Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
20. 11. 2013,
13.26

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mario Mandžukić Niko Kovač

Sreda, 20. 11. 2013, 13.26

7 let, 12 mesecev

"Hrvati bodo zdaj spili 700, ne pa 70 steklenic piva" (video)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Hrvaški selektor Niko Kovač si je lahko po uvrstitvi na SP 2014 v Braziliji močno oddahnil. V vlogi dežurnega gasilca je prekinil eno najhujših kriz v zgodovini ognjenih in Hrvaško dvignil na noge.

Hrvaško reprezentanco so v obdobju, ko jo je vodil Igor Štimac, navijači oropali spoštovanja in ljubezni. Preveč je bilo afer, brezglavih potez, na koncu pa tudi skromnih rezultatov, da bi lahko govorili o obojestranski ljubezni. Kriznega obdobja pa je očitno konec.

Zmaga nad Islandijo, ki je poskrbela za prejem vozovnice na svetovno prvenstvo leta 2014, prinaša ogromno, med navijači spet prevladujeta ponos in evforija. "Vedel sem, da bo ta mesec dni najtežje obdobje v mojem življenju," je dejal Niko Kovač ter se spomnil na trenutek, ko je pogumno obul Štimčeve čevlje in se spopadel z odgovorno nalogo, kako Hrvaški prek dodatnih kvalifikacij omogočiti nastop v Braziliji. Na tekmi v Islandiji ni bilo zadetkov, tako da se je pritisk pred povratnim srečanjem v Zagrebu še stopnjeval. Nato pa je Hrvaška le pokazala obraz, s pomočjo katerega je dolga leta spadala med deset najboljših reprezentanc na svetu.

Kovač: Pokazali smo, da znamo igrati moderen nogomet

Po gladki zmagi nad Islandijo, ki bi bila lahko izražena še z večjim številom zadetkov v mreži ribičev s severa, posredno tudi slovenskih krvnikov v skupinskem delu kvalifikacij, je Kovač prekipeval od sreče. "Vesel sem, da imamo vizijo. Pokazali smo, da znamo igrati moderen nogomet," je pohvalil izbrance, ki so se morali pred srečanjem v Zagrebu braniti pred obtožbami, da so si v hotelu v Reykjaviku privoščili razuzdani pivski večer. Osem igralcev naj bi spilo 70 steklenic piva, a se je pozneje izkazalo, da so bile to le neutemeljene provokacije.

Švedski strokovnjak Lars Lagerbäck se je v Zagrebu opravičil Kovaču, ker so sploh prišle v javnost, hrvaški nogometaši pa so si po njih dali duška. "Sporočite tistim Islandcem, da bomo zdaj spili 700, ne pa 70 steklenic piva," se je pošalil Eduardo da Silva, eden izmed junakov srečanja, mladi zvezdnik Interja Mateo Kovačić, pa je v navalu smeha dodal: "Odigrali smo tako dobro, da smo si zaslužili vsaj toliko piva, za kolikor nas obtožujejo Islandci."

Če bi se na SP 2014 uvrstila Islandija, bi postala svetovna rekorderka, saj država s tako majhnim številom prebivalcev (320 tisoč) še ni nastopila na največjem nogometnem dogodku. Tako pa bo še nekaj časa na večni lestvici na prvem mestu Trinidad in Tobago. "Moji igralci niso bili pravi. Skušal sem jih prebuditi, a je bila Hrvaška odlična, tako da nam to ni šlo. Pokazali smo premalo odločnosti in poguma," je priznal Lars Lagerbäck, ki po Švedski in Nigeriji na svetovnem prvenstvu ne bo vodil še tretje izbrane vrste.

Islandija pa v Zagrebu ni izgubila le možnosti, da bi dosegla nov mejnik, pač pa je ostala tudi brez Eidurja Gudjohnsena, ki je, kot vse kaže, odigral zadnjo tekmo v reprezentančnem dresu. "Bili smo preveč strahopetni v dvobojih. Sanjali smo nastop v Braziliji, dvignili Islandijo na noge, a nam ni uspelo," je skrušeno dejal nekdanji napadalec Chelseaja in Barcelone, ki se pri 35 letih poslavlja od izbrane vrste. Znan je tudi po tem, da je na krstnem nastopu vstopil v igro namesto očeta, kar je edinstven primer v nogometnem svetu. Bogate kariere pa vendarle ne bo okronal z nastopom na svetovnem prvenstvu …

Ne spreglejte