi boji vsaj točko. Dvoboj v Zagrebu med soimenjakoma bo skoraj ''revijalnega'' značaja. Kijevčani so si že zagotovili tretje mesto, hrvaški prvak pa si bo po trenerski zamenjavi prizadeval, da ne konča sezone brez točk in doseženih zadetkov. Če bi v ligi prvakov izgubil tudi 12. tekmo zapored, bi na neslavni lestvici izenačil rekord Anderlechta.

Schalke ima pred Arsenalom točko prednosti in boljše razmerje v medsebojnih srečanjih. Tako bi ga lahko ''topničarji'', ki v angleškem prvenstvu doživljajo eno največjih kriz pod vodstvom Arsena Wengerja, prehiteli le v primeru, če bi Londončani osvojili Pirej, ''rudarji'' pa v gosteh ne bi premagali branilca francoskega naslova. Olympiakos bo v vsakem primeru tretji, saj ima pred nogometaši Montpelliera varnih pet točk prednosti.

V skupini C sta potnika v nadaljevanje znana, tako kot njuna izhodiščna položaja. Malagi prvega mesta ne more odvzeti tudi visok domač poraz z Anderlechtom, Milan pa bo v vsakem primeru drugi. Za tretji boj pa bi se lahko razplamtel še silovit boj. Oba kandidata sta v nehvaležnem položaju, saj bosta podaljšanje evropske sezone iskala v gosteh. Bogati Zenit se bo predstavil na San Siru (dvoboj boste lahko v neposrednem prenosu spremljali na Planet TV), Anderlecht pa bo gostoval v Španiji. Oba favorita najverjetneje ne bosta zaigrala z udarno postavo, kar bo voda na mlin ruskemu in belgijskemu prvaku. Ker sta se medsebojna obračuna končala ''neodločeno'' (1:0 in 0:1), bi v primeru enakega števila točk – po petih krogih sta oba zbrala štiri točke – odločala razlika v zadetkih. Za zdaj ima boljšo Zenit (5:9), Anderlecht pa ne zaostaja veliko (2:7). Zato ne bi bil klub iz St. Peterburga varen tudi v primeru zmage v Milanu, saj bi ga lahko Bruseljčani v primeru še izdatnejšega slavja pri Malagi prehiteli. Podobno velja v primeru porazov obeh kandidatov, kjer bi se ponovno pod drobnogled vzela gol razlika.

"Skupina smrti" je večino odgovorov razjasnila že po predzadnjem krogu. Borussia Dortmund je še neporažena in bo skupinski del končala na prvem mestu, saj ima pred Realom, ki je v tem delu tekmovanja pokazal kar nekaj ranljivosti, tri točke prednosti. Ob boljšem medsebojnem izkupičku ravno dovolj za zgodnjo proslavitev prvega mesta. V boju za tretje mesto kaže bolje Ajaxu. Pred ''meščani'' iz Manchestra ima točko prednosti, pa tudi boljše razmerje v medsebojnih dvobojih. Zato lahko nizozemskemu prvaku pot do tretjega mesta prepreči le še čudež. (Vsaj v Evropi) neprepričljiva Mancinijeva odprava bi morala zmagati sredi Dortmunda, Ajax pa pri ''jeznem'' Joseju Mourinhu, ki je moral cel ponedeljek poslušati govorice o madridskem slovesu po koncu sezone, ne bi smel osvojiti polnega plena. V tem primeru bi si angleški prvak podaljšal evropski izlet, a le v ligi Europa, ki mu ni bila pretirano všeč že v prejšnji sezoni. Tudi takrat je bil skupinski del lige prvakov za ''sinje-modre'' previsoka ovira.

Ne spreglejte